„Salvatorul liberalismului” Tăriceanu îşi face partid şi vrea să candideze la prezidenţiale

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

În contextul Congresului PNL, fostul preşedinte al partidului Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, vineri, în cadrul unui comunicat transmis liberalilor, că va iniţia imediat procedurile pentru înfiinţarea unui nou partid liberal, precum şi strângerea de semnături în vederea înscrierii candidaturii sale la alegerile prezidenţiale.

Potrivit lui Tăriceanu, Congresul PNL de alegere a unui nou preşedinte al partidului, a fost „din păcate, pregătit cu multă atenţie de conducerea demisionară, iar delegaţii au fost aleşi cu grijă pentru evitarea oricărei tentative de opoziţie în cadrul lucrărilor sale. În această situaţie, toate speranţele mele într-o dezbatere reală a problemelor pe care le-am menţionat aici şi a unor decizii în consecinţă sunt aproape nule”.

„În calitatea mea de vechi liberal, de participant direct la renaşterea liberalismului în România imediat după Revoluţie şi de om politic care a reprezentat cu onoare şi a făcut cinste PNL în funcţiile publice deţinute, am hotărât împreună cu colegii mei din Grupul de Iniţiativă pentru Păstrarea Identităţii Liberale următoarele: vom iniţia imediat toate procedurile necesare înfiinţării legale a unui nou partid liberal, inclusiv strângerea de semnături şi adeziuni. Noi vom ţine vie flacăra liberalismului în România. Simultan, vom iniţia acţiunea de strângere a semnăturilor necesare înscrierii legale a candidaturii la preşedinţia României a subsemnatului, Călin Popescu-Tăriceanu”, le-a transmis Tăriceanu colegilor săi liberali.

Călin Popescu Tăriceanu a adăugat că ar fi preferat să adreseze în mod direct acest mesaj, ca participant la Congresul PNL, în calitate de delegat şi în calitate de candidat la preşedinţia partidului, aflat pe lista celor care solicită onoarea de a reprezenta PNL la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

„Acest lucru nu a fost posibil, deoarece conducerea demisionară a partidului a invocat diverse pretexte, când în realitate ea a dorit eliminarea candidaturii mele, evitarea unei dezbateri reale şi unei competiţii reale, a dorit un Congres formal, prin intermediul căruia să-şi păstreze funcţiile de conducere şi să impună partidului o direcţie politică falimentară, dictată de interese personale şi exterioare partidului, ceea ce va duce PNL pe acelaşi drum cu PNŢCD. Veţi avea un Congres la care nu veţi dezbate nicio idee, niciun proiect. Dar veţi avea „alegeri”. Acesta nu este un congres al unui partid democratic, liberal, un congres ce ar trebui să fie caracterizat prin dezbateri vii şi libere, ci mai degrabă o caricatură”, a precizat fostul preşedinte al PNL.

Evoluţia „trădării” lui Tăriceanu

La sfârşitul lunii februarie, atunci când liberalii în frunte cu Crin Antonescu au decis să-şi retragă miniştrii de la guvernare şi să iasă din USL, fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu şi-a anunţat demisia din partid şi planurile de a continua proiectul USL, în ciuda opţiunii majorităţii covârşitoare a colegilor săi. Apoi, Tăriceanu a anunţat că îşi va face propriul său partid liberal, Partidul Reformator Liberal, o formaţiune în care să se înscrie, eventual, cei nemulţumiţi de Crin şi a ieşit din PNL.

Drept răsplată pentru curajul său de a apăra proiectul USL, el a primit, la insistenţele premierului Victor Ponta, postul de preşedinte al Senatului, post ocupat anterior de Antonescu.

După o lună de zile, Tăriceanu îi transmitea o scrisoare deschisă liderului PNL de atunci, Crin Antonescu, în care anunţa că renunţă la acest demers şi va înfiinţa în schimb Platforma Economică Liberală.

Ulterior, Tăriceanu a anunţat că se întoarce în "sânul" formaţiunii motivând că „am spus mereu că sunt dispus să revin în PNL, demisia a fost un gest extrem de protest”. Crin Antonescu a denunţat atunci intenţia fostului său coleg Călin Popescu Tăriceanu de a se reînscrie în PNL, catalogându-l pe acesta drept „unealta unor diversiuni mărginaşe ale PSD”, lucru pe care îl consideră „nedemn” pentru fostul premier.

La 12 iunie, a urmat o altă decizie controversată a fostului premier, lansarea Grupului de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale, despre care Tăriceanu susţinea că reprezintă un semnal de alarmă pentru derapajele pe care PNL le înregistrează în acest moment. La eveniment au participat, 14-15 parlamentari din cadrul PNL, printre care Graţiela Gravilescu, Sorin Ilieşiu, Daniel Barbu, Nicu Marcu, Mihai Stănişoară, Viorel Palaşcă, dar şi foştii miniştrii Daniel Chiţoiu, Andrei Gerea şi Radu Stroe.

„În ultimul timp existenţa liberalismului din România a fost pusă sub semnul întrebării de o serie de decizii eronate. Deoarece încă mai sunt oameni care cred în valorile şi principiile liberale şi care cred în salvarea liberalismului în România, vă invităm la evenimentul de constituire a Grupului de Iniţiativă pentru Păstrarea Identităţii Liberale”, se arată în invitaţia la evenimentul de lansare, semnată de Tăriceanu.

În replică, preşedintele interimar al formaţiunii, Klaus Iohannis, a declarat că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu "a ars podul care-l mai lega cu PNL" după ce acesta a lansat o formaţiune „cvasipolitică hrănită de PSD”.

"PNL s-a angajat pe drumul unificării dreptei, pe un drum european şi acest lucru i-a dus la disperare pe competitori. Aşa că l-au înconjurat pe domnul Tăriceanu şi l-au prezentat public ca cel care doreşte să păstreze identitatea liberalismului. Afirm cu tărie că liberalismul nu a fost nicicând sub asediu şi nu va fi nici în perioada următoare. Liberalismul trebuie să trăiască în PNL, şi nu în braţele unei formaţiuni cvasipolitice hrănite de PSD", a declarat Iohannis.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a subliniat că anunţul construcţiei unei aşa-zise iniţiative care să "reformeze" liberalismul nu este altceva decât o nouă rată a trădării, plătită conştiincios ‪PSD‬ de către Călin Popescu ‪‎Tăriceanu‬ în contul funcţiei de preşedinte al Senatului, oferită de partidul-stat.

„După încercări repetate şi nereuşite de a destabiliza ‪‎PNL‬ şi de a rupe partidul, domnul Tăriceanu se vede obligat să se mulţumească doar cu înfiinţarea unui grup de iniţiativă. Numele “Grup de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale” nu poate păcăli, însă, pe nimeni. Aşa-zisa salvare a liberalismului nu se poate face sub umbrela socialistă, nu te poţi numi liberal dacă eşti condus de Victor Ponta!”, a subliniat Pocora.

Purtătorul de cuvânt al PNL este de părere că grupul lui Tăriceanu va fi asimilat în cele din urmă de PSD şi vor ajunge să răspundă de comenzile preşedintelui formaţiunii Victor Ponta.