REVISTA PRESEI ECONOMICE - Roşia Montană depinde de decizia Parlamentului

Rovana Plumb
Rovana Plumb (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Acordul de mediu pentru Roşia Montană depinde de decizia Parlamentului, spune ministrul Mediului, Rovana Plumb. Despre acest subiect, dar şi despre cum a fost împinsă în sus cotaţia barilului de petrol până a ajuns la maximul ultimilor doi ani citiţi în revista presei economice.

CAPITAL: Criza a întors economia Europei în anii ’90

Diferenţa dintre câştigurile companiilor americane şi cele europene a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani, estimează un analist de la banca elveţiană UBS, potrivit căruia profiturile companiilor europene vor reveni la nivelul de dinaintea crizei în următorii trei ani, arată CNBC.

Potrivit UBS, câştigurile pe acţiune pentru companiile europene sunt în prezent cu 25% sub nivelul de vârf înregistrat în 2007, în timp ce în SUA sunt cu 20% peste nivelul din 2007.

”Urmează să înregistrăm o creştere a profiturilor”, spune un analist la UBS, referindu-se la acţiunile europene.

Acesta apreciază că firmele europene pot reveni la nivelele de profit înregistrat înaintea crizei până în 2016, contrazicându-i pe unii economişti mai pesimişti, care prognozează că zona euro va înregistra o stagnare similară cu cea a Japoniei în anii 1990.

ECONOMICA.NET: Preţul petrolului încheie săptămâna la maximul ultimilor doi ani.

Preţul petrolului a urcat puternic pe piaţa SUA, cu 2%, la 110,5 dolari pe baril, maximul ultimilor doi ani, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, la summit-ul G20 de la Sankt Petersburg, că Rusia va sprijini Siria dacă va fi atacată, transmite Bloomberg.

Putin a afirmat că Rusia ar putea relua livrarea de rachete anti-aeriene avansate S-300 către Siria, dacă Statele Unite vor începe o acţiune împotriva regimului Bashar al-Assad, acuzat de Washington că ar fi utilizat arme chimice împotriva populaţiei.

Cotaţia barilului de petrol a fost împinsă în sus şi de speculaţiile din piaţă că Rezerva Federală a SUA ar putea limita eventuala reducere a programului de relaxare cantitativă, după o evoluţie sub aşteptări pe piaţa muncii.

Orientul Mijlociu a generat aproximativ 35% din producţia globală de petrol în primul trimestru al acestui an, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

BURSA: Acordul de mediu pentru Roşia Montană, în funcţie de decizia Parlamentului.

Ministerul Mediului, Rovana Plumb, se va pronunţa în cazul exploatării de la Roşia Montană în ceea ce priveşte acordul de mediu în funcţie de decizia luată de Parlament, în urma dezbaterilor.

Potrivit ministrului, prin noile condiţii impuse, acest proiect ar putea deveni “cel mai sigur din Europa”, fiind raportat la tehnologiile şi standardele aplicate în Italia, Spania, Finlanda şi Suedia, astfel încât procedurile existente acolo să fie aplicate şi în România.

“Sunt convinsă că în urma dezbaterilor din Parlament se va contura şi punctul de vedere privind această investiţie. Am avut curajul de a aduce în dezbaterea Parlamentului acest proiect deosebit de important, ca şi cel privind gazele de şist, care concură la independenţa energetică a României”, a afirmat Rovana Plumb.

În ceea ce priveşte garanţiile financiare, s-a prevăzut dublarea cuantumului prevăzut în contractul prezentat în anii anteriori. Astfel, a precizat ministrul, garanţia de mediu a crescut de la 76 milioane de dolari la 146 de milioane de dolari. Garanţia de mediu va acoperi închiderea progresivă şi reabilitarea minei la cele mai înalte standarde de mediu, închiderea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor de deşeuri miniere, monitorizarea post-închidere.