8 martie? Violul în grup - arma preferată de tortură în lagărele Chinei comuniste

Punerea în scenă, pentru documentare, a unor metode brutale folosite la torturarea femeilor practicante Falun Gong în lagărele de concentrare ale Partidului Comunist Chinez
Punerea în scenă, pentru documentare, a unor metode brutale folosite la torturarea femeilor practicante Falun Gong în lagărele de concentrare ale Partidului Comunist Chinez (Minghui.org)

În timp ce lumea sărbătoreşte Ziua Internaţională a Femeii, să nu uităm abuzurile îngrozitoare la care sunt supuse mamele, surorile, chiar şi bunicile, în China comunistă.

De când Partidul Comunist Chinez a ajuns la putere în 1949, foloseşte teroarea pentru a-şi persecuta propriii cetăţeni şi a reprima grupurile spirituale. Recent, mai multe rapoarte au confirmat modul în care Partidul foloseşte abuzul sexual ca instrument de "reeducare" şi "transformare" a prizonierilor de conştiinţă, indiferent de vârsta lor.

Citiți și "Mortul era viu" - chirurg chinez evocă istorii de groază din industria extragerii forţate de organe a Chinei [film documentar]

Înrădăcinat în ateism şi materialism, regimul comunist suprimă brutal musulmani uiguri, creştini, budişti şi practicanţi Falun Gong de ani de zile. Cei care refuză să respecte ordinele Partidului sunt reţinuţi şi trimişi în „tabere de reeducare” secrete, unde sunt supuşi unor abuzuri de neimaginat, inclusiv violuri în grup şi electrocutare cu bastoane electrice.

[Violul] a devenit o cultură. Eu vorbesc aici despre violuri în grup - poliţia chineză nu numai că le violează, ci le şi electrocutează. Sunt supuse unor torturi îngrozitoare - poliţistă anonimă dintr-un lagăr din Xinjiang, China.

Abuzurile sexuale comise împotriva uigurilor

Pentru a condamna încălcările grave ale drepturilor omului ale Partidului, administraţia Trump a etichetat, la 19 ianuarie 2021, tratamentul regimului comunist de reprimare a musulmanilor uiguri drept „genocid” şi „crime împotriva umanităţii”.

Secretarul de stat Mike Pompeo a afirmat, la momentul respectiv, bazându-se pe un raport ONU, că Partidul Comunist Chinez a încarcerat peste un milion de uiguri, supunându-i muncii forţate, sterilizărilor forţate şi torturilor.

Citiți și Miliardar chinez rupe omerta şi vorbeşte despre recoltarea forţată de organe a regimului comunist

„După o examinare atentă a faptelor disponibile, am stabilit că RPC [Republica Populară Chineză], sub conducerea şi controlul Partidului Comunist Chinez, a comis un genocid împotriva uigurilor predominant musulmani şi a altor grupuri minoritare etnice şi religioase din Xinjiang”, a spus Pompeo. El a adăugat: „Cred că acest genocid este în curs de desfăşurare şi că asistăm la o încercare sistematică de a distruge uigurii, desfăşurată de partidul-stat chinez”.

Două săptămâni mai târziu, BBC a publicat un raport detaliat despre tortura sexuală sistematică care se desfăşoară în reţeaua de "centre de reeducare", bine protejată, din Xinjiang. Raportul - care se bazează pe interviuri directe cu mai mulţi uiguri care fuseseră anterior reţinuţi în lagărele - a dezvăluit tortura şi ororile şedinţelor de viol în grup la care au fost martori sau victime.

Un turn de supraveghere al unui centru de înaltă  securitate lângă ceea ce se crede că este o tabără de reeducare în care  sunt deţinute majoritatea minorităţilor etnice musulmane, la periferia  oraşului Hotan, în nord-vestul regiunii Xinjiang din China, 31 mai 2019.
Un turn de supraveghere al unui centru de înaltă securitate lângă ceea ce se crede că este o tabără de reeducare în care sunt deţinute majoritatea minorităţilor etnice musulmane, la periferia oraşului Hotan, în nord-vestul regiunii Xinjiang din China, 31 mai 2019. (GREG BAKER / AFP / Getty Images)

Tursunay Ziawudun, 42 de ani, care a fugit în Statele Unite după ce a scăpat din Xinjiang în urma eliberării sale, a povestit pentru BBC abuzurile sexuale la care a fost supusă şi la care a fost martoră în timpul detenţiei sale de nouă luni în lagărele de concentrare ale Chinei din Xinjiang.

Ziawudun, care este căsătorită cu un kazah şi care s-a întors în Xinjiang pentru a lucra în 2016, după ce a stat cinci ani în Kazahstan, a detaliat cum a fost supusă la şocuri cu un baston electric şi „violată în trei rânduri”, a raportat BBC.

Citiți și Dr. Jacob Lavee, preşedintele Societăţii de Transplant israeliene: "chirurgii chinezi ucid oameni pentru organe" (video)

„Femeia m-a dus în camera de lângă cea unde fusese dusă cealaltă fată”, a declarat Ziawudun pentru BBC. „Aveau un baston electric. Nu ştiam ce este şi a fost împins în vaginul meu, torturându-mă cu şocuri electrice”.

„Nu numai că te violează, ci te muşcă peste tot corpul, nu ştii dacă sunt oameni sau animale”, a spus ea. „Nu mi-au cruţat nicio parte a corpului, m-au muşcat peste tot lăsând urme oribile. Era dezgustător să te uiţi. […] Şi nu este doar unul care te chinuie, de fiecare dată erau doi sau trei bărbaţi”.

Vorbind cu Fox News, Ziawudun a spus: „Orice femeie sub 40 de ani a fost violată. Oricare din tabără a trecut prin asta ... Am fost şi bătută - am fost lovită cu picioarele şi călcată în picioare - o dată atât de râu în părţile intime, încât am început să sângerez şi a trebuit să mi se scoată ovarele”.

Raportul BBC spunea că nici femeile în vârstă nu sunt scutite. Ziawudun şi-a amintit că a văzut umilită în felul acesta o femeie uigură în vârstă.

„Au dezbrăcat-o pe doamna în vârstă, lăsând-o doar cu lenjeria intimă. A fost atât de jenată încât a încercat să se acopere cu braţele ”, a declarat Ziawudun pentru BBC. „Am plâns îngrozitor văzând cum au tratat-o. Lacrimile ei curgeau ca picăturile de ploaie”.

Membrii minorităţii uigure musulmane ţin pancarte în timpul unui  protest în faţa consulatului chinez la 30 decembrie 2020, în Istanbul, pentru a-şi exprima îngrijorarea după ce China a anunţat  ratificarea unui tratat de extrădare cu Turcia.
Membrii minorităţii uigure musulmane ţin pancarte în timpul unui protest în faţa consulatului chinez la 30 decembrie 2020, în Istanbul, pentru a-şi exprima îngrijorarea după ce China a anunţat ratificarea unui tratat de extrădare cu Turcia. (BILENT KILIC / AFP / Getty Images)

Afirmaţiile lui Ziawuden au fost susţinute de Qelbinur Sedik, o femeie uzbekă din Xinjiang, care a fost constrânsă să predea limba chineză deţinuţilor dintr-un lagăr de concentrare. Sedik a declarat pentru BBC că o poliţistă din tabără a confirmat, după ce Sedik a întrebat-o la un moment dat în secret, dacă abuzurile sexuale se întâmplă frecvent în lagăre.

„Da, violul a devenit o cultură. Este vorba de violul în grup şi poliţia chineză nu numai că le violează, ci le şi electrocutează. Sunt supuse unor torturi îngrozitoare”, a reamintit Sedik cuvintele poliţistei.

Gulzira Auelkhan, o altă femeie kazahă din Xinjiang care a fost forţată să ajute gardienii din lagăr la dezbrăcarea femeilor, a confirmat, de asemenea, pentru BBC, că violul în grup este frecvent în lagăre.

„M-au forţat să scot hainele femeilor, să le ţin mâinile şi să părăsesc camera”, a spus Auelkhan. „Nu poţi spune nimănui ce s-a întâmplat ... Se face totul pentru a distruge spiritul tuturor.”

[Violul] a devenit o cultură. Eu vorbesc aici despre violuri în grup - poliţia chineză nu numai că le violează, ci şi le electrocutează. Sunt supuse unor torturi îngrozitoare. - poliţistă anonimă dintr-o tabără din Xinjiang, China

Gulzira Auelkhan, care a petrecut aproape doi ani în lagărele din China,  vorbeşte în timpul unui interviu cu AFP la biroul grupului pentru  drepturile Ata Jurt din Almaty, Kazahstan, pe 21 ianuarie 2019. Este  înfăţişată cu fiica sa de 5 ani
Gulzira Auelkhan, care a petrecut aproape doi ani în lagărele din China, vorbeşte în timpul unui interviu cu AFP la biroul grupului pentru drepturile Ata Jurt din Almaty, Kazahstan, pe 21 ianuarie 2019. Este înfăţişată cu fiica sa de 5 ani (RUSLAN PRYANIKOV / AFP / Getty Images)

În ultimii ani, mai mulţi uiguri care fuseseră arestaţi au descris, de asemenea, poveşti asemănătoare despre tortură şi viol în lagărele din Xinjiang.

Gulbakhar Jalilova, cetăţean uigur şi kazah, care a fost reţinută în 2017 timp de 15 luni într-un lagăr exclusiv pentru femei, a declarat pentru Epoch Times că violul era frecvent în lagăre. „Fetele tinere sunt scoase şi violate toată noaptea. Dacă ele continuă să reziste, le injectează ceva şi le ucid”, a spus Jalilova.

În 2019, Sayragul Sauytbay, de origine kazahă, care fusese forţată să predea limba chineză în lagăre, a declarat pentru publicaţia israeliană Haaretz că a fost martora unui viol în grup comis de poliţişti, „unul după altul”, în faţa a 200 de deţinuţi. Incidentul a lăsat-o pe Sauytbay traumatizată.

"În timp ce o violau, observau cum reacţionăm”, a declarat Sauytbay pentru Haaretz. „Oamenii care au întors capul sau au închis ochii şi cei care păreau supăraţi sau şocaţi au fost luaţi şi nu i-am mai văzut niciodată. A fost îngrozitor".

"Nu voi uita niciodată senzaţia de neputinţă, de a nu o putea ajuta. După ce s-a întâmplat asta, mi-a fost greu să dorm noaptea".

Abuzul sexual al altor grupuri spirituale

În afară de persecutarea musulmanilor uiguri, Partidul Comunist Chinez foloseşte astfel de metode de tortură asupra practicanţilor Falun Gong, a budiştilor şi creştinilor.

Citiți și Raport independent: în China au loc milioane de transplanturi cu forţa

Practicantele Falun Gong de sex feminin sunt supuse în mod obişnuit abuzurilor sexuale şi violurilor pentru că nu renunţă la credinţa lor. Falun Gong (sau Falun Dafa) este o disciplină de meditaţie spirituală bazată pe principiile adevăr - compasiune - toleranţă, practicată în mod liber în întreaga lume. Dar în China, unde îşi are originea, este persecutată violent din iulie 1999.

Violul ca tortură. O ilustrare a uneia dintre metodele de tortură  sexuală folosite de oficialii Partidului Comunist Chinez pentru a  constrânge practicantele Falun Gong să renunţe la credinţa lor.
Violul ca tortură. O ilustrare a uneia dintre metodele de tortură sexuală folosite de oficialii Partidului Comunist Chinez pentru a constrânge practicantele Falun Gong să renunţe la credinţa lor. (Minghui.org)

Detaliind tortura şi abuzurile sexuale frecvente cu care se confruntă practicanţii Falun Gong, un raport format din două părţi (atenţie, articolul are conţinut grafic) a fost compilat de Minghui.org, un site din SUA dedicat documentării persecuţiei Falun Gong.

La infamul lagăr de muncă forţată Masanjia din Shenyang, provincia Liaoning, 18 practicante au fost aruncate în celulele bărbaţilor, iar gardienii i-au încurajat pe deţinuţi să le violeze, a raportat Minghui.org. Vârstnice sau tinere, niciuna nu a fost scutită de aceste abuzuri.

În 2001, Zou Jin, în vârstă de 70 de ani, din oraşul Changsha, provincia Hunan, a fost violată în grup la Centrul 1 de detenţie al oraşului Changsha şi condamnată la nouă ani de închisoare, şi a murit ca urmare a relelor tratamente. O fetiţă de 9 ani, copila orfană a unui practicant Falun Gong, a fost violată în grup la Spitalul Psihiatric Changping din Beijing în 2002. „Ţipetele şi strigătele ei îţi sfâşiau inima”, se spune în raportul Minghui.org.

Citiți și The Guardian: China recoltează într-adevăr organe cu forţa de la deţinuţi, hotărăşte un tribunal londonez

Potrivit raportului, autorităţile le-au torturat pe practicantele însărcinate să avorteze fetuşii, prin bătaie şi electroşocuri cu bastoane electrice, inducând avortul spontan.

Partidul Comunist Chinez nu a fost mai blând nici cu călugăriţe budiste sau femei creştine.

Centrul tibetan pentru drepturile omului şi democraţie a relatat povestea la care a fost martor un călugăr tibetan anonim care a fost reţinut timp de patru luni într-un centru "de reeducare", în judeţul Sog, regiunea autonomă a Tibetului, în 2017. Călugărul a povestit că a văzut călugăriţe abuzate sexual în timpul unor exerciţii militare.

„Multe călugăriţe îşi pierdeau cunoştinţa în timpul exerciţiilor [militare]”, a scris călugărul. „Uneori, ofiţerii duceau călugăriţele inconştiente înăuntru, unde îi vedeam ... aruncându-se asupra lor”. „Cine ştie ce le-au mai făcut călugăriţelor?” a scris călugărul.

Citiți și 17 ani de crime. Zeci de milioane de victime. Povestea măcelului despre care Occidentul alege să vorbească doar în şoaptă

Citând relatarea despre abuzul sexual asupra unei creştine chineze, editorul şef al revistei Bitter Winter, Massimo Introvigne, a scris că Jiang Guizhi, membră a Bisericii Dumnezeului Atotputernic din China, a fost violată de poliţişti şi mai târziu a murit ca urmare a torturilor severe.

În 2019, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţii Religioase (ADHRRF) a relatat o poveste detaliată a torturii suferite de Jiang. După ce a fost întrebată în repetate rânduri de un coleg de celulă, Jiang a dezvăluit că „poliţia a dus-o într-o cameră privată unde a fost interogată, violată, iar în vaginul ei au fost introduse obiecte", potrivit raportului ADHRRF.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii