India intenţionează să se alăture Rusiei şi Chinei pentru a construi o centrală nucleară pe Lună

Lunar Reconnaissance Orbiter (NASA)
Redacţia
15.09.2024

Rivalele India şi China ar fi dornice să se alăture unui proiect rusesc de construire a unei centrale atomice pentru o bază umană pe Lună, relatează RFI.

Corporaţia rusă pentru energie atomică Rosatom afirmă că reactorul lunar va fi construit cu o „implicare umană minimă” şi va fi implementat în jurul anului 2036.

Potrivit agenţiei ruse de ştiri de stat Tass, directorul general al Rosatom, Alexei Lihaciov, a declarat la o reuniune a Forumului Economic de Est din Vladivostok, la începutul acestei luni, că atât India, cât şi China şi-au arătat interesul pentru această aventură.

„Sarcina la care lucrăm este crearea unei centrale nucleare lunare cu o capacitate energetică de până la o jumătate de megawatt. Atât partenerii noştri chinezi, cât şi cei indieni sunt foarte interesaţi să colaboreze pe măsură ce punem bazele mai multor proiecte spaţiale internaţionale”, a declarat Lihaciov la întâlnirea potenţialilor investitori.

Cooperare între rivali

Delhi nu a comentat presupusa colaborare.

În timp ce Rusia este principalul său furnizor de arme şi un partener în mai multe proiecte spaţiale, presa indiană a fost surprinsă de posibilitatea ca India să facă echipă cu China.

Făcând aluzie la disputele de frontieră nerezolvate care au dus India şi China la război în 1962 şi la ciocnirile sporadice din anii următori, cotidianul local Business Standard a numit cele două ţări „duşmani pe Pământ, prieteni pe Lună”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor