Magnat american critică firmele hi-tech americane pentru colaborarea cu domeniul militar al Chinei

Peter Thiel, fondatorul companiei PayPal, 2016
Peter Thiel, fondatorul companiei PayPal, 2016 (Saul Loeb/AFP via Getty Images)

Miliardarul Peter Thiel, unul dintre cei mai mari investitori în domeniul hi-tech din SUA, a criticat marile companii de tehnologie din SUA pentru că sunt prea confortabile cu Partidul Comunist Chinez şi le-a cerut să-şi anuleze legăturile cu China comunistă.

„Deoarece totul în China este fuziune civil-militară, Google lucra efectiv cu armata chineză, nu cu armata americană”, a spus Thiel în timpul unei mese rotunde virtuale din 6 aprilie, găzduită de Fundaţia Richard Nixon. Fostul secretar de stat Mike Pompeo şi fostul consilier pentru securitate naţională de la Casa Albă Robert O'Brien au participat, de asemenea, la eveniment.

Thiel este cofondator al PayPal şi membru al Consiliului de Administraţie al Facebook.

El se referea la o decizie a Google de a nu reînnoi un contract cu Pentagonul, în 2018, care oferea armatei americane inteligenţă artificială (IA) pentru analiza înregistrărilor video făcute de drone într-un program numit Project Maven. Motivul pentru care Google nu a continuat proiectul militar a fost că nu sprijină „utilizarea IA pentru sistemele militare”.

Tot în 2018, Google a decis să coopereze cu Universitatea Tsinghua din China pentru crearea unui nou consorţiu de cercetare IA.

Universitatea Tsinghua a fost, de asemenea, menţiontă în raportul Pentagonului 2020 (pdf) privind puterea militară a Chinei ca având laboratoare afiliate armatei chineze şi legături cu strategia de fuziune militar-civilă a Patidului Comunist Chinez care permite regimului să valorifice tehnologiile comerciale pentru dezvoltarea militară.

Departamentul de Stat a avertizat pe site-ul său că strategia Partidului Comunist Chinez implică furtul proprietăţii intelectuale pentru a „obţine o dominaţie militară”.

Universitatea Tsinghua se numără printre cele peste 60 de universităţi chineze care se află sub supravegherea Administraţiei de Stat pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Industrie din China pentru Apărarea Naţională.

Ne facem că nu vedem

Thiel a mai spus că a vorbit cu cei din interiorul Google şi i s-a spus că gigantul de căutare pe internet a decis să colaboreze cu China pentru că cei din conducerea gigantului „au crezut că ar putea să ofere tehnologia pe uşa din faţă, pentru că, dacă nu o vor da, China ar fura-o oricum”.

Într-o altă conversaţie cu unii „oameni de la Google”, Thiel a afirmat că a întrebat dacă tehnologia IA Google a fost folosită de regimul chinez pentru aplicaţii în lagăre de concentrare în regiunea îndepărtată Xinjiang. I s-a spus că: „Nu ştim şi nu punem nicio întrebare”.

„Sunt idioţi utili, combinaţi cu coloana a cincea [trădători, n.r.] ai Partidului Comunist Chinez”, a spus Thiel despre Google şi alte companii de tehnologie care au ales să muşamalizeze anumite probleme din China.

„Dacă vă gândiţi din punct de vedere ideologic sau în termeni de drepturi ale omului sau ceva de genul acesta, sunt tentat să spun că este doar profund rasist. Este ca şi cum ai spune că, deoarece arată diferit, nu sunt oameni albi, nu au aceleaşi drepturi".

Partidul Comunist Chinez desfăşoară un genocid împotriva musulmanilor uiguri din Xinjiang, supunându-i sterilizării forţate, avorturilor forţate, torturii, muncii forţate şi îndepărtării copiilor din familiile lor. Conform unui raport ONU, regimul chinez a adunat peste 1 milion de uiguri în lagăre de muncă, pe care China le numeşte „şcoli de formare profesională”.

„Chiar dacă suntem avansaţi cu ştiinţa de bază a IA, China este dispusă să o aplice şi să transforme întreaga societate într-un stat de supraveghere, cu software de recunoaştere a feţei, care este mult mai intruziv şi totalitar decât era Rusia stalinistă. Este ceva ce nu suntem dispuşi să facem”, a declarat Thiel.

Despre compania Facebook, Thiel a spus că este dificil ca gigantul social media să ia o poziţie dură faţă de China din cauza componenţei personalului său, mulţi dintre ei fiind cetăţeni chinezi.

Thiel a menţionat dezbaterile dintre angajaţi despre protestele din Hong Kong din 2019.

"Angajaţii din Hong Kong au fost cu toţii în favoarea protestelor şi a libertăţii de exprimare, dar au existat mai mulţi angajaţi la Facebook care s-au născut în China", a spus Thiel. „Aceştia erau de părere că este doar aroganţă occidentală şi că nu ar trebui ca firma să ţină cu vreo parte în conflictul din Hong Kong, aşa că restul angajaţilor de la Facebook au renunţat".

„Dar dezbaterea a adus la lumină faptul că oamenii [de la Facebook, n.r.] sunt de fapt anti-Hong Kong şi nu pro-Hong Kong.”

Mişcarea pro-democraţie din Hong Kong a început în iunie 2019, când milioane de locuitori ai oraşului au ieşit în stradă în semn de protest faţă de un proiect de lege "de extrădare" care ar fi scurtcircuitat sistemul de Justiţie al oraşului, construit pe baza statului de drept, permiţând trimiterea suspecţilor din Hong Kong în China pentru a fi judecaţi acolo de tribunalele comuniste, controlate de regim.

Mişcarea a evoluat în cele din urmă către un apel mai mare, anti-comunist, pro-democraţie, care cerea inclusiv votul universal. Protestele au generat violenţe majore din partea poliţiei, fiind semnalate incidente în care forţele de ordine au tras de la foarte mică distanţă cu gloanţe de război în civilii neînarmaţi, şi chiar incidente de viol în secţiile de poliţie. Numeroşi analişti au semnalat că poliţia din Hong Kong - pe vremuri una dintre cele mai stimate din Asia de Est - a fost infiltrată cu agenţi din China comunistă.

Oficialii regimului comunist şi mass-media de stat din China au descris protestatarii din Hong Kong ca „un număr mic de oameni”, „extremişti”, „anarhişti” şi „radicali violenţi”, afirmând că „majoritatea celor din Hong Kong” nu susţin mişcarea. Mai mult, regimul chinez a acuzat guvernele occidentale că „se amestecă” în „afacerile sale interne” pentru că au exprimat sprijinul pentru protestatari.

Dând exemplu compania Facebook, Thiel a spus că unele companii de tehnologie din SUA au avut dificultăţi în adoptarea unei poziţii dure împotriva Chinei din cauza modului în care se raportează la valorile americane.

„Există ceva despre politica 'woke' în interiorul acestor companii, faptul că nu le consideră cu adevărat companii americane.”

Pentru a opri infiltrarea Chinei în sectorul tehnologic american, Thiel are o recomandare: „Puneţi o anumită presiune pe Silicon Valley. Trebuie să criticaţi oamenii neîncetat”.

„Trebuie să criticăm companii precum Google care colaborează în domeniul IA cu China comunistă, dar refuză să o facă cu armata SUA”, a spus el. „Cred că ar trebui să punem multă presiune pe Apple cu întregul său lanţ de aprovizionare cu forţa de muncă din China, unde produce iPhone".

„Apple este una dintre companiile care are adevărate sinergii cu China”.

Gigantul american de smartphone-uri a luat o serie de decizii controversate legate de China în ultimii ani, inclusiv mutarea unor date iCloud pe serverele din China, retragerea aplicaţiei HKmap.live de la App Store.

CEO-ul Apple, Tim Cook, a fost numit preşedinte al Şcolii de Economie şi Management a Universităţii Tsinghua.

Aplicaţia pentru hărţi HKMap a fost populară printre protestatarii din Hong Kong ajutându-i să evite confruntarea directă cu poliţia din Hong Kong, care a fost puternic criticată pentru brutalitatea împotriva protestatarilor.

Google, Facebook şi Apple nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii ale Epoch Times.