Macovei îl pune pe punct pe Schulz în cazul imunităţii lui Silaghi

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

După ce europarlamentarul PDL Monica Macovei l-a acuzat, duminică, pe preşedintele Parlamentului European Martin Schulz că a blocat cererea procurorilor DNA de ridicare a imunităţii fostului europarlamentar român Ovidiu Silaghi, suspectat de fapte de corupţie, acesta a negat acuzaţiile susţinând că „a acţionat rapid, prompt şi astfel şi-a îndeplinit sarcinile în totalitate”. Răspunsul acestuia a generat o serie de întrebări punctuale ale europarlamentarului Monicăi Macovei, care a notat că "Martin Schulz a acţionat exact invers şi a subminat această încredere".

Context

Pe 4 septembrie 2013, Ovidiu Silaghi a devenit membru al Parlamentului European din partea PNL. Cu puţin timp înainte, Parlamentul României a primit o cerere de ridicare a imunităţii lui Silaghi, dar nu a decis asupra acestei cereri, pentru că Ovidiu Silaghi a demisionat imediat şi a fost trimis de PNL în Parlamentul European. Cu noul mandat de europarlamentar, Ovidiu Silaghi a primit, de asemenea, o nouă imunitate, pe care doar PE i-o putea ridica.

La data de 13 decembrie 2013, Parlamentul European a primit o solicitare din partea DNA să îi fie ridicată imunitatea lui Ovidiu Silaghi pentru a fi urmărit penal pentru acuzaţia de trafic de influenţă.

Macovei acuză

„Până la demisia sa din data de 19 iunie 2014, Martin Schulz, fostul preşedinte al Parlamentului European (1) nu a anunţat în Plen primirea cererii DNA de ridicare a imunităţii de deputat a lui Ovidiu Silaghi şi trimiterea acesteia la Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) şi (2) de fapt nu a trimis cererea la Comisia pentru Afaceri Juridice a PE. Martin Schulz era obligat să transmită Comisiei JURI „orice cerere adresată Preşedintelui de către o autoritate competentă a unui stat membru în vederea ridicării imunităţii unui deputat”, potrivit articolului 7 al Regulamentului de procedură al PE. Deoarece Martin Schulz nu şi-a respectat obligaţiile procedurale, Comisia JURI nu a putut elabora, înainte de ultima sa reuniune din 10 aprilie 2014, un raport, iar solicitarea DNA nu a fost votată în Plenul PE, ca şi cum această cerere nu a existat niciodată”, a explicat Monica Macovei.

Europarlamentarul a evidenţiat că ofiţerul de presă al lui Martin Schulz a transmis presei din România, la începutul lunii iunie 2014, că Martin Schulz ar fi cerut Comisiei de Afaceri Juridice „un punct de vedere” şi că nu ar fi primit vreun răspuns. Pe de alt parte, Secretariatul Comisiei JURI a precizat că „acest caz nu a fost niciodată anunţat în sesiunea plenară” de preşedintele PE, Martin Schulz şi, prin urmare, „nu a fost trimis Comisiei JURI” până la ultima şedinţă a JURI din această legislatură. Tot Comisia JURI precizează că nu ar fi putut lua nicio măsură cu privire la cererea de ridicare a imunităţii, întrucât acest caz nu a fost anunţat în Plen, în conformitate cu Regulamentul”. Şi asta pentru că socialistul Martin Schulz nu şi-a respectat obligaţiile de preşedintele al Parlamentului European.

„I-am trimis lui Martin Schulz o scrisoare deschisă în luna mai 2014 în care i-am cerut să spună opiniei publice ce a făcut cu solicitarea DNA în cazul Silaghi. Nu a răspuns, pentru că în realitate a ţinut cererea DNA la sertar. Astfel, Martin Schulz, prin încălcarea atribuţiilor de preşedinte al PE, l-a protejat pe europarlamentarul român Ovidiu Silaghi şi a blocat timp de 5 luni de zile ancheta DNA. Martin Schulz a procedat în Parlamentul European, aşa cum procedează Ponta şi PSD în Parlamentul României: îi protejează pe politicienii corupţi de justiţie. În joc este şi încrederea cetăţenilor europeni în Parlamentul European. Este important să fim riguroşi, integri şi să nu facem excepţii de la reguli, pentru că altfel nu consolidăm încrederea cetăţenilor europeni în instituţiile europene. Martin Schulz a acţionat exact invers şi a subminat această încredere”, a adăugat Monica Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei a mai declarat că în timp ce ancheta DNA a fost blocată în Parlamentul European, Ovidiu Silaghi a candidat şi a dobândit o nouă imunitate, în Parlamentul României.

„Şi încă ceva: Ovidiu Silaghi a candidat pentru Parlamentul României din partea socialiştilor, a Partidului Social Democrat, în care a intrat după ce şi-a dat demisia din Partidul Naţional Liberal chiar la începutul campaniei electorale din România. Las opinia publică să decidă dacă traseismul lui Silaghi de la liberali la socialişti a avut vreo legătură cu „ţinerea la sertar” de către socialistul Martin Schulz a cererii DNA de ridicare a imunităţii pentru fapte de corupţie şi blocarea anchetei în România, pentru acuzaţii de corupţie, a lui Ovidiu Silaghi. Îi cer lui Martin Schulz să demisioneze din funcţia de preşedinte al Grupului Socialiştilor şi Democraţilor (S&D). Cer Grupului Grupul Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European sa îl excludă pe Martin Schulz. Îi cer lui Martin Schulz să demisioneze din Parlamentul European”, a concluzionat Macovei.

Cum se apără Schulz

"Contrar acuzaţiilor, că preşedintele de atunci al Parlamentului European ar fi întârziat procesarea unei cereri făcute de procurorii din România pentru ridicarea imunităţii de atunci a unui membru al Parlamentului European din România (Ovidiu Silaghi - n.r.), acesta (Schulz - n.r.) a acţionat rapid, prompt şi astfel şi-a îndeplinit sarcinile în totalitate. Domnul Schulz a transmis dosarul în decurs de câteva săptămâni de la primirea cererii originale către Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI). Astfel, preşedintele Parlamentului European şi-a îndeplinit obligaţiile la timp şi într-o manieră corectă", se menţionează în comunicatul difuzat luni de serviciul de presă al Parlamentului European.

Replica Monicăi Macovei

Europarlamentarul PDL Monica Macovei i-a răspuns marţi lui Martin Schulz, printr-o scrisoare deschisă publicată pe blogul personal:

„Stimate domnule Schulz,

Ca urmare a comunicatului de presă din 23 iunie 2014, publicat de Biroul de presă al Parlamentului European, prin care se afirma că aţi acţionat “prompt şi rapid” pentru rezolvarea cererii procurorilor anticorupţie români privind ridicarea imunităţii fostului europarlamentar român Ovidiu Silaghi şi că v-aţi îndeplinit obligaţiile “la timp şi într-o manieră corectă“, vă rog să-mi comunicaţi următoarele informaţii:

1. În ce zi exact aţi informat plenul Parlamentului European cu privire la: (i) primirea cererii procurorilor români pentru ridicarea imunităţii europarlamentarului Ovidiu Silaghi şi (ii) trimiterea cererii la Comisia pentru Afaceri juridice (JURI), aşa cum eraţi obligat conform regulamentului Parlamentului European.

2. În ce zi exact aţi trimis la Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) cererea de ridicare a imunităţii europarlamentarului Ovidiu Silaghi.

3. Vă rog să faceţi publice documentele referitoare la acţiunile dumneavoastră, din cuprinsul întrebărilor 1 şi 2.

Precizez că am verificat şi arhivat toate procesele verbale ale “anunţurilor” preşedintelui din fiecare plenară a Parlamentului, începând cu 13 decembrie 2013, când cererea a fost trimisă către dumneavoastră de procurorii români, şi nu există niciun anunţ din partea dumneavoastră cu privire la primirea cererii de ridicare a imunităţii fostului europarlamentar Ovidiu Silaghi.

Este imperativ să arătaţi transparenţă şi onestitate în acest caz, aşa încât cetăţenii europeni să aibă încredere că dumneavoastră, ca fost preşedinte al Parlamentului European, nu aţi protejat un membru al Parlamentului suspectat de corupţie şi că nu aţi blocat o investigaţie penală privind fapte de corupţie, a mai adăugat europarlamentarul român, care îşi încheie scrisoarea sperând "în aşteptarea unui răspuns rapid şi onest".