În iunie, activitatea fabricilor din China se contractă din nou, iar serviciile încetinesc

Un muncitor trece pe lângă un panou publicitar care anunţă un nou proiect imobiliar în Shanghai (Philippe Lopez/AFP/Getty Images *)
Redacţia
01.07.2024

Activitatea manufacturieră din China a scăzut pentru a doua lună în iunie, în timp ce activitatea serviciilor a coborât la minimul ultimelor cinci luni, a arătat duminică un sondaj oficial, menţinând vii apelurile pentru stimulente suplimentare, în timp ce economia se străduieşte să se redreseze.

Indicele managerilor de achiziţii (PMI) al Biroului Naţional de Statistică (NBS), de 49,5 în iunie, a rămas neschimbat faţă de mai, sub pragul de 50 care separă creşterea de contracţie şi în linie cu o prognoză mediană de 49,5 într-un sondaj Reuters.

"Activitatea industrială reală ar trebui să fie mai puternică decât sugerează datele, deoarece observaţia noastră este că PMI oficial nu reuşeşte să surprindă pe deplin impulsul actual al exporturilor, care a fost principalul motor economic în acest an", a declarat Xu Tianchen, economist senior la Economist Intelligence Unit.

Totuşi, Xu a adăugat că cererea externă şi internă rămâne relativ insuficientă pentru a absorbi capacitatea de producţie a Chinei, iar acest lucru va împiedica o redresare a preţurilor de producţie.

În timp ce un subindice al producţiei a depăşit 50 în iunie, alţi indici privind comenzile noi, stocurile de materii prime, ocuparea forţei de muncă, termenele de livrare ale furnizorilor şi comenzile noi de export au fost toţi în zona de contracţie, a arătat sondajul NBS.

Exporturile Chinei au depăşit previziunile în luna mai, dar analiştii au declarat că încă nu se ştie dacă vânzările la export sunt sustenabile, având în vedere tensiunile comerciale în creştere dintre Beijing şi economiile occidentale. Între timp, o criză imobiliară prelungită continuă să frâneze cererea internă.

În condiţiile în care consumatorii sunt circumspecţi, iar impulsul dat de sărbătorirea Zilei Muncii este trecător, indicele PMI non-manufacturier, care include serviciile şi construcţiile, a scăzut la 50,5 de la 51,1 în mai, cel mai scăzut nivel din decembrie.

PMI pentru servicii a scăzut la 50,2, minimul ultimelor cinci luni, iar PMI pentru construcţii a coborât la 52,3, cea mai slabă valoare din iulie anul trecut.

Analiştii se aşteaptă ca Beijingul să implementeze mai multe măsuri de sprijin politic pe termen scurt, în timp ce promisiunea guvernului de a creşte stimulentele fiscale este văzută ca ajutând la creşterea consumului intern.

"Cifrele PMI slabe solicită, în mod firesc, politici mai favorabile din partea guvernului chinez. Cu toate acestea, spaţiul pentru relaxarea politicii monetare este limitat pentru moment, deoarece moneda chineză este sub presiune. Acestea fiind spuse, este probabil ca politica fiscală să preia conducerea, ceea ce sugerează că guvernul central va trebui să emită mai multe credite în viitorul apropiat pentru a stimula cererea internă globală", a declarat Hao Zhou, economist şef la Guotai Junan Internaţional.

Dar datoriile ridicate ale administraţiilor locale şi presiunea deflaţionistă aruncă o umbră lungă asupra perspectivelor de redresare, în ciuda unei serii de măsuri pe care oficialii le-au implementat din octombrie anul trecut, temperând aşteptările investitorilor şi ale proprietarilor de fabrici.

Luna trecută, banca centrală a Chinei a anunţat un program de refinanţare pentru locuinţe la preţuri accesibile, în vederea accelerării vânzărilor de locuinţe nevândute, astfel încât oferta să corespundă mai bine cererii.

Oficialii sunt presaţi să pornească noi motoare de creştere pentru a reduce dependenţa economiei de proprietăţi.

Premierul Li Qiang a declarat marţi, în cadrul unei reuniuni a Forumului Economic Mondial, că creşterea noilor industrii sprijină dezvoltarea economică sănătoasă.

"De la începutul acestui an, economia Chinei a menţinut o tendinţă ascendentă [...] şi este de aşteptat să continue să se îmbunătăţească în mod constant în al doilea trimestru", a declarat Li.

Economiştii şi investitorii sunt în aşteptarea celui de-al treilea Plen, care va avea loc în perioada 15-18 iulie, cu sute de oficiali de top ai Partidului Comunist Chinez care se vor reuni la Beijing pentru întâlnirea cincinală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor