A şaptea zi de Roşia Montană: "Cianura şi cu şistul, 'cadouri' de la prim-ministru"

Proteste împotriva exploatării cu cianură de la Roşia Montană
Proteste împotriva exploatării cu cianură de la Roşia Montană (Gela Lazăr/Epoch Times)

S-a încheiat prima săptămână de proteste în Capitală. Aproximativ 2.000 de persoane au protestat sâmbătă seară în Piaţa Universităţii împotriva proiectului de exploatare minieră pe bază de cianuri de la Roşia Montană. Protestatarii s-au strâns iniţial la fântâna de la Universitate, care a devenit deja un loc simbolic pentru manifestanţii, după care s-au deplasat la sediul TVR pentru a continua protestul.

Un tânăr cu o portavoce anunţase cu o zi în urmă că sâmbătă, de la ora 16:00, protestul va începe cu un marş al bicicliştilor, pe traseul Piaţa Alba Iulia-Universitate, urmând ca apoi să continue la fântână. Acelaşi program este organizat şi pentru duminică, de la 17:30.

Astfel, câteva sute de manifestanţi au venit cu bicicletele pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de proiectul de exploatare minieră. Contestatarii s-au strâns la Universitate, după care au pornit în marş spre Piaţa Victoriei, însă, după ce au ajuns la Piaţa Romană ei au decis să meargă la sediul Televiziunii Române, unde au stat până după miezul nopţii, pentru a-şi exprima nemulţumirea pentru modul în care televiziunea publică a raportat despre acest subiect.

Protestatarii au scandat: "Noi suntem poporul, jos cu vânzătorul", "Rezistenţă fără violenţă", "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Vrem cultură, nu cianură", "PDL şi USL, aceeaşi mizerie". Au fost afişate banere pe care scria: "Cu gaze şi cianură ne daţi o mare lovitură", "Cianura şi cu şistul, 'cadouri' de la prim-ministru", "Popor de oi, ieşiţi din casă, vă mănâncă lupii", "Ei, aur! Noi, cianură!", "Politicienii pleacă, cianura rămâne", "Arab Spring, Turkish Summer, Romanian Autumn", "Ăsta e doar preambulul, vă aşteaptă Istanbulul", "Nu corporaţia face legislaţia".

Protestatarii cer în principiu trei lucruri (exceptând aluziile acestora faţă de actuala clasă politică) - anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), retragerea proiectului de lege privind exploatarea de la Roşia Montană, interzicerea exploatărilor cu cianuri în ţară, precum şi introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO.

Guvernul Ponta a decis la 27 august să aprobe proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din Roşia Montană. Proiectul a intrat acum în circuitul parlamentar şi necesită aviz, raport şi vot final în fiecare dintre cele două camere legislative urmând ca, ulterior, să fie promulgat.

Aprobarea proiectului a stârnit revolta populaţiei din mai multe localităţi, care de duminică trecută a ieşit în stradă ca să îşi exprime dezaprobarea faţă de acest lucru. Proteste similare au avut loc şi la Roşia Montană, Timişoara, Bistriţa, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Bârlad, Târgu Mureş, Alba Iulia, şi chiar în Viena, Budapesta, Praga, Londra şi Bruxelles.

Manifestanţii sunt nemulţumiţi de întreaga clasă politică care conduce România, lucru evidenţiat de mesajul des scandat de aceştia: "PDL şi USL, aceeaşi mizerie". Aceştia manifestă o atitudine paşnică şi chiar s-au delimitat de cei puşi pe scandal, care ar fi plătiţi de partidele politice, potrivit manifestanţilor.

Se pare că protestatarii se inspiră din tehnicile de sit-in folosite în protestele din Turcia, în parcul Gezi. Mulţi dintre aceştia au venit "înarmaţi" cu tobe şi sticle de plastic, pe care le-au bătut ritmic de asfalt pentru a face zgomot.

Manifestanţii susţin că s-au săturat de corupţia şi cinismul politicienilor care vând pe preţuri de nimic corporaţiilor străine resursele ţării şi se opun distrugerii mediului pentru câştiguri economice. Ei vor o Românie mai bună, mai curată, în care reprezentanţii populaţiei trebuie să ţină cont de necesităţile acesteia.