Cum dansează caii andaluzi. Şcoala Regală de Echitaţie din Jerez (video)

Spectacolul este un adevărat „balet ecvestru” pe muzică spaniolă, cu costume din secolul al XVIII-lea, montat într-o coregrafie de excepţie. În fiecare reprezentaţie se realizează 6-8 coregrafii diferite.
Cai andaluzi în spectacol (Youtube.com)
Simona Milea
01.03.2023

Fundaţia Regală Andaluză Şcoala de Artă Ecvestră (de călărie) este cunoscută pe plan mondial prin reprezentaţiile „Cum dansează caii andaluzi”, un spectacol unic ce prezintă în manieră aparent naturală, toată munca de la înfiinţarea acestei fundaţii.

Anterior, v-am prezentat Şcoala Echitaţie din Viena ce a împlinit 450 de ani de la înfiinţare. Şcoala se află în Palatul Imperial Hofburg, unde sunt crescuţi şi antrenaţi caii albi de origine andaluză, ce au fost aduşi la 1521 de către Ferdinand I de Habsburg, fratele lui Carol I rege al Spaniei.

Calul andaluz este o rasă originară din Andaluzia, este un cal iberic de tip baroc, unul dintre rasele foarte vechi din lume. „Este o rasă naturală din vremuri preistorice”, aceasta este definiţia ce a dat-o cailor andaluzi eminentul profesor Don Rafael Castejó, considerat ca fiind „tatăl ” acestei clase de cai. Se cunoaşte că această rasă de cai a existat în Peninsula Iberică în urmă cu 3.000 de ani, fiind amintită în operele lui Aristotel şi Plinius. Numit şi Pur Sânge Spaniol Andaluz, aceasta este o rasă de cai de călărie, cu origini vechi andaluze, de aici provenind şi cel de-al doilea apelativ al său. Aceşti cai folosiţi drept cai de prestigiu la numeroase curţi regale europene, excelează acum în dresaj la Şcoala Regală Andaluză de Artă Ecvestră de la Jerez de la Frontera, dar şi în dresajul de competiţie, în circuri şi spectacole. Prin apariţia spectaculoasă, calul andaluz a devenit o rasă des folosită în filme de istorie şi ficţiune.

În 1973 proprietarul de cai Alvaro Domecq Romero prezintă pentru prima dată spectacolul „Cum dansează caii Andaluzi”, într-un montaj foarte frumos în Andaluzia. Caii de rasă pură realizează la ordinele dresorului, în costume luxoase (pe care le au atât caii cât şi dresorul) tot felul de exerciţii. Este un balel cu cai de o extraordinară plasticitate şi frumuseţe, ce simbolizează relaţia ce Andaluzia a menţinut-o din vremuri străvechi cu calul, un animal sfânt şi protejat. Acel spectacol a fost la originea şcolii ecvestre. Din 1987 când regele Juan Carlos i-a primit în audienţă pe membrii şcolii şi a devenit preşedinte de onoare, aceasta a fost numită “regală”.

Şcoala Regală de Artă Ecvestră s-a transformat într-un vehicul cultural ce sintetizează tot ce este mai bun şi frumos din această regiune. Dintre eforturile depuse amintim: selecţionarea cailor, formarea dresorilor de înaltă clasă, conservarea şi promovarea dresajului clasic şi de câmp şi nu în ultimul rând conservarea prestigiului echitaţiei spaniole, cât şi a cailor de rasă pură.

„El Recreo de la Cadenas” reprezintă rezervaţia de cai şi Palatul unde se deschid porţile Şcolii Regale de Artă Ecvestră din Jerez de la Frontera; aici mai întâlnim Muzeo del Enganche - ce conţine elemente de prindere şi accesorii, ornamente pentru cai - şi Muzeul de Artă Ecvestră, unde se expune dresajul şi antrenamentul cailor. Vizita începe în faţa Palatului senioral din secolul al XIX–lea, opera lui Charles Garnier, arhitectul Operei din Paris şi a Cazinoului din Montecarlo, proprietari în acea perioadă fiind familia Pemartin.

Cuvintele nu pot reda în totalitate înţelegerea şi splendoarea ritualurilor folosite în educarea şi antrenarea cailor andaluzi. Vă recomand să mergeţi să-i vedeţi, să înţelegeţi prezentările ce se fac pe străzile pline de istorie din Jerez, Sevilla şi alte oraşe din Andaluzia, care conservă şi transmit tradiţiile din generaţie în generaţie. Fastul, bogăţia culorilor, prezenţa minunaţilor cai albi andaluzi ce dau adevărate spectacole de nivel înalt adună permanent mii de turişti atraşi şi încântaţi de tot ceea ce văd şi aud. Este ceva special şi aparte care nu ar trebui pierdut în momentul când pui piciorul pe pământul andaluz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor