Şcoala Spaniolă de Echitaţie de la Viena celebrează a 450-a aniversare (video)
alte articole
Dacă iubeşti caii şi călătoreşti la Viena, ai posibilitatea să vezi frumosul balet al cailor Lipiţan, ce este oferit de Şcoala Spaniolă de Echitaţie. Toate acestea se pot vedea în sofisticatul ambient baroc al Palatului Imperial Hofburg.
Acest palat a fost rezidenţa regilor austrieci, în special a Habsburgilor şi a împăraţilor Austriei şi Austro-Ungariei. Este un loc ce trebuie vizitat din mai multe motive. Aici găsim Muzeul ce păstrează memoria Împărătesei Sissi, bijuteriile coroanei, insignele Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană, cărţile de la Biblioteca Naţională Austriacă sau birourile Preşedintelui Republicii. Din luna mai până în decembrie, aici poţi asista la concerte clasice ce sunt oferite de Wiener Hofburg Orchester într-un splendid scenariu, auzind cum sună valsurile lui Strauss sau ariile lui Mozart.
Şcoala Spaniolă de Echitaţie, ce are sediul în Palat, te invită să contempli arta călăriei ce atinge perfecţiunea. Baletul cailor Lipiţan are loc în sala barocă de iarnă a Palatului ce a fost decorată de arhitectul Joseph Emanuel Fischer von Erlach şi pe pista de vară, ce se află în grădina interioară a Palatului Hofburg. Pentru doritori, intrarea pentru VIP este 180 euro şi intrarea normală - 100 euro.
Cea mai veche şcoală de călărie din lume este în Viena şi are rădăcini spaniole. În acest an a sărbătorit 450 de ani de la înfiinţare, reunind tradiţia artei călăriei clasice cu modernitatea, ne explică directoarea generală Elisabeth Gürtler. Pentru a sărbători cei 450 de ani de la înfinţarea Spanische Hofreitshule au fost organizate o serie de acte şi ceremonii, al căror punct culminant a fost spectacolul în aer liber la care au participat 3.187 de spectatori şi recepţia oferită pentru 800 de persoane, fiind prezidate de infanta Elena, sora regelui Felipe al VI-lea.
Simbolul acestei instituţii sunt caii albi de origine andaluză, cunoscuţi pentru interpretarea unui spectaculos balet pe ritm de muzică clasică. Forma de iniţiere şi de antrenament a cailor duce la o legătură puternică: călăreţul şi calul sunt asociaţi şi prieteni pentru toată viaţa şi niciunul nu poate să impună nimic cu forţa celuilalt. Procesul de antrenament şi dresaj este foarte meticulos şi poate dura şi 7 ani. Fiecare cal are doar un singur antrenor sau dresor. Impunătoarea clădire în stil baroc din secolul al XVIII-lea, unde sunt antrenaţi caii, este cotată ca cea mai frumoasă din lume, astfel că în 2010 a intrat în Patrimoniul UNESCO.
Tradiţia echitaţiei spaniole a ajuns în Viena în 1521 cu Ferdinand I de Habsburg, fratele lui Carlo I de Spania, ca nou arhiduce de Austria.
„În Spania se foloseau deja caii eleganţi pentru diferite defilări, nu pentru războaie, iar Ferdinand I a adus la Viena câteva exemplare. A trebuit să aducă şi un dresor şi personal pentru întreţinere, astfel că lumea a numit-o atunci Şcoala Spaniolă de Echitaţie”, relatează Gürtler. Administraţia Vienei şi aristocraţia vremii au decis să menţină şcoala, şi de aici a apărut şi programul de vizitare. Un moment de incertitudine a fost la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, când armata americană a trebuit să evacueze caii din localitatea cehă Hostau, unde au fost duşi de nazişti. Armata americană se temea ca aceşti cai să nu ajungă pe masa soldaţilor ruşi, care erau pe punctul de a ocupa această zonă. Caii în final au revenit la Viena, iar această peripeţie, a fost subiectul filmului produs de Disney în 1963 cu titlul „Miracle of the White Stallions”.
Mult timp şcoala s-a confruntat cu probleme financiare, dar începând din anul 2007 s-au întreprins numeroase reforme, ce au permis ca 90 % din buget să se acopere din bani proprii, ajungând la 11 milioane de euro. În ultimii ani s-a mărit numărul spectacolelor, având noi programe, cum ar fi colaborarea cu corul copiilor din Viena, precum şi închirierea unor instalaţii pentru anumite evenimente. Pe administratorul şef Herwig Radnetter, care are 40 de ani de muncă în această instituţie, acest proces de deschidere cu reforme şi programe noi nu l-au împiedicat să menţină tradiţiile şi calitatea.
Radnetter a notat că acum instituţia numără mai mulţi cai, dresori plus personal de întreţinere, iar numărul spectacolelor a crescut fără să afecteze calitatea. Din anul 2008 femeile pot să aspire să se transforme în amazoane şi dresoare de cai. În septembrie 2008 a intrat în această şcoală Hannah Zeitlhofer de 21 de ani, care doreşte ca în câţiva ani să devină prima dresoare de cai a instituţiei.
Hannah spune că iniţierea şi formarea în această şcoală este foarte exigentă, se cere multă disciplină, fiecare trebuie să aibă grijă de un cal. Visul ei a fost să devină dresoare de cai şi acesta îi dă forţă să meargă mai departe.
Dacă aveţi posibilitatea, mergeţi să vedeţi minunatul spectacol, ce se prezintă într-o scenografie de vis în Palault Imperial Hofburg, care ne încântă prin multitudinea de lucruri frumoase pe care ni le prezintă.