Beijingul reacţionează după ce Iohannis a promulgat Legea 5G care a lovit în inima Huawei

Un membru al poliţiei paramilitare stă de pază în Piaţa Tiananmen din Beijing, China
Un membru al poliţiei paramilitare stă de pază în Piaţa Tiananmen din Beijing, China (Greg Baker/AFP/Getty Images)

Ambasada Chinei în România a criticat, vineri, decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a semna legea 5G, susţinând că se opune ferm utilizării standardelor non-tehnice şi a dispoziţiilor discriminatorii pentru a exclude orice ţară sau întreprindere de pe piaţă şi promiţând că Guvernul comunist de la Beijing va continua să protejeze ferm drepturile şi interesele legitime ale companiilor chineze. Noua lege ar putea duce la excluderea gigantului Huawei, acuzat de spionaj cibernetic, de pe piaţa 5G din România.

„China respectă dreptul României de a legifera în domeniul securităţii cibernetice, în acelaşi timp, întrucât legislaţia 5G determină posibilitatea companiilor chineze de a se bucura sau nu de un mediu de afaceri echitabil, drept, deschis şi transparent, suntem extrem de preocupaţi de această lege. Ne opunem ferm utilizării standardelor non-tehnice şi a dispoziţiilor discriminatorii pentru a exclude orice ţară sau întreprindere de pe piaţă şi ne opunem ferm acţiunilor care subminează principiul concurenţei loiale şi spiritul statului de drept”, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei.

De asemenea, Ambasada a atenţionat că abaterea de la normele industriei şi standardele tehnice pentru a judeca securitatea cibernetică este „împotriva simţului ştiinţific şi este o negare a principiilor economiei de piaţă şi a concurenţei loiale, iar esenţa acesteia fiind abuzarea conceptului de ‘securitate naţională’ în vederea excluderii anumitor ţări şi companii, reprezintă un act tipic de discriminare şi suprimare politică”.

Regimul chinez, cunoscut pentru gravele abuzuri ale drepturilor omului şi utilizarea de practici şi politici comerciale care defavorizează şi discriminează companiile străine care activează pe teritoriul său, a susţinut că “esenţa spirituală” a statului de drept este “echitatea şi dreptatea”.

„China şi România se bucură de o prietenie tradiţională, iar realizările de cooperare acumulate de la stabilirea relaţiilor diplomatice de peste 70 de ani în urmă, nu au venit cu uşurinţă. Derularea cooperării bilaterale pe baza respectului reciproc, beneficiului mutual şi câştigului în comun corespunzând intereselor comune ale ambelor ţării. Adoptând o perspectivă pe termen lung, ar trebui să promovăm dezvoltarea continuă a parteneriatului amplu de prietenie şi cooperare dintre cele două ţări aflate în noua situaţie”, se mai arată în comunicat.

Totodată, Ambasada solicită Guvernului României să susţină ferm statul de drept, să trateze companiile chineze într-un mod echitabil, drept şi nediscriminatoriu şi să întreprindă acţiuni concrete pentru a menţine interesele generale ale cooperării pragmatice bilaterale.

Reamintim că, vineri, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.

În ceea ce priveşte scopul acestui proiect, este vorba de adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G – reţele 5G, în vederea prevenirii, contracarării şi eliminării riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării.

Proiectul de lege fusese adoptat, luni, în plenul Senatului, cu 117 voturi “pentru”, 13 “împotrivă” (din partea senatorilor AUR) şi o abţinere. Unul dintre amendamentele însuşite, luni, în plen şi care aparţine comisiilor juridică, economică, de apărare şi pentru comunicaţii din Senat, prevede că furnizorii care vor ajunge în situaţia de a rămâne fără autorizaţii vor putea folosi echipamentele pentru un termen de 7 ani în cazul reţelelor şi pentru un termen de 5 ani pentru zona de nucleu.

De asemenea, proiectul adoptat mai susţine că utilizarea de tehnologii, echipamente şi programe software în cadrul infrastructurii informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele 5G, cu excepţia echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali definiţi potrivit OUG 111/2011, este condiţionată de obţinerea de către producători a unei autorizaţii, în condiţiile prezentei legi.

Această autorizaţie este acordată printr-o decizie a premierului şi în baza unui aviz conform eliberat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în termen de 4 luni de la data solicitării. Avizul se fundamentează pe mai multe documente şi pe evaluări din perspectiva riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării. În cazul în care sunt identificate riscuri, ameninţări şi vulnerabilităţi la adresa securităţii ţării ca urmare a analizei, avizul CSAT este negativ.

Totodată, furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice autorizaţi pot utiliza numai tehnologii, echipamente şi programe software în reţelele 5G realizate de producători autorizaţi, în conformitate cu prezenta lege.

Reamintim că parlamentarii români s-au trezit la finalul lunii aprilie cu un val de petiţii de la companii şi asociaţii chineze, toate fiind îndreptate împotriva Legii privind securitatea reţelelor 5G, potrivit unor documente obţinute de Hotnews.ro. Prima companie care a scris parlamentarilor era Huawei, care preciza că se simte direct ameninţată de forma iniţială a proiectului.

După Huawei, au intrat în jocul petiţiilor companii chineze din alte domenii şi asociaţii. Toate susţineau, chiar şi cele din alimentaţie şi construcţii, că vor fi afectate de Legea 5G şi cereau amânarea adoptării actului, pe motiv că trebuie introduse criterii tehnice privind riscurile cibernetice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne