China devine membru al comitetului ONU care numeşte comisarii pentru drepturile omului
alte articole
Regimul chinez a fost numit într-un grup al Consiliului pentru Drepturile Omului al Organizaţiei Naţiunilor Unite, care ajută la selectarea anchetatorilor pentru drepturi civile, în ciuda lungului bilanţ de abuzuri în materie de drepturi, comise de Partidul Comunist Chinez împotriva grupurilor religioase, disidenţilor şi minorităţilor etnice.
Jiang Duan, ministru al delegaţiei chineze la Geneva, a fost numit la 1 aprilie reprezentantul pentru regiunea Asia-Pacific al grupului consultativ de 5 membri ai Consiliului.
Grupul votează candidaţii pentru poziţia de experţi independenţi care investighează şi raportează situaţii în domeniul drepturilor omului în anumite ţări sau pe probleme precum libertatea religioasă sau libertatea de exprimare.
Numirea a fost considerată de U.N. Watch, un grup de monitorizare a activităţii ONU, „absurdă şi imorală”.
„Permiţând regimului opresiv şi inuman al Chinei să aleagă anchetatorii de nivel internaţional pentru monitorizarea libertăţii de exprimare, detenţiei arbitrare şi dispariţiilor forţate este ca şi cum ai pune un piroman şeful pompierilor din oraş”, a declarat Hillel Neuer, directorul executiv al UN Watch, într-o declaraţie de presă din 2 aprilie.
Partidul Comunist Chinez este criticat în mod frecvent de către lumea liberă pentru abuzurile sale în materie de drepturi civile, regimul comunist de la Beijing fiind considerat printre cei mai abuzivi actori statali. Pe lângă persecutarea pe scară largă a mişcării spirituale Falun Gong, creştinii, budiştii tibetani şi musulmanii uiguri sunt şi ei suprimaţi constant. De asemenea, lista neagră a regimului include dizidenţii şi persoanele care critică Partidul sau vorbesc despre probleme considerate sensibile de regimul comunist.
În primele etape ale focarului din Wuhan, autorităţile chineze au amuţit medicii şi avertizorii care au încercat să tragă un semnal de alarmă cu privire la virus. Regimul i-a mustrat, arestat şi chiar închis pe cei care arătau gravitatea situaţiei, acuzându-i de „răspândire a zvonurilor”.
„Întrucât lumea suferă de pandemia mortală a coronavirusului care s-a răspândit ca un incendiu din Wuhan, în timp ce China a redus la tăcere medicii, jurnaliştii şi alţi cetăţeni care au încercat să sune alarma, prin ce logică poate fi implicat regimul Beijing în alegerea următorului monitor global al ONU cu privire la dreptul la sănătate?”, s-a întrebat Neuer.
Calitatea Chinei de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului, format din 47 de naţiuni, a atras critici vehemente de-a lungul anilor. Statele Unite s-au retras din consiliu în 2018, când ambasadorul ONU, Nikki Haley, a numit organizaţia „protectoare a celor care abuzează drepturile omului şi o văgăună de manipulare politică”.
„Consiliul pentru Drepturile Omului a devenit un exerciţiu de ipocrizie ruşinoasă, multe dintre cele mai grave abuzuri ale drepturilor omului din lume fiind ignorate în timp ce unii dintre cei mai mari infractori din lume stau la masa Consiliului”, a declarat la acea vreme secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.
El a menţionat China, Cuba şi Venezuela printre ţările care încalcă cel mai masiv drepturile omului şi care au un scaun în Consiliu.