Lăzăroiu: Dacă al doilea tur al prezidenţialelor din Moldova va fi un ecou al referendumului, rivalul Maiei Sandu câştigă

Maia Sandu şi Alexadr Stoianoglo (Ziarul de Gardă)
Andrei Pricopie
22.10.2024

Sociologul Sebastian Lăzăroiu a opinat că, dacă al doilea tur al prezidenţialelor din Republica Moldova va fi un "ecou al referendumului" pro-UE, atunci sunt probleme mari pentru Maia Sandu.

"Rezultate finale. Cifrele nu mint: 751.235 pro-UE, 737.639 anti-UE, 73.831 boicot (diferenţă între prezenţi la prezidenţiale şi prezenţi la referendum). Boicotul rezultă fie ca reziduu de la PSRM (iniţial au cerut alegătorilor să boicoteze), fie din îndemnul altor candidaţi pro-ruşi. Deci e probabil că cele 73.831 se pot aduna la voturile anti-UE (811.470). Formal, referendumul a trecut. Faptic, nu a trecut. Poate nu faptic e cuvântul potrivit. Ideea e că atitudinal, sunt mai mulţi anti-UE decât pro-UE care s-au deranjat să voteze", a afirmat Sebastian Lăzăroiu.

Din perspectiva analistului politic, consecinţa cea mai gravă ar putea fi pentru al doilea tur la prezidenţiale.

"Dacă al doilea tur va fi un ecou al referendumului, adică Maia Sandu capitalizează voturile DA şi Stoianoglu NU plus boicotanţii, Stoianoglu câştigă. Teoretic, Sandu are nevoie de alegători noi în al doilea tur, ca să câştige", a opinat Sebastian Lăzăroiu.

Întrebat de unde ideea că toţi cei care au boicotat sunt anti-UE, de ce nu ar fi 50/50, analistul a replicat: "Trebuie urmărit: 1. cine a cerut boicot şi 2. de ce cineva pro-UE ar boicota un referendum pro-UE. Deci nu vrea cu UE. Referendumul n-a fost despre Rusia, a fost despre UE. Că Anti-UE la asta se referă, e doar o prescurtare. Anti-UE adică nu vrea ca Moldova să fie membră a UE, la asta se referea şi întrebarea de la referendum, nu dacă iubeşte sau urăşte UE."

"Nu toţi candidaţii au fost anti-UE. Dar, încă o dată, ca să lămurim termenii. 'Anti-UE' în postarea mea e o prescurtare (ca să nu lungim vorba) pentru 'nu vrea ca Moldova să fie în Uniunea Europeană', iar pro-UE - 'vrea ca Moldova să fie membră UE'. Dacă cei care au boicotat nu vor Moldova nici în UE, nici în Federaţia Rusă, evident îi adun la cei care nu vor Moldova în UE.

Nu toţi contracandidaţii Maiei Sandu au fost rusofili. Dar candidaţii rusofili au îndemnat la boicot. E posibil să fi fost şi votanţi care nu erau interesaţi de subiect şi de asta nu au votat. Dar, în condiţiile în care au fost îndemnuri la boicot, e mai probabil să fi fost mai mulţi oameni care nu vor Moldova membru UE şi care au boicotat. De altfel, asta am şi scris în postare 'deci e probabil...'. Probabil nu înseamnă 'toţi' şi nu înseamnă 'sigur'.

E evident că există probabilitatea să mă înşel. De asta, formal, referendumul a trecut. Un studiu post-factum nu ar ajuta să aflăm mare lucru. Un exit-poll ar fi ajutat. În lipsa lor, sunt două variante pentru campania Sandu: 1. Să ia ca probabilitatea mare că cei 73.000 sunt dezinteresaţi şi teribilişti, şi să acţioneze ca atare în al doilea tur. 2. Să ia ca probabilitatea mare că cei 73.000 sunt anti-UE, majoritar, ceea ce îndeamnă la un alt tip de acţiune", a mai explicat Sebastian Lăzăroiu.

Ce spun este că pe baza acestor "raţionamente de bere" se fac strategiile pentru al doilea tur. Un studiu post-factum nu ajută, un exit-poll nu există.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor