Şeful Cancelariei lui Ponta, audiat de DNA în dosarul „baronului” de Mehedinţi

Ancheta din dosarul „baronului” de Mehedinţi continuă. Vlad Stoica, şeful cabinetului premierului Victor Ponta, a ajuns miercuri la sediul DNA, pentru a fi audiat în dosarul în care fostului şef al CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, zis şi Gioni Gazolină, este acuzat de DNA că a făcut trafic de influenţă chiar în cabinetul premierului Victor Ponta.
Adrian Duicu, alături de Victor Ponta, care îi transmite toată apreciearea lui. (Captură Youtube)
Andrei Pricopie
25.06.2014

Ancheta din dosarul „baronului” de Mehedinţi continuă. Vlad Stoica, şeful cabinetului premierului Victor Ponta, a ajuns miercuri la sediul DNA, pentru a fi audiat în dosarul în care fostului şef al CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, zis şi Gioni Gazolină, este acuzat de DNA că a făcut trafic de influenţă chiar în cabinetul premierului Victor Ponta.

Şeful cabinetului lui Ponta a fost citat în calitate de martor în acest dosar. „Baronul” de Mehedinţi se află în arest preventiv din 4 aprilie, fiind acuzat de DNA că a făcut trafic de influenţă chiar în cabinetul primului ministru Victor Ponta din Palatul Victoria, unde i-ar fi cerut şefului Poliţiei, chestorul Petre Tobă, să-l menţină în funcţie şi să-l avanseze pe Constantin Ponea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi, într-o structură de conducere din Ministerul Afacerilor Interne (MAI). În schimbul avansării, Ştefan Ponea i-a promis lui Duicu că îl va scăpa de dosarul de incompatibilitate de la Agenţia Naţională de Integritate. În timpul în care şeful IPJ făcea demersurile pentru dosarul lui Duicu, acesta din urmă acţiona pe linie de partid ca să obţină, pentru Ponea, promovările promise.

Potrivit DNA, la data de 11 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian îi comunică numitului Dumitrescu Doru, adjunct al secretarului de stat din MAI, că pe data de 13 iunie 2013, intenţionează să meargă la premier: „Mă duc la premier dimineaţă şi o să-l pun şi pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia”. Întrebat în instanţă despre mesajul pentru Dumitrescu Doru, Adrian Duicu a declarat că „nu ştie ce a vrut să zică”, potrivit Evz.ro

Din referatul întocmit de procurori, reiese că Duicu, care susţinea că are influenţă asupra premierului Victor Ponta, a mers la Guvern să solicite menţinerea pe funcţie şi avansarea lui Ponea şi, din cabinetul premierului, i-a transmis şefului IPJ că alături de el se află şi ministrul de Interne, la acea vreme fiind Radu Stroe şi că „l-a chemat acolo şefu ăl mare, l-a chemat la Guvern (pe şeful Poliţiei, chestorul Petre Tobă), şi a venit acolo”.

Adrian Duicu a explicat ulterior că, atunci când a spus „Şeful ăl mare”, s-a referit la Vlad Stoica, şeful Cancelariei Primului Ministru. Voci din presă au speculat însă că cel care l-a chemat pe Tobă a fost însuşi premierul Victor Ponta.

Chemat de „şefu ăl mare”, Tobă s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit şi cu Duicu, care i-a solicitat menţinerea temporară a lui Ponea în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, solicitare cu care Petre Tobă s-a arătat de acord. Duicu a recunoscut în faţa instanţei întâlnirea cu Tobă, dar a arătat că nu ştie cine l-a chemat în Cancelarie.

Astfel, Duicu, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care îl promisese numitul Ponea Constantin Ştefan, arată procurorii DNA. Apoi, Duicu l-a sunat pe Ponea, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă: „Ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până te hotărăşti tu să pleci”.

Pe lângă avansarea în funcţie, Ponea a mai beneficiat de două terenuri concesionate de primăria Orşova pe bani puţini tatălui său, în urma influenţei exercitate de şeful PSD Orşova, Constantin Popescu, la cererea lui Duicu, asupra Consiliul Local din oraş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor