Lavanda - un remediu natural pentru o bună sănătate fizică si psihică

Lavanda sau levănţica este un arbust veşnic verde, cu flori delicat parfumate, grupate în inflorescenţe de culoare albastru-violet.
Lavanda. (Maria Matyiku / Epoch Times)
Nina Cîmpeanu
16.03.2014

Lavanda sau levănţica este un arbust veşnic verde, cu flori delicat parfumate, grupate în inflorescenţe de culoare albastru-violet. Atinge o înălţime de până la 50 cm, este puţin pretenţioasă dar preferă zonele montane şi are nevoie de multă lumină. O întâlnim deseori ca plantă ornamentală.

Face parte din genul Lavandula, speciile aparţinând acestui gen fiind comune în locurile stâncoase ale bazinului mediteranean. Numele generic "lavanda" vine din verbul latin "lavare" (spălare).

A fost apreciată încă din cele mai vechi timpuri ca plantă aromatică şi medicinală. În Roma antică era foarte preţioasă, doar aristocraţii îşi puteau permite să adauge în baie câteva picături de esenţă de lavandă.

Este cunoscută ca o plantă cu proprietăţi antiseptice, analgezice, antiemetice, vasodilatatoare, diuretice, sudorifice, antispastice, carminative, antidepresive.

Datorită uleiurilor esenţiale pe care le conţine exercită un efect sedativ asupra sistemului nervos şi cardiovascular, şi acţionează ca un decongestionant în caz de răceală şi gripă.

Calmează durerile musculare şi articulare, stimulează citogeneza (formarea de noi celule), contribuind, printre altele, la menţinerea unui ten neted şi catifelat. Mai este utilizată în afecţiuni ale ficatului şi vezicii biliare, în balonări, cefalee, migrene, acnee.

Îmbunatăţeşte calitatea somnului şi este un remediu natural excelent pentru tratarea insomniei, în stări de agitaţie, nervozitate, iritabilitate. Ne ajută să dobândim armonie interioară, să renunţăm la resentimente, să avem o gândire clară, mai multă siguranţă şi încredere.

Se foloseşte sub formă de infuzie, pulbere, tinctură, ulei esenţial.

Infuzia se prepară din 2 linguriţe de plantă la o cană de apă. Se filtrează după 10 minute şi se îndulceşte cu miere, după preferinţă. Se beau 2, 3 căni /zi.

În caz de sinuzite putem aplica local, masând uşor, uleiul esenţial dizolvat în puţin ulei de bază (de exemplu de floarea soarelui sau măsline); pentru inhalaţii se pun câteva picături într-un vas cu apă fierbinte.

Băile generale cu lavandă ajută corpul să se relaxeze.

Adăugăm în cadă infuzia filtrată, obţinută din 100 g flori de levănţică la 1 litru de apă fierbinte sau câteva picături de ulei esenţial.

Acesta mai are şi un efect cicatrizant, aniinflamator şi antiseptic. De asemenea, adăugat în ultima apă la clătirea părului îi dă un parfum încântător, în plus, ajută la combaterea mătreţii, a părului gras şi a căderii părului.

Uleiul esenţial de lavandă este uleiul cel mai frecvent utilizat în parfumerie. În industria cosmetică mai este folosit şi la obţinerea de săpunuri, creme, şampoane, balsamuri.

Spre deosebire de multe alte specii, florile de lavandă îşi păstrează aroma inconfundabilă pentru o lungă perioadă de timp, chiar dacă sunt uscate. Săculeţii de pânză cu lavandă se pun în sertare pentru a da lenjeriei un parfum proaspăt şi pentru a o proteja de insecte, sau sub pernă in caz de insomnie.

Din nectarul florilor de lavandă albinele produc o miere de o calitate superioară.

Să nu uităm să apelăm cu încredere la remediile pe care natura ni le oferă cu multă generozitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor