Cartelurile columbiene îi execută pe cei care nu respectă carantina, sau pe criticii măsurilor de restricţionare

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

Cartelurile columbiene execută oamenii care încalcă regulile de carantină menite să stăvilească răspândirea focarului de virus Wuhan în Columbia. Grupurile armate au introdus un sistem sângeros de „justiţie” şi carantină în regiunile unde răspândirea focarului este scăpată de sub control.

Până în prezent, cel puţin nouă persoane au fost executate pentru că au refuzat să respecte măsurile de limitare a mişcării, sau pentru că au îndrăznit să le critice.

Atacurile brutale survin pe fondul creşterii masive a numărului de îmbolnăviri cu Covid-19, boala generată de virusul Wuhan, în întreaga ţară sud-americană.

Săptămâna trecută în Columbia existau 165.169 de cazuri confirmate şi 5.814 decese.

Liderul comunitar Edison Leon a fost ucis după ce a dezvăluit că un grup denumit „La Mafia”, forţează localnicii să se înroleze ca voluntari la un punct de control al focarului de virus Wuhan în regiunea Putumayo. „Nu vreau să continui să-mi trimit oamenii la moarte”, a scris liderul cu o zi înainte să fie executat.

Într-un alt caz şocant, trei civili au fost executaţi şi patru răniţi într-un incident dintr-un parc public din sudul Columbiei. Într-un alt incident, doi migranţi din Venezuela au fost executaţi pentru că beau într-un magazin de reparaţii telefonice. Se crede că ambele incidente au fost generate de faptul că victimele nu respectau măsurile de luptă împotriva focarului.

Potrivit Human Rights Watch restricţii au fost impuse în cel puţin 11 dintre cele 32 de state din Columbia - Arauca, Bolivar, Caquetá, Cauca, Choco, Cordoba, Guaviare, Huila, Narino, Norte de Santander şi Putumayo.

Grupurile armate care controlează cartierele şi oraşele mărginaşe şi sărace sunt acuzate că folosesc violenţa pentru aplicarea regulilor, în zonele unde statul eşuează.

José Miguel Vivanco, director american al HRW, este de părere că evoluţiile şocante sunt generate de eşecul cvasi-total al statului de a menţine controlul asupra unor zone mari din Columbia, în ciuda deceniilor de luptă împotriva cartelurilor.

„Acest control social abuziv reflectă eşecul cronic al autorităţilor de a stabiliza situaţia şi de a construi o prezenţă notabilă a statului în zone îndepărtate, inclusiv în ce priveşte protejarea populaţiei.”

Rebelii organizaţiei comuniste Armata de Eliberare Naţională (ELN) şi foştii membri ai Forţelor Armate Revoluţionare Columbiene (FARC, de asemenea marxişti, chiar maoişti) sunt printre cei responsabili.

Activitatea organizaţiilor de extremă stânga a fost finanţată de pe vremea Războiului Rece de comerţul ilegal cu droguri şi beneficiază masiv de sprijin logistic din partea Rusiei şi acum. Rebelii de stânga sunt cunoscuţi pentru programul de răpiri şi execuţii nemiloase, precum şi de generarea unui adevărat război civil care a aruncat Columbia în haos.

Rapoartele povestesc că în portul oraşului Tumaco - unde bandele au interzis localnicilor ieşitul la pescuit - cartelurile limitează abilitatea oamenilor de a-şi câştiga existenţa impunând măsuri de carantinare şi restricţii mult mai stricte decât cele guvernamentale.

În provinciile Cauca şi Guaviare grupuri armate au incendiat motociclete aparţinând persoanelor care au ignorat măsurile de carantinare.

Diferitele restricţii impuse de bandele criminale includ blocaje, restricţii de circulaţie pentru persoane sau maşini, sau limitarea programului magazinelor.

Sun Online a transmis că virusul Wuhan face ravagii prin mahalalele din America Latină. Focarul venit din China a lovit dur pieţele de alimente din America Latină şi diverse comunităţi - de la marile oraşe la satele din Amazon. Regiunea este acum noul epicentru al pandemiei virusului Wuhan, numărul îmbolnăvirilor fiind atât de mare încât deseori pe străzi există cadavre. Cea mai afectată ţară este Brazilia cu 2 milioane de cazuri raportate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe