Franţa speriată de chinezii pe care Dragnea îi bagă în reactoarele de la Cernavodă [video Dragnea la conferinţa de presă]
alte articole
Material video cu conferinţa dată de Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, miercuri la Bucureşti în pagina originală a articolului Epoch Times
China se grăbeşte să devină prima ţară care operează cel mai puternic reactor atomic din lume - chiar dacă instituţiile de reglementare din Franţa au declarat că omologii lor chinezi refuză să coopereze şi să comunice în domeniul securităţii reactorului.
Franţa are probleme serioase pentru a concilia tehnologia dezvoltată de Areva în domeniul reactoarelor - European Pressurized Reactors (EPRs) - cu compania chineză care s-a angajat să construiască reactorul - celebra China General Nuclear, cu care guvernul Ponta semnează acordurile de investiţii pentru Cernavodă.
La sfărşitul săptămânii trecute, Comisarul pentru securitate Nucleară al Franţei a tras un puternic semnal de alarmă în Parlamentul de la Paris.
Vorbind în faţa Parlamentului de la Paris, reglementatorii francezi au avertizat că ”autoritatea chineză în domeniul siguranţei nu are deloc mijloace. Sunt depăşiţi”.
Compania chineză începe ultima fază a construcţiilor de la cele două reactoare ERP, care ar trebui să fie vârful de lance al industriei nucleare europene. Fiecare va produce o cantitate dublă de electricitate comparativ cu reactoarele obişnuite din întreaga lume.
Mai nou însă, francezii sunt îngroziţi de lipsa de securitate.
Proiectul funcţionează cu tehnologie Areva SA, care a dezvoltat reactorul de generaţie următoare, compania de energie Electricite de France SA coordonând proiectul. Cele două companii, controlate de statul francez, au nevoie de un debut sigur şi lipsit de probleme în colaborarea cu China, astfel încât să poată asigura viitorul celui mai mare nou produs din această generaţie.
”Din păcate, colaborarea cu Beijingul nu este la un nivelul la care ne-am dori să fie”, a declarat Philippe Jamet, comisar francez pentru probleme de securitate nucleară. ”Una dintre explicaţiile pentru problemele relaţiilor noastre este că autorităţile pentru siguranţă nu au deloc mijloace. Sunt depăşite”.
Aproximativ 28 de reactoare de diferite modele sunt construite în prezent în China. Asta înseamnă mai mult decât orice altă naţiune de pe planetă, iar ţara nu a anunţat existenţa unui accident nuclear serios în ultimii 22 de ani, de când operează centralele nucleare pentru uz comercial.
Una dintre explicaţiile pentru problemele relaţiilor noastre este că autorităţile pentru siguranţă nu au deloc mijloace. Sunt depăşite - Philippe Jamet, comisar francez pentru probleme de securitate nucleară
”Dacă elanul de dezvoltare actual continuă, dacă prea multe proiecte pentru centrale nucleare sunt începute prea rapid, asta va pune în pericol sănătatea dezvoltării pe termen lung a strategiei nucleare”, a declarat Fan Bi, directorul adjunct al Biroului Consiliului pentru Cercetări de Stat al Chinei, într-un articol pentru Outlook Magazine.
China General, pe care Liviu Dragnea tocmai a prezentat-o vineri la Bucureşti, cel mai mare operator atomic al Chinei, împinge proiectul cu Areva mai departe. Înainte de pornirea reactoarelor, pe care GCN promite că le va finaliza la timp, constructorul chinez va începe în 2015 testele critice pentru cel mai avansat proiect EPR, în Taishan, cu o putere de 1.650 de megawaţi.
Francezii sunt speriaţi şi pentru că website-ul reglementatorilor chinezi conţine relativ puţine informaţii cu privire la problemele de siguranţă. Cel mai recent articol despre Taishan este un raport din 2009, cu privire la fundaţia din ciment a reactorului, care face referire la ”problemele rămase din etapele iniţiale ale construcţiei”.
În acelaşi timp, website-ul spune că stadiul curent este la standard, fără să mai elaboreze vreun detaliu. În total există numai nouă articole pe website care menţionează proiectul Taishan, iar multe dintre acestea sunt goale, având numai titlul.
Criticii regimului de siguranţă nucleară al Chinei, inclusiv Albert Lai, şeful The Professional Commons, un think thank din Hong Kong, spun că o lipsă a informaţiilor privind riscurile deteriorează serios încrederea în controlul siguranţei din ambiţiosul proiect care îşi propune creşterea de 14 ori a capacităţii atomice până în 2030.
”Eforturile autorităţilor de siguranţă nucleară ale Chinei sunt o cutie neagră ”, spune Lai. ”China nu are transparenţă de nici un fel”.
Iar într-un comentariu public foarte rar cu privire la măsurile de siguranţă, Biroul Consiliului pentru Cercetări de Stat din China a avertizat, în urmă cu trei ani, că dezvoltarea centralelor nucleare ale ţării ar putea să accelereze puţin prea rapid.