Peste 600 de parlamentari din 30 de ţări cer Beijing-ului să înceteze imediat persecuţia împotriva mişcării Falun Gong

Omid Ghoreishi
20.07.2020

focus

alte articole

Marş de comemorare a practicanţilor Falun Gong omorâţi de Partidul Comunist Chinez. 17 iulie 2014 în Washington. (Larry Dye/The Epoch Times)
Omid Ghoreishi
20.07.2020

Peste 600 de actuali şi foşti parlamentari din 30 de ţări solicită regimului chinez să pună capăt ostilităţii împotriva mişcării Falun Gong.

Campania de persecuţie începută în 1999 împotriva grupului spiritual este una dintre cele mai brutale persecuţii din istoria modernă.

Citiţi şi 17 ani de crime. Zeci de milioane de victime. Povestea măcelului despre care Occidentul alege să vorbească doar în şoaptă

Parlamentarii „îndeamnă guvernul chinez să respecte normele internaţionale… să oprească imediat persecuţia asupra Falun Gong în China şi să elibereze necondiţionat toţi practicanţii Falun Gong arestaţi şi alţi prizonieri de conştiinţă”, se arată în declaraţia semnată de 606 parlamentari ai unor ţări din America de Nord, Europa, Asia-Pacific, America Latină şi Orientul Mijlociu.

"Persecutarea Falun Gong în China este una dintre cele mai dure campanii împotriva unui grup de credinţă în timpurile moderne."

Afirmaţia notează că Falun Gong, cunoscută şi sub numele de Falun Dafa, este o disciplină spirituală bazată pe principiul adevăr-compasiune-toleranţă. La apariţia sa, mişcarea a fost lăudată şi sprijinită de autorităţile chineze, deoarece, într-o societate coruptă de comunism, propunea susţinerea standardelor morale şi îmbunătăţea sănătatea practicanţilor cu ajutorul exerciţiilor sale line.

Popularitatea mişcării a crescut rapid şi pentru că era adânc înrădăcinată în cultura tradiţională chineză, pe care Partidul Comunist încercase să o distrugă în anii Revoluţiei Culturale. Sondajele guvernamentale arătau, în 1996, că între 70 şi 100 de milioane de oameni practicau Falun Gong în China, un segment important fiind cadre militare şi de Partid, intelectuali şi chiar membri ai Comitetului Permanent al Biroului Politic al Partidului.

Numărul era considerabil mai mare decât cel al membrilor Partidului Comunist Chinez, lucru care a generat un val de teamă din partea liderului comunist al momentului, Jiang Zemin, ajuns la putere pentru rolul nefast jucat în timpul masacrului din Tiananmen, în iunie 1989.

O punere în scenă a torturilor îndurate de practicanţii Falun Gong în puşcăriile regimului comunist chinez. Sydney, Australia (Ian Waldie / Getty Images)
O punere în scenă a torturilor îndurate de practicanţii Falun Gong în puşcăriile regimului comunist chinez. Sydney, Australia (Ian Waldie / Getty Images)

"Pe 20 iulie 2020 se împlinesc 21 de ani de când guvernul comunist chinez a lansat o campanie sistematică şi brutală pentru „eradicarea Falun Gong", se arată în declaraţie. „Din iulie 1999, milioane de practicanţi Falun Gong din China au fost arestaţi şi închişi în mod arbitrar, fără un proces adecvat, mulţi fiind torturaţi şi chiar omorâţi.”

Parlamentarul canadian Peter Kent a declarat că toată comunitatea internaţională ar trebui „să vorbească mai puternic şi public” denunţând regimul chinez pentru suprimarea drepturilor omului.

„Trebuie să sperăm că, într-o bună zi, China va respecta statul de drept, libertatea de exprimare, întrunire şi religie; că va exista o zi în care se va putea vorbi cu voce tare despre principiile Falun Gong în piaţa Tiananmen: adevăr, compasiune, toleranţă”.

Parlamentarul suedez Ann-Sofie Alm, unul dintre cei 26 de parlamentari suedezi care a semnat declaraţia, este de părere că „lumea liberă” ajunge în sfârşit să înţeleagă cruzimea Partidului Comunist Chinez.

„Vreau să atrag atenţia că mulţi practicanţi Falun Gong au fost reţinuţi în 'lagărele de muncă', închisori şi alte spaţii de detenţie şi sunt prizonieri de conştiinţă. Au existat rapoarte despre tortură şi chiar recoltare de organe”, a spus Alm. „Acesta este motivul pentru care această declaraţie comună este atât de importantă. Partidul Comunist Chinez trebuie să ştie ce vrea lumea liberă. ... [Persecuţia] trebuie să se oprească chiar acum."

În mod separat, aproximativ 30 de parlamentari americani au emis declaraţii prin care susţin Falun Gong şi condamnă persecuţia.

Jaf de organe pe scară largă

Declaraţia comună prezintă o serie de rapoarte din partea guvernelor, a ONU şi a organizaţiilor pentru drepturile omului care au documentat campania de persecuţie împotriva Falun Gong.

Aceasta arată că anul trecut, un tribunal civil independent din Londra a constatat că regimul comunist chinez recoltează cu forţa organe de la aderenţii Falun Gong de ani de zile „la o scară semnificativă”.

Tribunalul pentru China a fost prezidat de Sir Geoffrey Nice QC, cunoscut pentru că a condus ancheta penală a fostului preşedinte iugoslav Slobodan Milosevic pentru crime de război la Curtea Internaţională.

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în 2013 care exprimă „îngrijorare profundă (...) rapoarte credibile menţionând recoltarea sistematică şi sprijinită de stat a organelor” de la practicanţii Falun Gong, fenomenul fiind la o scară mare.

Congresul Statelor Unite a aprobat o rezoluţie similară în 2016.

Declaraţia parlamentarilor subliniază, de asemenea, constatările fostului raportor special al ONU pentru tortură, Manfred Novak, care declara că două treimi din victimele presupuselor acte de tortură comise de regimul chinez sunt practicanţi Falun Gong.

Un alt raport citat în declaraţie, alcătuit de Amnesty Internaţional, susţine că practicanţii Falun Gong continuă să fie „supuşi persecuţiei, detenţiei arbitrare, proceselor şi torturii şi altor rele tratamente”.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor