Cum mai trage Guvernul preşuri de sub picioare: Ponta modifică fără dezbateri legea achiziţiilor publice
alte articole
Guvernul a găsit ocazia pentru a modifica în regim de urgenţă şi fără dezbateri legea achiziţiilor publice, profitând de şedinţa extraordinară convocată de Victor Ponta sâmbătă la prânz, pentru ratificarea acordurilor de asociere la UE a Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei şi pentru aprobarea unei ordonanţe privind gazoductul Iaşi-Ungheni.
Pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei a fost introdusă şi o ordonanţă de urgenţă pentru modificare respectivei legi. Textul ordonanţei nu a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), aşa cum prevede legea, şi nu a fost dat publicităţii după ce a fost aprobat.
„Ca o excepţie specială, avem o OUG de modificare a OUG 34/2006 în sensul foarte clar în care cei care depun contestaţii şi pierd să piardă nişte bani”, a anunţat Ponta în şedinţa de Guvern convocată pentru ratificarea acordurilor de asociere la UE a Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei.
Ca urmare a acestei modificări, firmele care depun contestaţii în procedurile de achiziţii publice şi pierd, fie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, fie în instanţă, vor fi obligate să plătească.
Confirmată de ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, care susţine că are acordul Comisiei Europene pentru schimbările făcute, modificarea va fi dublată şi de o alta care vizează „o plafonare”, ministrul neoferind însă nicio explicaţie legată de acest subiect:
„E o plafonare discutată cu Comisia Europeană, aprobată şi, într-adevăr, acoperim şi zona de documentaţie de atribuire, în care cei care contestau nu aveau nicio obligaţie dacă pierdeau”, a declarat Teodorovici în şedinţa de Guvern de azi.
Toată dezbaterea pe tema proiectului legislativ a constat într-un scurt dialog între Ponta şi Teodorovici, ministru criticat de CE pentru modul în care a redactat partea ce îi revine din strategia Guvernului Ponta pentru absorbţia fondurilor europene din perioada de programare 2014-2020.
„Acum conteşti şi pierzi nişte sume de bani. De acord”, a declarat premierul, după care s-a trecut la următorul punct pe ordinea de zi.