Deputat al Platformei DA a sesizat Curtea Constituţională privind asumarea răspunderii de Guvernul Chicu

Igor Munteanu, deputatul Platformei DA (parlament.md)
Maria Maevschi
15.07.2020

După asumarea răspunderii de către Guvernul Chicu, vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Igor Munteanu, a sesizat Curtea Constituţională privind interpretarea articolului 1061 din Constituţie, care reglementează angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului.

Potrivit unui comunicat de presă al platformei DA, deputatul solicită Curţii Constituţionale să explice:

  1. dacă mai poate fi convocată o şedinţă a Parlamentului pentru asumarea răspunderii Guvernului, în cazul în care prima şedinţă a eşuat din lipsă de cvorum;
  2. dacă absenţa majorităţii deputaţilor la şedinţa de prezentare a asumării de răspundere poate fi considerată drept un refuz de dezbatere a programului.

„Pentru că Guvernul Chicu şi-a votat propriile legi (4) printr-o asumare de răspundere controversată, legi care ar fi trebuit să fie votate prin procedură obişnuită în mod normal, cred că în acest fel Guvernul şi-a depăşit atribuţiile sale, efectuând o clară ingerinţă în ceea ce Curtea Constituţională a numit ʻmonopolul legislativ al Parlamentuluiʼ, potrivit Hot.10 din 13.04.2020.

Deşi Constituţia atribuie guvernului (art.106/1) dreptul de asumare de responsabilitate pentru anumite legi, acestea trebuie să se conformeze unor criterii speciale, fiind prezentate legislativului într-o sesiune specială, şi nu ordinară. Este competenţa Parlamentului să adopte legea bugetului şi să controleze executarea lui (art.66/f)”, a menţionat Igor Munteanu.

Mai mult decât atât, parlamentarul de la Chişinău a punctat că Guvernul condus de aşa-numitul tehnocrat Ion Chicu, a sfidat cutuma existentă în Republica Moldova prin care legile bugetului şi rectificările lor se fac prin proceduri obişnuite legislative, „profitând de 51 voturi chinuite ale PSRM-PD”, fapt ce l-a determinat pe acesta sa adreseze la 10 iulie 2020 o sesizare la Curtea Constituţională, solicitându-i să se pronunţe „dacă această asumare a fost ori nu adoptată în mod constituţional”.

„Deşi putem avea diverse opinii şi păreri pe acest subiect, eu personal aş vrea să văd ca guvernele să respecte autoritatea legislativă în mod indiscutabil, punând capăt speculaţiilor politice şi substituirii scopului prin mijloacele sale, în folosul unor grupuri politice aflate la guvernare. Nu cer mai mult”, a concluzionat Igor Munteanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor