Lăsaţi istoria să vă surprindă: descoperiţi secretele Casei Albe din Washington D.C.

Casa Albă - Washington
Casa Albă - Washington (Pixabay.com)

Casa Albă este probabil una dintre cele mai faimoase clădiri din lume, ce ascunde o serie de curiozităţi, pe care s-ar putea să nu le cunoaşteţi. Este reşedinţa Preşedintelui SUA, muzeu, sediu administrativ şi o fortăreaţă în sine, concepută pentru a proteja unul dintre cei mai puternici oameni din lume. Reprezintă de fapt simbolul unei naţiuni.

Preşedintele George Washington, cu ajutorul arhitectului oraşului Pierre Charles l'Enfant, a ales locul unde va fi construită reşedinţa. Arhitectul irlandez James Hoban, originar din Dublin, ales prin concurs, a câştigat medalia de aur (500,00 $) pentru prezentarea designului pe care îl cunoaştem azi. George Washington - sub îndrumarea arhitectului James Hoban - a început construcţia în 1790 în stil neoclasic. Pentru a crea designul Casei Albe, arhitectul s-a inspirat din Casa Leinster (Dublin), ce găzduieşte acum Parlamentul Irlandei.

La concurs a mai participat şi Thomas Jefferson, arhitect de meserie, al cărui proiect nu a fost preferat. În 1806, când a devenit preşedinte, Jefferson a făcut anumite aranjamente şi modificări, reşedinţa ajungând să semene cu castelul Rastignac, situat în Perigord Noir din Franţa, unde Jefferson a petrecut mult timp înainte de a prelua funcţia de preşedinte. Aceste modificări au fost rase de războiul din 1812. G. Washington a murit pe 14.12.1799 şi nu a locuit în edificiul ce a fost deschis în 1800 de John Adams, clădirea fiind ridicată de sclavi şi oameni liberi de origine afro-americană. Construcţia iniţială a durat o perioadă de opt ani, cu un cost raportat de 232.371,83 dolari în acel moment (2,4 milioane dolari în 2005).

În mod formal, clădirea a fost numită "Palatul Prezidenţial", "Executive Mansion", până când preşedintele Theodore Roosevelt (al 26-lea preşedinte - 1901-1909 ), în 1902 a propus Congresului adoptarea oficială a numelui "Casa Albă". În timpul acestui preşedinte, edificiul a fost supus mai multor modificări: au fost adăugate dispozitive de aer condiţionat, o sală pentru presă, remodelarea bucătăriilor la dimensiunile gigantice actuale, dar şi o piscină de terapie interioară cu mecanisme modernizate de purificare şi circulaţie a apei. Nixon a desfiinţat piscina şi în locul ei a apărut o sală elegantă de reuniuni informative tot pentru presă.

De ce i se spune Casa Albă

Când a fost construit edificiul, s-au gândit să protejeze pereţii din rocă poroasă, pentru a nu îngheţa în timpul iernii, astfel că materia primă folosită a fost varul. În anul 1818 s-a folosit vopsea pentru prima dată, cu scopul de a menţine această culoare, întrucât timp de un deceniu reşedinţa era deja cunoscută sub numele de "Casa Albă". În 1901 acest nume a devenit oficial, potrivit The White House Historical Association.

Suprafeţe şi terenuri încorporate

Potrivit American Profile, această clădire emblematică deţine cel puţin 5.000 de metri pătraţi, deşi are până la 72.800 de metri pătraţi de teren împrejmuit, fiind deservit de aproximativ 13.000 de angajaţi. Pe terenul îngrădit există un teren de golf, teren de tenis, piscină, bowling, magazin de flori, salon de înfrumuseţare, clinică medicală şi cinema.

Ce conţine Casa Albă

Foarte puţini oameni îşi dau seama de adevărata dimensiune a Casei Albe, deoarece o bună parte a acesteia se află în subsoluri, acoperite deja de copacii din grădină. Această clădire este pur şi simplu maiestuoasă - 51 de metri lungime şi 21 de metri înălţime - iar în interior există 60 de scări, 132 de dormitoare, 7 lifturi, 35 de băi, 25 de şeminee şi deşi s-ar putea să nu arate, are 6 etaje, 412 uşi, 147 ferestre, 28 de hornuri. În plus, are capacitatea de a servi o cină pentru 140 de persoane. Acest sediu al puterii nord-americane are un subsol imens care dă viaţă tuturor serviciilor Casei Albe, printre care se remarcă tâmplăria, spălătoria şi bucătăria, toate funcţionând 24 de ore pe zi!

Cum este structurată Casa Albă

Partea centrală a clădirii este dedicată reşedinţei prezidenţiale şi leagă aripa de vest cu cea de est. În clădire există birouri private ale preşedintelui, precum şi ale membrilor familiei sale, o bibliotecă, camere de întâlnire, camere pentru ceremonii de stat, hărţi şi un solar. În ceea ce priveşte Aripa de Vest, aceasta constă în 3 niveluri, fiind faimoasă deoarece se crede că este Centrul de Informaţii al SUA, spre deosebire de Aripa de Est unde este situat teatrul şi birourile Primei Doamne şi secretarei ei.

Incendii

Primul incendiu a avut loc în timpul războiului din 1812. În 24 august 1814, soldaţii britanici au incendiat Casa Albă, ca răspuns la un atac asupra oraşului britanic York din Canada. Preşedintele de la acea vreme, James Madison, şi soţia sa au reuşit să ajungă în siguranţă, dar clădirea în sine avea nevoie de o reconstrucţie majoră, reparaţiile fiind făcute ulterior pe parcursul a trei ani. În 1929, Casa Albă a ars din nou, de data aceasta din cauza unei defecţiuni la instalaţia electrică. Cu toate acestea, preşedintele Herbert Hoover a trebuit să facă doar renovări minore pentru a readuce Palatul Prezidenţial în formă.

Restaurările din timpul preşedinţilor Harry Truman şi John F. Kennedy

În 1948, casa devine nesigură, astfel că preşedintele Harry Truman se mută între 1949-1951, pentru a putea fi reconstruită. În 27.03 1952 familia Truman a revenit în clădire, conservând grinzile originale de lemn. Pereţii din Sala Vermeil, Biblioteca, Sala China şi Sala Hărţilor erau îmbrăcaţi în aceste grinzi de lemn.

În 1960, redecorarea făcută de Jacqueline Kennedy este cea mai extinsă şi de lux, cu un aspect ce aminteşte de gustul francez. Henry Francais du Pont, de la muzeul Winterthur- Delaware, a condus un comitet pentru restaurarea mobilierului şi a obiectelor de artă ale casei. Diverse perioade din istorie au fost selectate ca temă pentru fiecare spaţiu: Stilul federal pentru camera verde; Imperiul francez pentru camera albastră; Imperiul american pentru camera roşie; Stilul Ludovic al XVI-lea pentru camera galbenă ovală; Stilul victorian pentru camera de studiu a preşedintelui, redenumită Camera Tratatului. Mobilierul antic a fost achiziţionat de patroni bogaţi, inclusiv familii: Crowninshield, Jane Engelhard, Jayne Wrightsman şi familia Oppenheimer. O mare parte din stilul francez provine de la designerul de interior Stephane Boudin. Sub supravegherea lui Jacqueline Kennedy a fost scos primul ghid turistic al Casei Albe, introducerea în circuitul turistic contribuind la finanţarea restaurării.

Nunţile de la Casa Albă

Casa Albă nu este doar locul în care trăieşte şi lucrează preşedintele. În această clădire se află cea mai interconectată sală de nunţi din punct de vedere politic. Maria Monroe, fiica celui de-al cincilea preşedinte american, James Monroe, a fost prima care a folosit conacul prezidenţial pentru a se căsători în 1820. 8 ani mai târziu, fiul cel mai mic al celui de-al doilea preşedinte, John Adams, şi-a făcut nunta aici. În 1906, fiica cea mare a lui Teddy Roosevelt a folosit spaţiul enorm pe care Casa Albă îl avea pentru festivităţile ei de nuntă. De fapt, Grover Cleveland a fost singurul preşedinte care s-a căsătorit la Casa Albă, în 1886, cu iubita sa de 21 de ani. În total au fost 18 nunţi, ultima fiind în 2013 a fotografului oficial al Casei Albe.

Decese

Zece persoane au murit în Casa Albă: doi preşedinţi - William Henry Harrison şi Zachary Taylor, trei prime doamne, trei rude directe ale cuplului prezidenţial şi doi oficiali.

Vizitarea Casei Albe

Există posibilitatea de a vizita Casa Albă dar trebuie să solicitaţi un permis cu mult timp înainte de respectiva vizită. Acest lucru se datorează cererii mari de vizitatori. Site-ul oficial recomandă să faceţi cererea cu 3 luni înainte, iar vizitele sunt gratuite. Străinii trebuie să-şi contacteze ambasada lor din Washington D.C. pentru a trimite această cerere de tur. Pentru moment nu este posibilă procesarea cererilor de vizitare din cauza pandemiei.

Casa Albă înseamnă Washington, o capitală plină de artă şi cultură, cu muzee, galerii, cartiere frumoase, faimoasa Bibliotecă (care este cea mai mare din lume) - locul ideal pentru o vacanţă incredibilă.