A opta zi de Roşia Montană: „democraţia e o minciună”

Noi, cetăţenii, ne rezervăm dreptul de a ne apăra în faţa abuzurilor de orice fel. Începem de la scara de bloc şi ajungem la scara mare. Plecăm din fiecare sector la 15:45 şi ne întâlnim în Poiana Urbană (la Statui, Piaţa Universităţii), a fost apelul pe facebook la mobilizare generală pentru Roşia Montană în a opta zi de protest. „Dacă televiziunile nu informează, o vom face noi, cetăţenii. Din gură-n gură şi din stradă-n stradă ajungem în centru.” Scopul declarat al manifestaţiei a fost: „să îi facem pe parlamentari să ne vadă şi să voteze cu NU legea distrugerii Roşiei Montane, anularea contractului dintre Guvern şi RMGC, interzicerea mineritului pe baza de cianuri în Roşia Montană, includerea Roşiei Montane în patrimoniul Unesco.”
Proteste pentru salvarea Roşiei Montane - 8.09.2013-Bucureşti (Gela Lazar/Epoch Times)
Gela Lazar
09.09.2013

"Noi, cetăţenii, ne rezervăm dreptul de a ne apăra în faţa abuzurilor de orice fel. Începem de la scara de bloc şi ajungem la scara mare. Plecăm din fiecare sector la 15:45 şi ne întâlnim în Poiana Urbană" (la Statui, Piaţa Universităţii), a fost apelul pe facebook la mobilizare generală pentru Roşia Montană în a opta zi de protest. „Dacă televiziunile nu informează, o vom face noi, cetăţenii. Din gură-n gură şi din stradă-n stradă ajungem în centru.”

Scopul declarat al manifestaţiei a fost: „să îi facem pe parlamentari să ne vadă şi să voteze cu NU legea distrugerii Roşiei Montane, anularea contractului dintre Guvern şi RMGC, interzicerea mineritului pe baza de cianuri în Roşia Montană, includerea Roşiei Montane în patrimoniul Unesco.”

La ora 15 în fiecare sector s-au adunat protestatarii pentru a pleca în marş spre Piaţa Universităţii, apoi la ora 19 s-au unit pentru a continua marşul pe traseul: Bd. Nicolae Bălcescu – Bd. Magheru – Bd. Lascăr Catargiu – Bd. Iancu de Hunedoara - Şoseaua Ştefan Cel Mare – Calea Moşilor – Bd. Carol I – Piaţa Universităţii.

Protestatari înarmaţi cu fluiere, tobe, castaniete, tamburine, goarne, buciume, tot felul de instrumente de percuţie mai mult sau mai puţin improvizate, fie chiar şi sticle cu bani au acompaniat frenetic mesajele pe care le-au lansat în atenţia locuitorilor capitalei:

Sloganurile care s-au scandat au fost: "Dacă vă pasă, ieşiţi din casă!", "România, trezeşte-te!", "Nu corporaţia face legislaţia!", " PDL şi USL, aceeaşi mizerie".

Pancartele protestatarilor avertizează : Suntem acasă, nu primim hoţi! Faceţi ketchup din Roşia Montană? Facem pilaf din voi!

10.000 20.000 ajung? Uniţi salvăm Roşia Montană, face referire o pancartă la numărul manifestanţilor, care s-a dublat faţă de estimările cele mai optimiste ale organizatorilor. Nu e de mirare, deoarece au venit familii întregi, cu copii cu tot, de la bebeluşi care dorm nestingheriţi în mijlocul vacarmului, la copilaşi în cârca taţilor şi la copii mai măricei care flutură steaguri şi sună din goarnă.

Aflu cu această ocazie că locuitorii României au fost dezinformaţi cu privire la numărul protestatarilor într-o zi precedentă, televiziunea raportând un număr de 5 ori mai mic decât Mediafax care a furnizat ştirea.

Manifestanţii au mai transmis că: "Democracy is a lie" (democraţia e o minciună). "Eutanasiaţi câinele de pază al Democraţiei – Presa – a înghiţit Adevărul!", "Stop manipulării media".

"Lăcomia distruge România", "Tăcerea e de aur", "Trădarea de ţară în aur se măsoară", "The best government money can buy" (Cel mai bun guvern pe care banii pot să-l cumpere).

Pe traseul parcurs, bucureştenii au încurajat manifestanţii: Bravo, copii, bravo ! strigă o doamnă, vizibil impresionată, de pe trotuar. La unele ferestre, oamenii agită braţele salutând manifestanţii, iar aceştia le răspund cu zarvă de mare bucurie. Şoferii blocaţi în trafic claxonează complice în acelaşi ritm cu tobele, iar însoţitori ai acestora aplaudă dincolo de geamurile maşinilor.

La un balcon, un baner cu îndemnul „Revendică-ţi strada!”, e agitat de locatari, spre deliciul fluviului de manifestanţi, care aplaudă strigând „Unitate!”. Ceva mai încolo, la un alt balcon, un îndemn cam picant referitor la guvern, urmat de "Nu distrugeţi Roşia Montană, nu în numele meu!".

Apatia românească e în pericol, constată un protestatar pe pancarda sa.

Un altul, anunţă în acelaşi mod că : Statul îşi predă suveranitatea unei companii private, Hotărâri judecătoreşti anulate pentru RMGC, Exproprieri în numele statului, efectuate de RMGC pe un perimetru nelimitat – Precedent legal SINUCIGAŞ.

Cu alte cuvinte, e sintetizat pe altă pancartă : şi se jură că nu fură, şi l-am prins cu goldu-n gură.

Zeci de mii de oameni din toată ţara şi din lume au ieşit pe străzi şi au strigat : VREM ANULAREA LEGII! Cu toate acestea, deşi probabil speriaţi de proteste, politicienii nu dau semne că vor reacţiona, apare pe event Marş pentru Roşia Montană. Dau vina unii pe alţii, dar coabitează fără probleme atunci când vine vorba de cedarea pe nimic a resurselor, de otrăvirea solului şi a apelor, de exproprierea oamenilor şi de trecerea cu vederea a nemulţumirilor noastre. Sub pretextul „dezbaterii publice”, principalele televiziuni româneşti nu prezintă într-o manieră echitabilă situaţia. Sunt prezentate beneficiile şi lipsa de riscuri ale proiectului minier şi diminuate adevăratele proporţii ale protestelor din ţară. Vom ieşi în continuare, zi de zi, până când vom schimba această situaţie şi vom anula legea distrugerii Roşiei Montane.

1 septembrie a fost doar punct de plecare, momentul în care a început totul. O săptămână mai târziu, ne întâlnim cu toţii iar în Piaţa Universităţii: tineri, familii, copii, bătrâni. Cu Roşia Montană în gând, să dăm un exemplu de conduită civică şi să ne exprimăm deschis nemulţumirile. Nu renunţăm. Nu plecăm. Nu suntem violenţi. O să rămânem aici până când se va auzi peste tot că suntem nemulţumiţi, indignaţi şi scârbiţi de proiectul de lege pentru Roşia Montană. Încurajaţi şi alţi bucureşteni să se ridice de pe canapele şi să vină în Piaţă. În povestea aceasta avem cu toţii un rol de jucat – ne priveşte pe noi, ne priveşte fix în ochi. Uniţi Salvăm Roşia Montană!, conchid organizatorii.

Un fotoslide cu poze de la protest puteţi găsi aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor