Ponta: proiectul Roşia Montană - respingere urgentă la Senat, apoi şi la Cameră

Ponta a declarat că, luând în consideraţie poziţiile exprimate de grupurile politice, cea mai bună soluţie pentru acestui proiect este de a fi respins urgent la Senat şi apoi la Camera Deputaţilor.
(MIRCEA ROSCA/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
09.09.2013

Luând în consideraţie poziţiile exprimate de grupurile politice, Victor Ponta a declarat că cea mai bună soluţie pentru proiectul exploatării miniere de la Roşia Montană este de a fi respins urgent la Senat şi apoi la Camera Deputaţilor. Premierul a făcut această declaraţie luni când a sosit la Parlament.

Premierul României, Victor Ponta, a subliniat că investiţia de la Roşia Montană avea câteva elemente bune, cum sunt locurile de muncă şi că, cel mai probabil statul va avea de plătit despăgubiri. "Era o investiţie pe care statul român putea să o facă. Lumea a întrebat de ce să nu facă statul român această investiţie şi să o facă altă firmă, venită de afară. Pentru că statul român nu are astăzi, 1,5 miliarde de euro pentru a demara exploatarea. Astăzi nu îi are. Şi probabil nici la anul. Era vorba totuşi de locuri de muncă. În mod sigur vom avea un proces. Ce am făcut eu, şi cred că am făcut bine - nu am dat o decizie, am vrut să existe o decizie a Parlamentului, dacă o respinge, foarte bine. Mai departe, sigur, care vor fi procedurile judiciare, nu le ştiu", a explicat Ponta.

Oficialii Companiei RMGC din 1998, dar mai ales din 2005, de când preşedintele Traian Băsescu a devenit preşedinte, au primit asigurări ferme din partea preşedintelui, că proiectul se va face. Acum, dacă nu se face, în mod sigur vor cere despăgubiri. Eu trebuia să am grijă să nu existe o răspundere a Guvernului", a explicat Ponta.

Ponta a arătat că proiectul probabil se va respinge dar va exista un preţ. "Ţinând cont de faptul că există o majoritate parlamentară pentru respingere, proiectul se va respinge. Probabil că o să plătim toţi şi cred că este corect să spunem acest lucru. Nu pot să dau o sumă exactă, pentru că nu ştiu cât vor cere despăgubiri. Era normal, acea companie s-a bazat în ultimii nouă ani pe ce spunea preşedintele Traian Băsescu. Acum plătim toţi. Au fost contracte de asociere, este o procedură întreagă".

Anterior, preşedintele Senatului, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni că el consideră că proiectul exploatării miniere de la Roşia Montană nu poate fi susţinut şi, în opinia sa, acesta ar trebui respins, apreciind că poziţia publicului este mai importantă decât datele tehnice.

"Doresc să fac o declaraţie în nume strict personal. Având în vedere calitatea mea de preşedinte al Senatului, de preşedinte al PNL, e o declaraţie care nu angajează strict Senatul şi nici PNL. Am un punct de vedere ferm şi definitiv conturat în legătură cu proiectul Roşia Montană", a spus Crin Antonescu.

El a adăugat că va explica de ce şi-a conturat un punct de vedere chiar înaintea dezbaterilor din comisiile parlamentare asupra proiectului:"Cred că proiectul exploatării de la Roşia Montană nu poate fi susţinut, proiectul fie ar trebui retras (...) Eu cred că trebuie respins", a precizat Crin Antonescu.

Antonescu a mai declarat că un proiect atât de mare precum cel de la Roşia Montană ar trebui să fie susţinut de iniţiator, adică de Guvern, el amintind însă că premierul Ponta a spus că va vota împotriva legii, ca deputat.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor