UPDATE: Curtea de Apel Bucureşti a decis majorarea pedepsei lui Adrian Năstase cu şase luni

Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)

UPDATE: Adrian Năstase a primit un spor de pedeapsă de 6 luni. Sentinţa Curţii de Apel este definitivă.

***

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) va decide marţi dacă fostului premier Adrian Năstase i se va aplica un spor de pedeapsă la cei patru ani de închisoare primiţi în urma contopirii pedepselor în dosarele Zambaccian şi Trofeul Calităţii.

CAB a judecat vinerea trecută o contestaţie formulată de DNA, după ce Tribunalul Bucureşti a contopit pedepsele primite de Adrian Năstase decizând să nu adauge niciun spor la pedeapsa de patru ani închisoare a fostului premier, aşa cum solicitaseră procurorii.

Pe 8 mai, Tribunalul Bucureşti a admis cererea de contopire a pedepselor primite de fostul premier Adrian Năstase în dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul calităţii", decizând că fostul mentor al PSD să rămână cu cei patru ani de închisoare primiţi în dosarul Zambaccian, fără să îi mai adauge vreun spor.

Din motivaţia instanţei rezultă că Năstase rămâne doar cu cei patru ani de închisoare (şi cu posibilitatea de a solicita eliberarea condiţionată peste doar trei luni de zile) deoarece este un deţinut model, bine integrat familial, social şi, în plus mai are şi un înalt nivel de pregătire culturală şi politico-ideologică.

"Tribunalul apreciază că lipsa antecedentelor penale (evident anterior momentului comiterii celor trei infracţiuni de către condamnat), micromediul persoanei condamnatului, relaţiile acestuia pe diferite planuri - cu ambianţa socială, în cadrul acestor din urma aspecte un loc central ocupandu-l gradul integrării sociale sub multiplele sale aspecte: profesională, familială (neputând fi indiferente sub aspectul caracterizării persoanei şi implicit al individualizării pedepsei globale, aspecte ca atitudinea condamnatului faţă de membrii familiei sale modul în care se îngrijeşte de întreţinerea şi educaţia copiilor, atmosfera creată în cadrul familiei, grija faţă de patrimoniul familiei), cultural - obştească (nivelul de pregătire culturală şi politico-ideologică, participarea la viaţa culturală şi la acţiunile sociale generale, atitudinea faţă de îndatoririle sociale, gradul de aderare la procesul creării omului responsabil), conduita condamnatului după comiterea faptei (prezentarea acestuia în faţa organelor de urmărire penală şi instanţelor de judecată sunt argumente care converg către concluzia că în prezenta cauză faţă de condamnatul N.A. nu se impune sporirea pedepsei de bază şi că aceasta este suficientă în vederea asigurării scopului pedepsei, fiind aptă de a produce transformări reale şi profunde ale conştiinţei petentului şi pe cale de consecinţă modificări statornice, de durată ale comportamentului acestuia" se arată în motivarea deciziei instanţei.

DNA a contestat însă la Curtea de Apel Bucureşti decizia Tribunalului Bucureşti, considerând că argumentele în virtutea cărora magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis să nu majoreze sentinţa pe care o execută fostul premier ar trebui să fie, în fapt, circumstanţe agravante, nu motive pentru a justifica clemenţă faţă de Năstase, care a abuzat de poziţia sa pentru a comite repetate infracţiuni:

"Înaltele studii juridice la care face referire instanţa de fond, nivelul de pregătire culturală şi politico-ideologică ale petentului sunt aspecte de natură să circumstanţieze negativ persoana acestuia, întrucât faptele sale apar cu atât mai grave, cu cât sunt săvârşite de o persoană care avea ca obligaţie atât morală cât şi legală, respectarea şi aplicarea legii şi nicidecum încălcarea ei", se menţionează în contestaţia depusă de DNA la Curtea de Apel Bucureşti.

Condamnările lui Năstase

Fostul prim-ministru a fost acuzat în dosarul Zambaccian că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de cca. 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Foloasele constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti. Pe 6 ianuarie 2014, fostul premier a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trei ani pentru şantaj.

Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii". El a fost închis pe 26 iunie 2012 şi eliberat pe 18 martie 2013, după ce i-a fost admisă cererea de eliberare condiţionată de către Tribunalul Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne