Liber la cadouri electorale: Guvernul are acceptul CCR să dea ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare

Judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) au respins miercuri sesizarea parlamentarilor PDL şi PNL privind proiectul legislativ de abilitare a Guvernului să emită ordonanţe în vacanţa parlamentară. Proiectul legislativ contestat de PNL şi PDL a fost adoptat de Camera Deputaţilor pe 17 iunie şi abilitează guvernul ca, pe durata vacanţei parlamentare, să emită ordonanţe în 10 domenii de activitate.
Palatul Cotroceni. În imagine, Augustin Zegrean, preşedintele CCR şi Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor (Epoch Times România)
Loredana Diacu
25.06.2014

Judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) au respins miercuri sesizarea parlamentarilor PDL şi PNL privind proiectul legislativ de abilitare a Guvernului să emită ordonanţe în vacanţa parlamentară.

Proiectul legislativ contestat de PNL şi PDL a fost adoptat de Camera Deputaţilor pe 17 iunie şi abilitează guvernul ca, pe durata vacanţei parlamentare, să emită ordonanţe în 10 domenii de activitate, executivul arogându-şi, printre altele, dreptul de a modifica legea privind transportul în regim de taxi, de a dispune măsuri pentru realizarea variantelor ocolitoare ale oraşelor şi municipiilor, măsuri financiare pentru reducerea arieratelor pentru administratorul infrastructurii feroviare etc.

Unul dintre cele mai controversate drepturi pe care şi le-a arogat Guvernul prin acest proiect legislativ a fost dreptul de a transfera, printr-o simplă ordonanţă, cu titlu gratuit pachete de acţiuni din societăţile aflate în administrarea Ministerului Economiei, Departamentul pentru Energie, în proprietatea privată a autorităţilor locale.

Prin punerea în operă a amendamentului, aşa-numiţii baroni locali, respectiv primarii sau şefi de Consilii Judeţene vor primi putere de decizie în cadrul societăţilor respective, vor putea să-şi numească oamenii în Consiliile de Administraţie şi să aibă un cuvânt de spus la licitaţii, ceea ce face din respectivul amendament un cadou minunat pentru baronii din teritoriu, în an electoral: „Explicaţia politică este simplă, asta se urmăreşte: de a da un os pe care să-l roadă în an electoral autorităţile locale. Tu trebuie să te gândeşti la ţară, nu la baronii tăi. Dar în an electoral se face orice. Este încă o lovitură dată sistemului energetic”, a acuzat la momentul respectiv fostul ministru al Economiei, Lucian Bode - PDL.

În sesizarea lor către CCR, Reprezentanţii opoziţiei au criticat proiectul, arătând că acesta dă posibilitatea Guvernului să reglementeze domenii ale legilor organice, ceea ce contravine Constituţiei.

La o zi după adoptarea proiectului de către Camera Deputaţilor, deputatul PNL Theodor Nicolescu anunţa că grupurile parlamentare ale celor două formaţiuni vor sesiza CCR, declarând că proiectul ridică două tipuri de probleme de constituţionale:

"Primul dintre ele se referă la faptul că legea a fost modificată substanţial în Camera Deputaţilor, comparativ cu forma care a trecut la Senat, încălcându-se astfel principiul bicameralismului. Avem, de exemplu, domenii care nici măcar nu au trecut în dezbatere, la Senat, cum ar fi acela privind înstrăinarea unor acţiuni deţinute de Ministerul Economiei prin Departamentul pentru Energie, cu titlu gratuit, către autorităţile locale. Este un amendament formulat în Comisia juridică a Camerei, însă el nu a trecut pe la Senat. Există o mulţime de astfel de amendamente precum cel referitor la modificarea legii taximetriei, în condiţiile în care noi, ca Parlament, suntem sesizaţi cu o lege în acest sens. Eu cred că în felul acesta se încălcă principiul bicameralismului şi sperăm ca cei de la CCR să ne dea dreptate", a susţinut Nicolescu, citat de Hotnews.

De asemenea, deputatul PDL Mircea Toader a explicat că modificările la legea taximetriei se află la comisie în Parlament de doi ani, fiind vorba de o adevărată bătălie între Ilfov şi Bucureşti pentru licenţele de taximetrie, şi că nu este normal ca această problemă să fie rezolvată de Guvern fără să fie trecută prin Parlament.

Menţionăm că printre amendamentele aduse proiectului de senatorii jurişti, înainte ca proiectul legislativ să ajungă la Camera Deputaţilor, for decizional pe acest proiect, au adoptat şi un amendament, prin care au introdus, la capitolul Agricultură, abilitatea Guvernului de a modifica Legea nr. 191/2012, privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernul nr. 23/2010, privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor, caprinelor, ecvideelor şi bovinelor.

În plus, conform Mediafax, senatorii jurişti au eliminat din lege punctul trei de la Capitolul Fonduri Europene, care se referea la abilitatea Guvernului de a modifica şi completa Ordonanţa Guvernului nr. 64/2009, privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale şi utilizarea acestora pentru obiectivul convergenţă, aprobată cu modificări prin legea nr. 362/2009, cu modificările ulterioare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor