Începe „mica schismă”. Care sunt deputaţii PNL care pleacă în noul partid al lui Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

După ce deputatul PNL Graţiela Gavrilescu a anunţat, sâmbătă, că va demisiona din PNL pentru a se alătura viitorului partid liberal pe care îl va fonda fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, duminică, alţi şase deputaţi liberali au declarat că vor face acelaşi lucru, relatează Mediafax.

Amintim că fostul preşedinte al partidului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, vineri, în cadrul unui comunicat transmis liberalilor, că va iniţia imediat procedurile pentru înfiinţarea unui nou partid liberal, precum şi strângerea de semnături în vederea înscrierii candidaturii sale la alegerile prezidenţiale. Cel mai probabil, alături de Tăriceanu vor merge parlamentari liberali care au participat şi la evenimentul de lansare a Grupului de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale, care era menit "să salveze liberalismul din România".

Graţiela Gavrilescu s-a declarat nemulţumită de faptul că PNL va fuziona cu PDL, precum şi de faptul că votarea conducerii partidului a fost un simulacru şi că atât preşedintele cât şi vicepreşedinţii au fost votaţi după "cum era aranjat".

Aceleaşi probleme le-au reclamat duminică alţi şase deputaţi liberali, respectiv Andrei Gerea, Nicu Marcu, Viorel Teodorescu, Sorin Teju, Viorel Palaşcă şi Nicolae Alexandri, care şi-au anunţat demisia din PNL şi trecerea la formaţiunea pe care o va înfiinţa Călin Popescu Tăriceanu. Pe lângă aceştia, Bogdan Nica, fost secretar regional al PNL pentru regiunea Sud-Muntenia a anunţat că părăseşte şi el PNL.

Deputatul de Argeş Andrei Gerea a explicat că motivul pentru care părăseşte formaţiunea este că PNL doreşte fuzionarea „cu partidul care şi-a bătut joc de români”, respectiv PDL, ceea ce face ca „liberalismul să fie aruncat la coş”.

La rândul său, deputatul de Bacău Nicu Marcu a precizat că a intrat în politică pentru că a crezut în abordarea pe care a promovat-o USL, formula de guvernare social-liberală, însă „dacă lucrurile s-au întors aşa, nu am ce să caut în altă direcţie”.

„Îmi menţin poziţia de a fi împotriva fuziunii PNL-PDL, datorită votului primit în 2012, care a fost unul împotriva PDL. Nu înţeleg raţiunea pentru care se face această fuziune. Consider că nu va duce la o întărire a PNL şi a identităţii PNL, iar în aceste condiţii iau în calcul să plec din partid. Soluţia cea mai bună pentru România în momentul de faţă este că preşedintele României să fie Călin Popescu Tăriceanu pentru că este un om cu o vastă experienţă politică”, a declarat deputatul de Mehedinţi Viorel Palaşcă.

Fostul preşedintele al PNL, Crin Antonescu, a vorbit sâmbătă, la Congresul PNL, despre "lista trădătorilor, cumplit de lungă" din cadrul formaţiunii, oameni care din momentul în care aceştia trădează încetează practic să mai existe pentru partid. În opinia lui Antonescu, aceştia sunt „oameni care au dat foarte puţin acestui partid şi care în acest moment probabil îl vor părăsi”.

"Nu vreau să număr trădătorii sau sa adresez mulţumiri, nume cu nume. E şi lista trădătorilor, cumplit de lungă, evident cu cine, şi lista oamenilor care înţeleg ce înseamnă acest partid. Trădătorii iau ochii, sunt invitaţi prin emisiuni, se agită, promit, candidează, înfiinţează partid, ţin „vie flacăra liberalismului” (aluzie la Călin Popescu Tăriceanu - n.r.). Celorlalţi, nedreptăţiţi, uneori chiar nu li se ştie nici numele, chiar printre noi. Dar, dragii mei, mesajul meu din capătul acestei aventuri de existenţă împreună este că numai cei din urmă, numai cei drepţi, numai aceia contează, că numai aceia există, pentru că cine trădează încetează să existe, când trădezi încetezi să mai exişti", a declarat Crin Antonescu în aplauzele delegaţilor din cadrul Congresului PNL.

Fostul preşedinte PNL a susţinut că aceşti „trădători” au primit tot de la acest partid, dar „au dat foarte puţin acestui partid şi care în acest moment probabil îl vor părăsi”.

„Partidul nu a stat în ei niciodată, partidul a stat în oamenii care au dat mai mult decât au primit. Niciunul dintre cei care vor pleca, după ce îşi vor face numărul, nu va lăsa partidul mai slab, ci după părerea mea mai puternic, pentru că viaţa şi forţa unui partid nu ţine de numărul din adunături, ci ţine de voinţa şi de capacitatea, de caracterul oamenilor săi”, a subliniat Antonescu.