Murul sălbatic (Rubus Fructicosus)- o adevărată oază de sănătate
alte articole
Fructele murului sălbatic (Rubus Fructicosus) sunt deosebit de valoroase. Aceste delicioase fructe de pădure de culoare brumărie, cu gust dulce acrişor, sunt o adevărată oază de sănătate pentru organism.
Ca şi în cazul altor specii de Rubus, murele au o structură unică, care de fapt contribuie la valoarea lor nutritivă - acestea sunt un "fruct agregat", compus din mai multe fructe mici numite drupe ce înconjoară miezul de culoare alb-verzuie, care se extinde la aproape toată partea de jos. Aceste drupe cu seminţe individuale, pieliţă şi pectină, contribuie cu fibrele lor dietetice la valoarea conţinutul nutriţional al murei, făcând-o să fie printre plantele cu cel mai mare conţinut de fibre.
Principalii constituenţi:
Fructele sunt bogate în substanţe nutritive esenţiale pentru o sănătate optimă, cum ar fi vitamine, minerale, antioxidanţi şi fibre alimentare.
Bogate în fibre solubile şi insolubile, murele conţin printre altele şi Xilitol, un substitut de zahăr cu puţine calorii care datorită faptului că se absoarbe în interiorul intestinului mai lent decât glucoza, nu produce fluctuaţii rapide ale nivelului de zahăr din sânge.
Studiile ştiinţifice arată că compuşii antioxidanţi pot avea beneficii de sănătate împotriva cancerului, îmbătrânirii, inflamaţiilor, şi bolilor neurologice.
Fructele proaspete sunt o sursă excelentă de vitamina A, C, K, materii grase, săruri, flavonoizi poli-fenolici antioxidanţi, cum ar fi Luteina, Zeaxanthin, şi Beta-caroten . Acestea acţionează împotriva radicalilor liberi de oxigen-derivaţi.
Scurt istoric:
Încă din antichitate, murele au fost răspândite pe fiecare continent, cu excepţia Australiei şi Antarcticii.
Murele au fost folosite în Europa de peste 2000 de ani, fiind consumate ca şi fruct, în scopuri medicinale, sau ca ziduri vii de protecţie împotriva jefuitorilor.
Grecii au folosit murele ca remediu pentru gută, iar romanii au folosit ceai din frunze de mure pentru a trata diferite boli. Prin secolul al 16-lea, sucul de mure a fost utilizat pentru a trata infecţii ale ochilor şi gurii.
Proprietăţi:
Astringent, Nutritiv, Depurativ, Laxativ (când e consumat pe stomacul gol)
Indicaţii:
Fructele, frunzele, cojile sau rădăcina murului se folosesc în medicina populară la tratarea diferitelor afecţiuni cum ar fi: diaree, afecţiuni pulmonare, meno-metroragii, angină, hemoroizi, cistite, unele tipuri de cancer, inflamaţii, antitromboza (inhibă coagularea sângelui ), diabet, declinul cognitiv legat de vârstă.
Datorită conţinutului ridicat de tanin, atât cojile de pe rădăcina cât şi frunzele sunt astringente şi tonice, fiind un remediu eficace în cazurile de dezinterie şi diaree.
Siropul de mure se foloseşte pentru tratarea diaree la copii mici.
Ceaiul din frunzele de mure, sau ceaiul de rădăcină de mure sunt excelente pentru tratarea diareei.Pentru prepararea infuziei de mure pentru diaree, se adaugă o linguriţă rasă de frunze sau rădăcina la o ceaşcă de apă fierbinte. Se ţine acoperit 5 minute, după care ceaiul se strecoară.
Sub formă de gargară, infuzia de frunze se foloseşte pentru tratarea durerilor de gât, ulcerelor la nivelul gurii şi inflamaţiilor gingivale.
Pentru prepararea infuziei de mure pentru uz extern, se adaugă două linguriţe de frunze uscate la o ceaşcă cu apă.
În gingivite şi stomatite se face gargară cu infuzie de mai multe ori pe zi.
În caz de hemoroizi, se aplică comprese locale îmbibate în infuzia preparată mai sus.
Decoctul de frunze se foloseşte ca gargară în tratarea aftelor sau a gingiilor sângerânde. Poate de asemenea fi folosită ca apă de gură.
Pentru afecţiuni respiratorii, se foloseşte fructul ca atare sau în decoct. Decoctul este folosit împotriva tusei convulsive, în faza spasmodică.
Fructele se consumă crude, sau se folosesc la prepararea diferitelor conserve (gemuri, jeleuri, sirop), vin, oţet, etc