Ion Iliescu apără proiectul de la Roşia Montana
alte articole
Dacă pe vremea când Iliescu era preşedinte, în piaţa Universităţii se strângeau Golani, acum, pieţele strâng ... neaveniţi?! în ale exploatării cu cianuri. Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu s-a declarat în favoarea exploatării aurului de la Roşia Montană, deplângându-i pe cei care protestează faţă de proiect. "Săracii" oameni din piaţă habar n-au despre problemă şi sunt un obstacol pentru progres.
"Băieţii ăia din piaţă, săracii, dacă o să staţi de vorbă cu ei, nu ştiu mare lucru, nu au de unde să ştie, sunt oameni de specialitate care cu greu se pronunţă într-o asemenea chestiune. Altminteri, fieştecine de pe stradă îşi dă cu părerea. În democraţie, asta înseamnă dezbatere deschisă, să se pronunţe cei care ştiu despre ce e vorba", a spus Iliescu pentru Ziare.com.
Ion Iliescu însă face parte dintre cei care ştiu cum e cu aurul şi cu inevitabilele cianuri care îl scot din sol.
Fondatorul PSD a auzit că aurul nu se poate exploata fără cianură şi oricum nu are relevanţă. Principala problemă e lipsa locurilor de muncă din zona Roşia Montană, nu conţinutul de cianuri din sol. Nu putem să stăm să ne uităm la resursele naturale, crede Iliescu, numai fiindcă ne este teamă de cianuri.
"Cu cianura se lucrează demult. Sunt substanţe chimice care prezintă un anumit grad de pericol, dar există tehnologia necesară pentru a îndepărta pericolele", crede Iliescu.
Fostul preşedinte nu a comentat despre problema redevenţelor, mult prea mici , pe care statul român le-ar primi în urma contractului, şi nici problema promisiunilor electorale făcute de USL şi apoi încălcate de Victor Ponta.
Ieşitul în pieţe e o "modă", crede Iliescu iar protestatarii care ies în piaţă privează statul de o activitate "utilă, necesară zonei respective, unde nu mai sunt locuri de muncă şi surse de venituri pentru societate şi stat", a afirmat fostul preşedinte român.
"Ar trebui întrebaţi ce vor, (protestatarii) dacă ştiu ce vor. Sunt nişte chestiuni conjuncturale, nu asta e important, ci importantă e decizia care se adoptă, să aibă un temei solid (...) nu există extragere a aurului fără folosirea acestor substanţe. Şi atunci, ce facem, stăm şi ne uităm la resurse şi nu le folosim?
Preşedintele de onoare al PSD, partidul reprezentat de Victor Ponta în prezent, şi-a încheiat discursul acuzându-i pe cei ce se opun proiectului Roşia Montană că sunt înapoiaţi şi retrograzi, că le este teamă de progres.
"Vă amintiţi poeţii din secolul XIX, îngroziţi de venirea industriei, care pune în pericol lumea, de venirea trenului cu fum şi aşa mai departe. Asta era reacţia sentimentală a anumitor oameni care trăiau într-o anumită istorie, dar industria şi-a făcut loc şi a fost un salt în civilizaţie", a conchis Iliescu.