Antonescu - despre lista „cumplit de lungă” a trădătorilor din partid

Crin Antonescu
Crin Antonescu (ANDREI PUNGOVSCHI / AFP / GettyImages)

Fostul preşedintele al PNL, Crin Antonescu, a vorbit sâmbătă, la Congresul PNL, despre "lista trădătorilor, cumplit de lungă" din cadrul formaţiunii, oameni care din momentul în care aceştia trădează încetează practic să mai existe pentru partid. În opinia lui Antonescu, aceştia sunt „oameni care au dat foarte puţin acestui partid şi care în acest moment probabil îl vor părăsi”.

"Nu vreau să număr trădătorii sau să adresez mulţumiri, nume cu nume. E şi lista trădătorilor, cumplit de lungă, evident cu cine, şi lista oamenilor care înţeleg ce înseamnă acest partid. Trădătorii iau ochii, sunt invitaţi prin emisiuni, se agită, promit, candidează, înfiinţează partid, ţin citez „vie flacăra liberalismului” (aluzie la Călin Popescu Tăriceanu - n.r.). Celorlalţi, nedreptăţiţi, uneori chiar nu li se ştie nici numele, chiar printre noi. Dar, dragii mei, mesajul meu din capătul acestei aventuri de existenţă împreună este că numai cei din urmă, numai cei drepţi, numai aceia contează, că numai aceia există, pentru că cine trădează încetează să existe, când trădezi încetezi să mai exişti", a declarat Crin Antonescu în aplauzele delegaţilor din cadrul Congresului PNL.

Amintim că fostul preşedinte al partidului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, vineri, în cadrul unui comunicat transmis liberalilor, că va iniţia imediat procedurile pentru înfiinţarea unui nou partid liberal, precum şi strângerea de semnături în vederea înscrierii candidaturii sale la alegerile prezidenţiale. Cel mai probabil, alături de Tăriceanu vor merge cei 14-15 parlamentari liberali care au participat şi la evenimentul de lansare a Grupului de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale, care era menit "să salveze liberalismul din România".

Fostul preşedinte PNL a recunoscut că PNL nu are în rândurile sale doar "oameni curaţi, devotaţi, dedicaţi, care să nu ceară nimic şi să dea tot", însă astfel de oamenii sunt esenţiali pentru continuitatea partidului.

"Esenţial este ca aceşti oameni să existe mereu şi esenţial este că în viaţa partidului, continuitatea partidului, istoria partidului în fond să fie continuată de ei. Dăm fiecare bătălia vremii noastre.Nu putem face mai mult decât suntem în stare noi, nu putem face mai mult decât e posibil într-un moment al istoriei, într-o Românie aşa cum este", a mai precizat Antonescu.

Întrebat la cine făcea referire atunci când vorbea de trădători, în discursul susţinut în faţa delegaţilor, fostul preşedinte PNL a replicat: "Au primit tot de la acest partid, Chiţoiu, Radu Stroe, Norica Nicolai, oameni care au dat foarte puţin acestui partid şi care în acest moment probabil îl vor părăsi. Partidul nu a stat în ei niciodată, partidul a stat în oamenii care au dat mai mult decât au primit. Niciunul dintre cei care vor pleca, după ce îşi vor face numărul, nu va lăsa partidul mai slab, ci după părerea mea mai puternic, pentru că viaţa şi forţa unui partid nu ţine de numărul din adunături, ci ţine de voinţa şi de capacitatea, de caracterul oamenilor săi. Asta e o observaţie generală, e o observaţie de experienţă, n-are nimic de a face cu Norica Nicolai".

De altfel, europarlamentarul PNL Norica Nicolai şi-a exprimat nemulţumirile în cadrul congresului de sâmbătă, una dintre acestea fiind părăsirea de către partid a grupului ALDE din Parlamentul European, subliniind că atunci "când ai fost alături de o familie care te-a susţinut pe tine, ca partid (..) nu ai voie să îi spui la televizor că divorţezi, pentru că, din păcate, şi aici, politica de televizor a distrus legătura dintre cetăţean şi partide".

"Putem vorbi despre un mare proiect al dreptei. Cine îşi asumă răspunderea pentru deviajul de stânga din USL? Nu noi, stimaţi colegi? De ce a trebuit să facem o haltă între o doctrină de stânga pentru a ne întoarce la dreapta. Răspunsul trebuie să îl dăm tot noi", a adăugat aceasta.

În opinia ei, rezultatul de 15% de la alegeri este doar meritul primarilor din ţară. "Rezultatul e al vostru, nu al conducerii partidului, care a eşuat în marile oraşe, şi care şi-a dat demisia pentru aceasta. De aceea suntem astăzi într-un congres", a adăuga Norica Nicolai.

În ceea ce priveşte PDL, Norica Nicolai a menţionat că atunci "cineva te ajută să treci puntea spre iad, nu cred că merită să stai cu el la masă", adăugând că trei ani, PNL a câştigat alegerile vorbind despre modul în care guvernul Boc a tăiat pensiile şi cum a batjocorit românii.

"Ce le veţi spune când Emil Boc, Roberta Anastase, Gheorghe Flutur, Theodor Stolojan, oameni care au trădat acest partid, sunt astăzi la masa cu noi?", a întrebat Norica Nicolai.