Biblioteci emblematice din lume

Scriitorul american Ray Bradbury a afirmat: "Fără biblioteci ce ne-ar mai rămâne? N-am mai avea nici trecut şi nici viitor". "În ele sunt adăpostite aspecte importante ale societăţii noastre - bibliotecile sunt leagănul cunoaşterii. Cărţile alcătuiesc o lume minunată ce ne înalţă, ridicându-ne spiritual, asigurând în acelaşi timp noi dimensiuni vieţii noastre."
Simona Milea
17.03.2023

Biblioteca – un templu al cărţii - este cea mai veche instituţie culturală realizată de oameni. Termenul de bibliotecă provine din combinarea termenilor greceşti Biblos (carte) şi Theke (cufăr). Primele texte au avut un conţinut religios şi nu este surinzător faptul că bibliotecile au fost adăpostite de temple sau biserici. Multe biblioteci antice au dispărut sau au fost distruse. Printre cele care au reuşit să "supravieţuiască" se numără şi

Biblioteca mănăstirească St.Gallen, Elveţia

Una dintre cele mai importante biblioteci monastice din lume, inclusă în patrimoniul UNESCO - impresionează vizitatorii nu numai prin faptul că istoria ei traversează atâtea secole, ci şi prin frumuseţea sa, care, după părerea multora, nu are rival. Cea mai veche atestare a bibliotecii, care a fost afiliată mănăstirii St. Gallen, datează din anul 820. În timpul unui incendiu, în 937, mănăstirea a fost distrusă, însă biblioteca a rămas intactă. A fost refăcută însă la mijlocul secolului al XVIII-lea, în stil Rococo. Nu numai decorurile fac din această bibliotecă una dintre cele mai speciale din lume, ci şi fondul ei de carte. Cele peste 2000 de manuscrise datează din secolul al VIII-lea şi până în secolul al XV-lea. Volumele rare, publicate înainte de 1900, pot fi studiate de cititori în camere speciale, dar există şi o bibliotecă virtuală care asigură accesul la manuscrise.

Civilizaţii şi culturi diferite şi-au adus contribuţia pentru ca bibliotecile să prospere şi să ducă mai departe cunoaşterea şi noile descoperiri. Un aport remarcabil l-au constituit donaţiile unor personalităţi marcante în diferitelor epoci. Un exemplu inedit este şi cel ce urmează.

San Lorenzo de El Escorial, Spania

Este una dintre cele mai impresionante edificii de acest gen din lume. Piatra de temelie a celui mai important monument arhitectonic al Renaşterii spaniole a fost aşezată pe 23 April 1563 de ctre Juan Bautista de Toledo, însă impunătoarea reşedinţă regală, care cuprinde pe lângă bibliotecă o mănăstire, o biserică, un panteon al regilor spanioli şi un muzeu, a fost finalizată în 1584 de ucenicul acestuia, Juan de Herrera. Monarhul Filip al II-lea a donat bibliotecii El Escorial colecţia sa personală de manuscrise şi a achiziţionat şi donat cele mai importante cărţi ale culturii occidentale de la acea vreme. Podelele de marmură, rafturile din lemn cioplit, proiectate de unul dintre celebrii arhitecţi spanioli (Juan de Herrera) şi frescele care decorează boltele cu imagini din diferite domenii ale cunoaşterii (realizate de pictorul renascentist italian Pellegrino Tibaldi) conferă bibliotecii un aer maiestuos şi rafinat. Aproape 50.000 de volume, dintre care unele extrem de rare, sunt adăpostite în biblioteca din El Escorial.

Bibliotecile actuale devin centre informaţionale ce extind ariile de cercetare ale utilizatorilor. În epoca trecerii de la o cultură a hârtiei, la o cultură a electronicii, a făcut ca multe biblioteci tradiţionale să se suprapună cu biblioteci electronice.

Din 1995 se serbează pe 25 Aprilie Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, iniţiativă a UNESCO, aceasta fiind ocazia de a promova cartea şi implicit lectura. De aceea am vrut să dedicăm un spaţiu, deşi tema este foarte vastă, pentru a vizita câteva dintre cele mai spectaculoase biblioteci din lume.

Biblioteca Naţională a Spaniei

A fost înfiinţată în 1711 în Madrid, iar din 1986 are sediul în Alcalá de Henares. Deţine peste 30 de milioane de volume, multe dintre ele constituind o parte importantă a patrimoniului cultural al Spaniei. Un exemplu este "Poema del Mío Cid", a cărei origine datează din secolul al XIV-lea.

Colecţiile cuprind, printre altele, lucrări muzicale, video, fotografii etc. Se estimează că, în fiecare an, aproximativ 900.000 de piese intră în comoara bibliotecii - cărţi, filme, reviste, postere, discuri etc. - care prezintă şi contribuie la înţelegerea evoluţiei sociale.

Biblioteca Naţională a Austriei

Aceasta a fost construită la ordinul lui Charles al VI-lea la începutul secolului al XVIII-lea ca bibliotecă a Curţii. Se consideră a fi cea mai mare bibliotecă barocă din lume, cu lungimea de 80 de metri şi înălţimea de 20 de metri.

Este, de asemenea, una dintre cele mai spectaculoase biblioteci datorită felului în care este decorată. Domul înfăţişează fresce de Daniel Gran, pictorul Curţii. De asemenea, puteţi vedea statui de marmură, printre alte obiecte decorative. Această bibliotecă găzduieşte peste 8 milioane de cărţi, aproximativ două sute de mii datând din anii 1500 până în 1850 şi posedă o colecţie remarcabilă de scrieri despre reforma lui Martin Luther.

"O bibliotecă nu este un lux, ci o necesitate a vieţii." - Henry Ward Beecher

Biblioteca Portugheză Cabinete de Lectură Rio de Janeiro

Situată în centrul oraşului Rio de Janeiro, a fost înfiinţată în 1837 de imigranţi portughezi. Colecţia bibliotecii ajunge la 350 mii de exemplare. Unele dintre ele sunt originale tipărite în limba portugheză, cu o vechime de până la patru secole. Aici găsim lucrări unice şi rare, la care se adaugă alte 6.000 de lucrări în fiecare an. Una dintre cele mai reprezentative opere găsite aici este o copie originală a „princepsului” lui Comoes din 1572, adică prima versiune a lucrării. Arhitectura acestui „Birou portughez de lectură” este impresionantă.

Construcţia actuală, este în stil neo-roman, aducând exuberanţa referinţelor gotic-renascentiste, foarte evidente în acea vreme. Frumuseţea şi bogăţia detaliilor arhitectonice încântă şi în interior, unde se găsesc rafturi de cărţi din lemn, obloane şi dulapuri sculptate şi ornamentate în stil manuelin. Acest aşezământ se află pe lista celor mai frumoase 20 de biblioteci din lume, potrivit unei selecţii a revistei Time, ocupând poziţia a patra. Toate acestea fac parte din comoara culturală a Braziliei.

Biblioteca publică din New York

Este situată în centrul Manhattan-ului, în faimosul 5 Avenue. A fost inaugurată în 1911 datorită colaborării dintre John Jacob Astor şi James Lenox, care au donat articole din colecţiile lor private. La intrarea în clădirea neoclasică se remarcă doi lei, care au purtat iniţial numele Leo Astor şi Leo Lenox, în onoarea magnaţilor care au făcut posibilă crearea bibliotecii. Mai târziu, în timpul Marii Crize, primarul de la acea vreme a schimbat numele leilor cu cele de Răbdare şi Fortăreaţă, simbolizând impulsionarea de a ieşi din criză.

Această bibliotecă are peste 3 milioane de exemplare. Printre acestea se numără: o primă ediţie a manuscriselor lui Shakespeare din 1623; unul dintre proiectele declaraţiei de independenţă a Statelor Unite; o scrisoare a lui Christopher Columb din 1493, care povesteşte despre descoperirea Americii; o Biblie Gutenberg.

Biblioteca Britanică din Londra

A fost construită în 1753 şi dispune de 200 de milioane dedocumente, astfel încât, din punct de vedere al numărului documentelor, aceasta este a doua din lume după biblioteca Congresului Statelor Unite, şi prima din Europa.

Biblioteca găzduieşte rafturi care măsoară 625 de kilometri şi se extinde cu 12 kilometri în fiecare an. Are de asemenea o capacitate de 1200 de cititori.

Ca oricare bibliotecă, are documente valoroase: cea mai veche carte tipărită, cu titlul The Diamond Sutra, publicată în anul 868; Magna Carta, din 1215; manuscrise ale lui Leonardo Da Vinci; scrisori ale lui Galileo; 310 mii de volume de manuscrise referitoare la scrisori şi muzică, printre care autori ca Jane Austen sau muzicieni precum Mozart; peste 4 milioane de hărţi; materiale cu vechime mai mare de 3 mii de ani.

Este important de reţinut că în clădirea principală şi în cel de-al doilea sediu central lucrează aproximativ 1.500 de angajaţi.

Biblioteca Naţională a Franţei

Biblioteca ocupă mai multe sedii, sediul principal François Mitterrand găzduind 13 milioane de cărţi şi 350.000 de manuscrise. Situat în sudul Parisului, această clădire are 60.000 metri pătraţi. Cele patru turnuri impunătoare ies în evidenţă, având numele: turnul timpului, al scrisorilor, al numerelor şi cel al legilor. Fiecare dintre ele ajunge la înălţimea de 79 de metri.

Sediul istoric al bibliotecii este sediul Richelieu, a cărei origine datează din 1720. Aici puteţi găsi camere de lectură, trei săli de expoziţie, birouri şi magazine. În ceea ce priveşte camerele sale, cea mai importantă este camera ovală, construită în 1916.

Un alt sediu al bibliotecii este l'Arsenal, care găzduieşte aproximativ un milion de volume ce cuprind cărţi, reviste, manuscrise şi ziare, printre altele. Ultimul sediu este Biblioteca-Muzeul de l'Opera, unde puteţi găsiţi tot ce este legat de operă, de la muzică la costume.

Biblioteca Naţională a Franţei are peste 30 de milioane de exemplare în total. În rest, sediul său virtual se evidenţiază şi prin numărul mare de documente şi imagini pe care le are la dispoziţie.

Biblioteca Naţională din Praga

Face parte dintr-un important simbol arhitectural al Republicii Cehe, „Clementium”, a cărui origine datează din secolul al XI-lea. Această bibliotecă a fost înfiinţată în 1781.

Decorarea sa se evidenţiază prin stilul baroc, în special tavanul, care reprezintă artele şi ştiinţele.

În ceea ce priveşte exemplarele pe care le găzduieşte, este important să reţineţi că pe rafturi există aproximativ 6 milioane de cărţi. În 2005 a primit Premiul "Memoria premiilor mondiale" de la UNESCO.

Există biblioteci magnifice care găzduiesc cele mai bune cunoştinţe dobândite de-a lungul secolelor. Cunoştinţe incluse în manuscrise, cărţi, reviste şi chiar în mediile digitale. Dar nu uitaţi niciodată că, indiferent de mărimea ei, o bibliotecă este întotdeauna un loc excelent pentru a învăţa şi a te bucura.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor