Preda: Este strigător la cer că tocmai cei care nu respectă justiţia îi cer lui Băsescu să demisioneze

Cristian Preda
Cristian Preda (Epoch Times România)

Demersul preşedintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu de a cere demisia de onoare a şefului statului Traian Băsescu în cadrul unei declaraţii politice care va fi votată miercuri în Parlament "are valoare zero" fiind mai degrabă "un demers de propagandă politică", a declarat pentru RFI vicepreşedintele PMP Cristian Preda, adăugând că "este absolut strigător la cer faptul că tocmai cei care nu respectă justiţia îi cer lui Traian Băsescu să demisioneze".

"Intenţia lui Călin Popescu Tăriceanu de a pune în faţa Camerelor o declaraţie e ridicolă. Dacă şeful statului a făcut ceva în neregulă, dacă în raport cu Constituţia, cu felul în care trebuie să-şi exercite mandatul e ceva în neregulă, atunci Parlamentul ar fi trebuit să acţioneze la a treia suspendare", a precizat Cristian Preda.

În opinia europarlamentarului, "este absolut strigător la cer faptul că tocmai cei care nu respectă justiţia îi cer lui Traian Băsescu să demisioneze. Aici nu-i doar făţărnicie, dar vorbim despre o majoritate care a refuzat sistematic să ridice imunitatea deputaţilor pentru care se începuse urmărirea penală, deci sunt oameni care dispreţuiesc profund justiţia şi care atunci când un alt actor politic, în speţă preşedintele, respectă justiţia, îi cer acestuia să demisioneze".

Preda este de părere că, din păcate, acest tip de abordare a funcţionării instituţiilor şi a relaţiilor cu justiţia introduce în public foarte multă confuzie. E sădită şi crescută o cultură populară în care trebuie să dispreţuieşti justiţia.

Amintind de condamnarea fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu în dosarul Transformatorul şi urmărirea penală dispusă de DNA în cazul vicepremierului Liviu Dragnea în dosarul Referendumul, Cristian Preda susţine că aceştia au beneficiat de un tratament diferit decât cel pe care îl pretind acum Victor Ponta şi Tăriceanu.

"Au invocat onoarea, adică e foarte onorabil să-l ţii pe Fenechiu în Guvern, în Guvern, nu fratele lui Fenechiu, nu un vecin al lui Fenechiu, chiar Relu Fenechiu, îl ţii în Guvern până în clipa în care e condamnat, la fel e foarte onorabil să-l ţii pe Dragnea în Guvern, deşi e sub urmărire penală, nu au o problemă nici Ponta, nici Tăriceanu cu lucrurile astea, în schimb, ei îi cer lui Băsescu să demisioneze, deşi acesta a spus să meargă justiţia, indiferent cine ar fi, că e frate, că e ginere. Coaliţia asta, USD, cum îşi spun acum, procedează cam ca ruşii în Ucraina, adică nu noi uneltim, noi rezolvăm! Aşa zic şi ruşii acolo. Dacă ne uităm bine cine unelteşte toată această bălmăjeală a instituţiilor, îi vedem că sunt mai mult pesedişti: Abraham a fost secretar de stat al lui Adrian Năstase, cel care e în puşcărie pentru corupţie, Bercea Mondial ăsta despre care discutăm e membru PSD, nu mai vorbesc de ceilalţi actori".

Referitor la valoarea juridică pe care ar avea-o această declaraţie politică a Parlamentului prin care i s-ar cere demisia preşedintelui Traian Băsescu, Cristian Preda a explicat că este vorba doar despre un demers de propagandă politică.

"Are valoare zero, evident, dar aici e toată ambiguitatea demersului, pentru că e un demers mai degrabă de propagandă politică", a afirmat Cristian Preda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne