An electoral: Guvernul vrea să dea sistemul energetic pe mâna baronilor locali
alte articole
Profitând de faptul că în două săptămâni Parlamentul intră în vacanţă, Guvernul a găsit momentul ideal pentru a încerca să le mai facă un cadou baronilor locali, cei de care depinde, în bună măsură, mobilizarea electoratului PSD la alegerile prezidenţiale din toamnă. Astfel, folosind pretextul vacanţei, Palatul Victoria le cere legiuitorilor să aprobe un proiect de lege care ar reglementa, printre altele, dreptul guvernului de a transfera, printr-o simplă ordonanţă, cu titlu gratuit pachete de acţiuni din societăţile aflate în administrarea Ministerului Economiei, Departamentul pentru Energie, în proprietatea privată a autorităţilor locale.
“Reglementări privind transferul fără plată al unor pachete de acţiuni din proprietatea Statului Român şi din administrarea Ministerului Economiei prin Departamentul pentru Energie, în proprietatea privată a unor unităţi administrativ-teritoriale”, se arată în amendamentul care introduce un domeniu în plus pentru emiterea ordonanţelor în vacanţa parlamentară.
Prin punerea în operă a amendamentului, baronii locali, primari sau şefi de Consilii Judeţene vor primi putere de decizie în cadrul societăţilor respective, vor putea să-şi numească oamenii în Consiliile de Administraţie şi să aibă un cuvânt de spus la licitaţii, ceea ce face din respectivul amendament un cadou minunat pentru baronii din teritoriu, în an electoral: „Explicaţia politică este simplă, asta se urmăreşte: de a da un os pe care să-l roadă în an electoral autorităţile locale. Tu trebuie să te gândeşti la ţară, nu la baronii tăi. Dar în an electoral se face orice. Este încă o lovitură dată sistemului energetic”acuză fostul ministru al Economiei, Lucian Bode, citat de Gândul.
Deşi în explicaţia oficială a amendamentului se dau exemplele ELCEN Constanţa şi ELCEN Bucureşti, care, conform unui proiect de divizare aprobat pe 27 martie de Victor Ponta, urmează să se divizeze şi să transfere părţi din patrimoniu către două societăţi nou înfiinţate, Electrocentrale Constanţa şi Electrocentrale Titan, urmând ca ulterior ELCEN să fuzioneze cu RADET şi să treacă în subordinea autorităţilor locale (Bucureşti şi Constanţa), în formularea adoptată de deputaţii jurişti cele două companii nu sunt menţionate.
Proiectul legislativ care ar fi permis transferarea a inclusiv 100% din participaţia statului la o societăţile energetice pe care le controlează, cu titlu gratuit a fost retransmis la Comisia juridică de disciplină şi imunităţi, ce urmează să îşi prezinte raportul cel târziu pe 18 iunie a.c.
Exemplul "motivaţional" ELCEN
Cazul ELCEN, dat drept exemplu în proiectul de lege electoral a fost un exemplu tipic de transfer a acţiunilor deţinute de stat la mari operatori energetici către autorităţile locale, în cazul de faţă către Bucureştiul condus de Oprescu pe care, din când în când Victor Ponta îl mai prezintă ca şi potenţial prezidenţiabil PSD şi respectiv către Radu Mazăre, principalul agent electoral al PSD-ului în municipiu, căruia de altfel, guvernul i-a promis şi o felie bună din Portul Constanţa, obiectiv strategic naţional.
“Prin Memorandumul cu tema “Realizarea serviciilor publice de alimentare energie termică prin sistem de alimentare centralizată şi energie termică integrat (SACET) în Municipiul Bucureşti şi Municipiul Constanţa”, aprobat de Primul Ministru în şedinţa Guvernului României din data de 27.03.2013 a fost aprobată “Soluţia Reţinută” pentru Municipiul Bucureşti şi respectiv pentru Municipiul Constanţa (art.4) precum şi etapele, termenele şi responsabilităţile pentru implementarea acesteia. În acest scop se impune adoptarea unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului privind transferul a 100% din acţiunile “ELCEN Bucureşti” din proprietatea privată a Statului Român în proprietatea Municipiului Bucureşti şi a 100% din acţiunile “ELCEN Constanţa” din proprietatea privată a Statului Român în proprietatea privată a Municipiului Constanţa”, se menţionează în raportul comisiei juridice.
Practic, ELCEN, cel mai mare producător de energie termică din România, urmează să se divizeze şi va transfera părţi din patrimoniu către două societăţi nou înfiinţate, Electrocentrale Constanţa şi Electrocentrale Titan. Ulterior, ELCEN va fuziona cu RADET şi va trece în subordinea autorităţilor locale, acelaşi lucru acelaşi lucru se va întâmpla şi cu societatea din Constanţa, oraş unde DNA-ul sapă prin numeroasele dosarele de corupţie ale lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, şef al Consiliului Judeţean şi exponent de frunte al PSD.