Parlamentul Olandei a catalogat drept "genocid" tratamentul regimului comunist chinez asupra uigurilor

Soldaţi chinezi dispersează manifestanţi uiguri în regiunea Xinjiang,  China, 2016.
Soldaţi chinezi dispersează manifestanţi uiguri în regiunea Xinjiang, China, 2016. (Getty Images)

Parlamentul olandez a adoptat, joi, o moţiune fără caracter obligatoriu, în care se subliniază că tratamentul minorităţii musulmane uigure în China echivalează cu un genocid.

Rezoluţia este prima de acest gen votată de un parlament european.

Activiştii şi experţii în drepturile omului, inclusiv funcţionari ONU, afirmă că cel puţin un milion de musulmani sunt arestaţi în lagăre în regiunea vestică a Chinei, Xinjiang, pe care regimul comunist a invadat-o în 1949. Activiştii şi unii politicieni occidentali acuză Partidul Comunist Chinez că foloseşte tortura, munca forţată şi sterilizări în masă împotriva minorităţii etnice.

Citiți și Delegaţi ONU condamnă centrele de reeducare a musulmanilor din China

China neagă orice încălcare a drepturilor omului în Xinjiang şi spune că lagărele sale sunt "centre de recalificare profesională" necesare pentru combaterea extremismului.

Cu toate acestea, uigurii sunt închişi acolo cu forţa.

Regimurile comuniste sunt cunoscute pentru politica de menţinere a controlului prin teroare, iar cel comunist chinez excelează în acest sens, fiind înregistrate numeroase abuzuri împotriva minorităţilor, dizidenţilor, a grupurilor care sprijină democraţia şi a grupurilor religioase sau de credinţă - în special creştini, tibetani, uiguri, mongoli. Una dintre persecuţiile cele mai brutale desfăşurate de Partidul Comunist Chinez este campania împotriva mişcării Falun Gong, o şcoală spirituală ale cărei valori - adevăr, bunătate şi toleranţă - sunt adânc înrădăcinate în cultura chineză tradiţională. Practicanţii acestei şcoli au ajuns să fie victimele unei industrii macabre de extragere forţată de organe.

Citiți și Sistemul comunist de credit social blochează 2,5 milioane de "entităţi discreditate" să achiziţioneze bilete de avion

"Un genocid asupra minorităţii uigure are loc în China", arată moţiunea olandeză, care, însă s-a ferit să nominalizeze regimul chinez ca responsabil pentru atrocităţi.

Ambasada Chinei la Haga a declarat joi că orice sugestie de genocid în Xinjiang este o „minciună absolută”, iar Parlamentul olandez „a calomniat deliberat China şi a intervenit în mod grav în afacerile interne ale Chinei”.

Canada a adoptat la începutul acestei săptămâni o rezoluţie care etichetează drept genocid tratamentul aplicat uigurilor de către Partid.

Citiți și Yahoo News: Jaful de organe al Chinei comuniste ajunge în presa mainstream

Moţiunea olandeză afirmă că acţiunile guvernului chinez, cum ar fi „măsurile destinate prevenirii naşterilor” şi „organizarea lagărelor de pedepsire”, intră sub incidenţa Rezoluţiei 260 a Organizaţiei Naţiunilor Unite, cunoscută în general drept convenţia privind genocidul.

Partidul conservator VVD al premierului Mark Rutte a votat împotriva rezoluţiei.

"O mare îngrijorare"

Ministrul olandez de Externe, Ştef Blok, a declarat că guvernul său nu doreşte să utilizeze termenul de genocid, întrucât situaţia nu a fost declarată ca atare de Organizaţia Naţiunilor Unite sau de o instanţă internaţională.

"Dar situaţia uigurilor este un motiv de mare îngrijorare", a declarat Blok reporterilor după adoptarea moţiunii, adăugând că Olanda speră să colaboreze cu alte naţiuni în această privinţă.

Autorul moţiunii, parlamentarul Sjoerd Sjoerdsma, membru al partidului de centru-stânga D-66, a propus separat exercitarea de presiuni asupra Comitetului Internaţional Olimpic pentru a nu permite desfăşurarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 în Beijing.

„Recunoaşterea atrocităţilor care au loc împotriva uigurilor din China drept ceea ce sunt, şi anume un genocid, face ca lumea să nu poată pretinde că nu vede ce se întâmplă şi ne obligă să acţionăm”, a declarat el pentru Reuters.

Citiți și Regimul chinez mai primeşte o lovitură: Consiliul Europei condamnă public "turismul pentru transplant de organe"

Într-o declaraţie pe site-ul său, Ambasada Chinei la Haga a declarat că populaţia uigură din Xinjiang a crescut în ultimii ani, bucurându-se de un nivel de viaţă mai ridicat şi de o speranţă de viaţă mai lungă.

"Cum poţi numi asta un genocid?", spunea. „Problemele legate de Xingjiang nu se referă niciodată la drepturile omului, etnie sau religie, ci la combaterea terorismului violent şi a secesiunii?”

Ambasadorul Chinei la Geneva a acuzat, miercuri, puterile occidentale că au folosit problema uigură pentru a se amesteca în afacerile interne ale ţării sale.

Citiți și Peste 600 de parlamentari din 30 de ţări cer Beijing-ului să înceteze imediat persecuţia împotriva mişcării Falun Gong

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe