Calităţile extraordinare ale ceaiului roşu

Ceaiul ajută la suplimentarea aportului zilnic de lichide, consumându-se cald sau rece. Important este să fie băut în fiecare de zi pentru a putea beneficia de calităţile sale excepţionale.
Ceai roşu sau Rooibos. (© soultea.de (http://www.soultea.de/), Photographer André Helbig/via Wikipedia)
Nina Cîmpeanu
25.12.2013

Ceaiul roşu sau Rooibos este o băutură cu un gust dulce, care aminteşte de alune şi nalbă, obţinută prin infuzia unei plante originare din Africa de Sud, aparţinând familiei leguminoase Aspalathus linearis. Această plantă creşte exclusiv în Wuppertal, o localitate situată la poalele munţilor Cedarberg, la 200 de kilometri de Cape Town, Africa de Sud.

Spre deosebire de ceaiul negru şi cel verde, Rooibos-ul este complet lipsit de cafeină, astfel că poate fi băut de către toţi membrii familiei. De asemenea, are şi un conţinut scăzut de tanin.

Se pregăteşte ţinându-l la infuzat timp de 5 minute în apă clocotită apoi adăugând, în funcţie de gustul fiecăruia, o linguriţă de miere şi lămâie.

Cercetătorii recomandă consumul a cât mai mult ceai roşu pentru refacerea organismului după mesele copioase de Crăciun şi Anul Nou, un sfat care ar trebui luat în considerare având în vedere numeroasele sale proprietăţi terapeutice.

Ceaiul roşu conţine antioxidanţi, printre care luteină, un excelent neutralizator al radicalilor liberi în exces, responsabili de îmbătrânirea celulelor. De asemenea, este deosebit de bogat în polifenoli şi flavonoide, vitamina C, minerale cum ar fi calciu, magneziu, fosfor şi fier - aşadar are un rol important în stimularea imunităţii, îmbunătăţind rezistenţa organismului la viruşi şi bacterii.

Ceaiul are proprietăţi antialergice, antispastice şi este eficient în tulburări gastro-intestinale, indigestii, precum şi afecţiuni reumatismale, ale aparatului urinar, în cefalee, stări de nervozitate, sindromul premenstrual, dar şi în cazul hipertensiunii arteriale sau al insomniei.

Datorită conţinutului caloric practic zero, Rooibos-ul este indicat celor care urmează o dietă hipocalorică şi pentru cei care doresc să piardă în greutate cu uşurinţă.

Are un efect de hidratare şi tonifiere a corpului şi ajută organismul să facă faţă eforturilor, având un efect revigorant dimineaţa şi de relaxare înainte de a merge la culcare.

De asemenea, datorită efectulului benefic al plantei şi asupra sănătaţii pielii, aceasta intră în compoziţia unor produse cometice pentru îngrijire.

Nu în ultimul rând, ceaiul ajută la suplimentarea aportului zilnic de lichide, consumându-se cald sau rece. Important este să fie băut în fiecare zi pentru a putea beneficia de calităţile sale excepţionale!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor