"Îi îngropăm chiar acolo" - Cum evită Kremlinul să dea compensaţii băneşti familiilor soldaţilor ruşi căzuţi la datorie

Trupurile abandonate ale soldaţilor ruşi morţi în apropiere de Harkiv, Ucraina (Captură ecran - Meduza)
Redacţia
24.09.2024

Într-o convorbire recent interceptată de Direcţia Principală de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), un locuitor din Krasnaia Iaruga, un sat din regiunea Belgorod din Rusia, dezvăluie că soldaţii ruşi căzuţi pe front sunt pur şi simplu îngropaţi pe câmpul de luptă pentru a fi catalogaţi ca dispăruţi, relatează Kyiv Post.

„Îi omoară, luptele continuă, este cald, încep să miroasă, aşa că îi îngropăm chiar acolo, iar apoi sunt daţi dispăruţi. Şi dacă sunt dispăruţi, familia nu primeşte nicio plată. Ai înţeles?”, îi explică bărbatul interlocutorului său, împărtăşind ceea ce a auzit de la cei care s-au întors în sat.

Bărbatul menţionează, de asemenea, importanţa plăcuţelor de identificare pentru a-i recunoaşte şi identifica pe soldaţii căzuţi.

„În 1942, au anulat medalioanele ['plăcuţele de identificare' ale soldaţilor din perioada sovietică] pentru un motiv. Medalioanele erau folosite pentru a-i identifica, dar ar fi însemnat milioane de dolari de plătit”, spune el, adăugând că ”mistreţii, lupii, ciorile, câinii şi dihorii le vor mânca. Deja se ospătează cu morţii”.

O anchetă realizată de Slidstvo.Info în martie anul trecut a dezvăluit că femeile din Rusia îşi caută soţii şi fiii dispăruţi de multe luni. Cu toate acestea, analiza documentelor a arătat că Rusia nu face prea multe eforturi pentru a recupera şi returna trupurile soldaţilor săi căzuţi la datorie.

Este mai convenabil, sau mai degrabă - mai ieftin, pentru Ministerul Apărării din Rusia să declare morţii ca fiind dispăruţi. La urma urmei, compensaţiile pentru fiecare soldat rus căzut în războiul împotriva Ucrainei variază între 7 şi 12 milioane de ruble (75.000 - 129.000 USD).

Oficialii şi academicienii ruşi au declarat că, după mai bine de doi ani de război, Occidentul nu se mai teme de cacealmaua nucleară a Moscovei, iar Kremlinul trebuie să exploreze noi modalităţi de a alarma Occidentul.

Serviciile secrete militare ucrainene au comentat că „pentru fiecare crimă de război comisă împotriva Ucrainei, va exista o răzbunare dreaptă”.

În rândul soldaţilor ruşi, nemulţumirea creşte faţă de obiectivele nerealiste stabilite de comandanţii lor şi faţă de sarcinile de luptă extrem de periculoase care le sunt atribuite. În mai multe conversaţii interceptate recent de GUR, soldaţii discută despre modalităţi de a refuza serviciul şi de a evita desfăşurarea ulterioară pe front. Între timp, populaţia civilă este panicată de perspectiva recrutării.

Anul trecut, Kyiv Post a intervievat-o pe Maria [pseudonim], care lucrează pentru serviciile secrete ucrainene ca agent profesionist în domeniul interceptării comunicaţiilor. Ea a vorbit despre unele dintre lucrurile şocante pe care le-a auzit.

Rusia respinge în mod regulat conţinutul apelurilor interceptate publicate de Ucraina, susţinând că acestea sunt false, însă Maria neagă acest lucru.

„Da, toate sunt reale, chiar dacă pot părea nebuneşti. Uneori nici mie nu-mi vine să cred cuvintele pe care le aud, dar avem ceea ce avem”, a spus ea.

Într-o altă convorbire telefonică interceptată, publicată de serviciile de informaţii militare ucrainene (GUR) la 14 mai, un comandant rus a ameninţat un soldat că trupele de apărare îl vor ucide pe el şi pe camarazii săi dacă refuză să pornească la un asalt în regiunea Harkiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor