A şasea zi de Roşia Montană: ”Ăsta e doar preambulul, vă aşteaptă Istambulul”
alte articole
A şasea zi de proteste în Capitală. Aproximativ 2.000 de persoane au protestat vineri seară în Piaţa Universităţii împotriva proiectul de exploatare minieră pe bază de cianuri de la Roşia Montană. Protestatarii s-au strâns iniţial la fântâna de la Universitate iar ulterior au ocupat Bulevardul Regina Elisabeta, blocând circulaţia pe ambele sensuri. La manifestaţie s-au alăturat o parte dintre suporterii veniţi de la meciul România-Ungaria.
Protestatarii au scandat: "Rezistenţă fără violenţă", "Popor de oi, ieşiţi din casă, vă mănâncă lupii", "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Vrem cultură, nu cianură", "PDL şi USL, aceeaşi mizerie". Au fost afişate banere de genul: "Ei, aur! Noi, cianură!", "Politicienii pleacă, cianura rămâne", "Arab Spring, Turkish Summer, Romanian Autumn", "Ăsta e doar preambulul, vă aşteaptă Istanbulul",
Un tânăr cu o portavoce a făcut apel pentru un protest paşnic şi i-a îndemnat pe ceilalţi să se delimiteze de persoane care ar putea recurge la acte de violenţă.
Pe un copac din zonă au fost afişate următoarele mesaje: "Un lac de cianuri şi metale grele cu suprafaţa cât Sibiul, sprijinit de un baraj de 185 m!" şi "I-ai ales pentru a-ţi apăra interesele. Nu te lăsa manipulat. Cianura nu e de interes naţional!"
Unii protestatari au venit înarmaţi cu tobe şi sticle de plastic, pe care le-au bătut ritmic de asfalt pentru a face zgomot.
Un tânăr cu o portavoce a anunţat că sâmbătă, de la ora 16:00, protestul va începe cu un marş al bicicliştilor, pe traseul Piaţa Alba Iulia-Universitate, urmând ca apoi să continue la fântână. La fel şi duminică, de la 17:30.
România asistă în prezent la cele mai mari manifestaţii ecologiste din istoria sa post/neo comunistă, în contextul în care de şase zile, pe teritoriul ţării şi chiar şi în afara ei, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea pentru aprobarea proiectului Roşia Montană.
Cerinţele protestatarilor sunt - anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), retragerea proiectului de lege privind exploatarea de la Roşia Montană, interzicerea exploatărilor cu cianuri în ţară, precum şi introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO.
Guvernul a decis la 27 august să aprobe proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din Roşia Montană. Proiectul a intrat acum în circuitul parlamentar şi necesită aviz, raport şi vot final în fiecare dintre cele două camere legislative urmând ca, ulterior, să meargă la promulgare.
Această decizie a stârnit revolta oamenilor din mai multe localităţi, care de duminică au ieşit în stradă ca să protesteze. Proteste similare au avut loc şi la Roşia Montană, Timişoara, Bistriţa, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Bârlad, Târgu Mureş, Alba Iulia, şi chiar în Viena, Budapesta, Praga, Londra şi Bruxelles.