Sebastian Ghiţă apare la Tribunal în dosarul "Tracia - Asesoft"

Sebastian Ghiţă
Sebastian Ghiţă (foto:reporter virtual)

Deputatul PSD, Sebastian Ghiţă, este aşteptat astăzi la Curtea de Apel Bucureşti, unde se judecă un nou termen în dosarul "Tracia - Asesoft".

Sebastian Ghiţă îi face competiţie lui Dan Voiculescu în cadrul întrecerii "cele mai longevive procese". Dosarul, în care Ghiţă este acuzat de complicitate la înşelăciune şi fals în declaraţii într-o afacere cu produse petroliere se judecă încă din 2002. Ghiţă este acuzat că a prejudiciat statul cu 20 de miliarde de lei vechi, prin neplata taxelor aferente unor tranzacţii cu produse petroliere.

Dosarul lui Sebastian Ghiţă, considerat un apropiat al premierului Victor Ponta, a fost deschis după ce, în 2000, actualul deputat PSD ar fi prejudiciat statul cu aproape 170.000 de lei, prin neplata aşa numitei ''taxe Băsescu'' pentru tranzacţii cu produse petroliere.

Din rechizitoriul întocmit de procurori în 2002, când Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată sub acuzaţia de înşelăciune şi fals în declaraţii alături de alte nouă persoane reiese că Ghiţă, alături de ceilalţi învinuiţi în dosar ar fi vândut produse petroliere către OMV eludând taxa pentru fondul special al drumurilor publice (aşa numita taxă Băsescu).

ASESOFT (firma care de-a lungul anilor a trăit bine din contracte cu statul), în calitate de prim cumpărător, emitea comanda pentru produse petroliere, însoţită de declaraţia pe proprie răspundere în vederea achiziţionării de carburanţi auto fără cota M.T.R. în care preciza în mod concret modul de folosire al produsului. De aici, carburanţii ajungeau în benzinării, şi de acolo în rezervoarele românilor, care plăteau toate taxele aferente.

Ghiţă, care iniţial a pozat în victimă, declarând, conform DNA, "că a fost oarecum forţat (...) să livreze motorină fără taxa FDSP spunându-i-se ca altfel nu se va mai cumpăra benzină de la firma sa." Ghiţă a mai declarat că nu a vrut să prejudicieze statul, ci doar să îşi recupereze banii pe care îi datora lSNP Petrobrazi companiei sale, Asesoft Com, pentru un soft şi un sistem informatic. În contul acestei datorii, rafinăria i-a propus lui Ghiţă să îi dea produse petroliere.

Conform Hotnews, Ghiţă a fost achitat până acum de 3 ori. În 2004, Ghiţă a fost achitat mai întâi de Tribunalul Bucureşti şi mai apoi şi de către Curtea de Apel. Deciziile au fost casate însă de către ICCJ şi s-a decis rejudecarea cazului.

Dosarul s-a rejudecat timp de 5 ani la Tribunalul Bucureşti, pentru ca în noiembrie 2011 Ghiţă să fie din nou achitat de către Tribunal în prima sentinţă dată în urma rejudecării dosarului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne