Legea "anti-sancţiuni" a Beijing-ului generează mari probleme companiilor multinaţionale din China
alte articole
Companiile străine care îşi desfăşoară activitatea în China se pot afla, în curând, în situaţia de a se confrunta cu obstacole economice, din cauza unei legi de aşa-numită "combatere a sancţiunilor externe", pe care regimul chinez s-a grăbit să o adopte pe 10 iunie.
Noile reguli au fost introduse ca răspuns împotriva aplicării de sancţiuni, tot mai des, de către naţiunile străine asupra Beijing-ului, pe fondul abuzurilor masive în domeniul drepturilor omului.
Măsurile legiferate de regimul comunist chinez ar putea pune companiile străine, organizaţiile şi persoanele fizice străine care cooperează cu sancţiunile occidentale într-o poziţie dificilă de acum încolo.
Citiți și Beijingul reacţionează după ce Iohannis a promulgat Legea 5G care a lovit în inima Huawei
Noua lege extinde instrumentarul regimului chinez de luptă împotriva sancţiunilor occidentale şi poate fi corelată cu Lista Entităţilor Lipsite de Încredere, creată anul trecut de regimul comunist.
Noile măsuri sunt ample şi oferă Partidului Comunist Chinez puteri discreţionare de a sancţiona organizaţii şi persoane fizice care respectă sancţiunile occidentale împotriva Chinei. Partidul a legiferat acum posibilitatea de a refuza vize, a deporta şi restricţiona călătoriile pentru entităţile afectate, de a confisca proprietăţile pe care presupusele entităţi le deţin în China, de a bloca tranzacţii de afaceri sau personale, şi chiar de a pune presiune pe membrii familiei şi pe asociaţii celor vizaţi.
Citiți și Magnat american critică firmele hi-tech americane pentru colaborarea cu domeniul militar al Chinei
Legea mai permite să se ia "orice alte măsuri” considerate adecvate de către regim, un domeniu vag definit, care asemenea multor legi introduse de regim, oferă, practic, puteri nelimitate partidului-stat.
Presiune imensă
Partidul Comunist Chinez a trecut legea în grabă prin Congres - varianta parlamentului în regimul comunist - în timpul celei de-a 29-a sesiuni a celui de-al 13-lea Congres Popular Naţional, fără să respecte perioada obişnuită de "consultare publică".
Procedurile sunt, oricum, formale, deoarece Partidul Comunist Chinez controlează toate aspectele vieţii politice şi sociale din China.
Beijingul este din ce în ce mai îngrijorat de presiunile recente venite din partea Statelor Unite şi a aliaţilor săi. Comunitatea internaţională şi-a intensificat criticile din cauza abuzurilor comise de regimul comunist în privinţa drepturilor civile - în special genocidul organizat de Partid asupra etniei uigure, a practicanţilor Falun Gong şi a persecutării libertăţilor politice din Hong Kong.
Citiți și 8 martie? Violul în grup - arma preferată de tortură în lagărele Chinei comuniste
În ultimii ani, Occidentul a efectuat mai multe acţiuni care au mâniat regimul de la Beijing - inclusiv arestarea, în Canada, a CEO-ului gigantului Huawei, Meng Wanzhou, boicotarea companiilor care folosesc bumbac recoltat cu forţa de muncă aflată în lagăre de concentrare din Xinjiang. SUA a impus sancţiuni şi restricţii ce afectează companiile legate de armată şi serviciile chineze, UE a blocat acordul comercial şi de investiţii cu Beijing, toate acestea fiind privite de Partidul Comunist Chinez drept măsuri de "limitare şi de suprimare” a Chinei.
Companiile străine vor fi marginalizate
Domeniul de aplicare al textului vag al legii nou introduse este fără precedent - în comparaţie cu sancţiunile punctuale adoptate până acum de occidentali. Ca urmare, companiile străine ar putea deveni uşor ţinte ale persecuţiei politice a regimului comunist.
Greg Gilligan, preşedintele Camerei de Comerţ Americane în China, AmCham, rezumă noul mediu de afaceri în felul următor: "Această nouă lege prezintă probleme de conformitate ireconciliabile pentru companiile străine”, potrivit unui interviu luat de Bloomberg News.
Cel mai simplu exemplu: o bancă internaţională care este nevoită să se conformeze ordinului executiv actualizat al lui Joe Biden de a afirma politica administraţiei Trump, restricţionând achiziţionarea de acţiuni ale anumitor companii chineze cu legături militare. Ca urmare, banca trebuie să refuze să cumpere acţiunile respectivelor companii în fondul său de pe pieţele din Asia.
Citiți și Patru inimi primite în zece zile. Industria jafului de organe al Chinei comuniste merge înainte
În acest scenariu, Partidul ar putea să pedepsească banca forţând companiile chineze să îşi închidă conturile cu acea bancă. Conform legii pe care Partidul tocmai a votat-o, Beijing-ul ar putea să meargă până într-acolo încât să sechestreze proprietăţile şi bunurile deţinute de bancă în China. În cazul în care banca ar fi una dintre marile bănci de investiţii ale SUA cum ar fi J.P. Morgan, care a preluat recent proprietatea deplină a filialei sale din China, Partidul ar putea, legal vorbind, să-i sechestreze în totalitate operaţiunile din China.
Luaţi ca exemplu retailerul de modă H&M. H&M a fost parte dintr-un scandal în China la începutul acestui an ca urmare a declaraţiilor sale anterioare care condamnau munca forţată din Xinjiang. Cu noua lege, Partidul îi poate incita pe utilizatorii de social media să boicoteze H&M în China. Beijing-ul poate închide definitiv magazinele din China şi poate interzice definitiv funcţionarea în ţară.
Deşi acestea sunt deocamdată exemple extreme şi nu ne aşteptăm ca Partidul să recurgă la astfel de măsuri la întâmplare, ele sunt posibile, conform noii legi.
Citiți și Patru inimi primite în zece zile. Industria jafului de organe al Chinei comuniste merge înainte
Pentru investitorii străini şi corporaţiile multinaţionale prezenţi în China, conformarea cu această lege este un coşmar şi creşte sever riscul operaţional din China. Directorii executivi ai corporaţiilor s-ar putea confrunta cu o dilemă care are puţine soluţii viabile.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, a spus reporterilor în Beijing, pe 11 iunie, într-una dintre cele mai obtuze declaraţii ale săptămânii, că Legea anti-sancţiuni străine reprezintă o evoluţie pozitivă pentru investiţiile străine în China.
"China va deschide chiar mai larg uşa lumii şi va rămâne dedicată promovării unui mediu de afaceri mai bun pentru companiile străine”, a spus Wang.
În mod ironic, dacă legea este aplicată, efectul este exact contrar: China va forţa automat companiile străine să se decupleze de China.