Supă de vită cu găluşte de griş pufoase

Supa cu găluşte de gris, fie ea de pasăre sau de vită, este una dintre supele romaneşti deosebit de populare. Supa de vită cu găluşte se distinge prin aroma specifică şi gustul plăcut. Pe timp de iarnă, când gerul ne dă târcoale, o farfurie de supă fierbinte şi aburindă, este deosebit de confortantă. Este de asemenea şi una dintre mâncărurile medicament, recomandate atunci când ne încearcă o gripă sau o răceală.
Maria Matyiku
16.12.2013

Supa cu găluşte de griş, fie ea de pasăre sau de vită, este una dintre supele româneşti deosebit de populare. Supa de vită cu găluşte se distinge prin aroma specifică şi gustul plăcut. Pe timp de iarnă, când gerul ne dă târcoale, o farfurie de supă fierbinte şi aburindă, este deosebit de reconfortantă. Este de asemenea şi una dintre mâncărurile medicament, recomandate atunci când ne încearcă o gripă sau o răceală.

Ingrediente:
750 g de oase de vită cu carne,
4-5 litri de apă,
o lingură de sare,
4-5 morcovi,
2 rădăcini de pătrunjel,
1/2 ţelină mică,
o ceapă mijlocie,
2 căţei de usturoi,
câteva boabe de piper,
o bucată de gulie sau cotor de varză (opţional),
sare, piper măcinat după gust,
câteva fire de pătrunjel verde

Pentru găluşte:
2 ouă (130 g),
20 ml ulei,
un vârf de sare,
un vârf cuţit de bicarbonat de sodiu,
7-8 linguri de griş

Modul de preparare:

Oasele de vită se spală bine, apoi se pun la fiert într-o oală cu apă rece, în care s-a adăugat o lingură de sare (ce ajută la coagularea spumei). Procesul de încălzire treptată a apei şi cărnii, ajută la închiderea porilor astfel încât sucul va rămâne în carne şi va face supa mai gustoasă. Pentru a obţine o supă clară, spuma se îndepărtează pe măsură ce se formează cu o spumieră cu sită fină sau o lingură cu găuri.

După o jumătate de oră de fiert, se adaugă morcovii şi pătrunjelul tăiaţi în bucăţi mai groase, Ceapa, usturoiul şi ţelina se pun întregi. Se adaugă şi boabele de piper. Oala se acoperă cu un capac şi se fierbe la foc mic până când carnea este fiartă şi se desprinde uşor de pe os.

Când este gata, supa se strecoară şi se pune din nou la fiert.

Între timp se prepară găluştele de griş

Ouăle se folosesc la temperatura camerei. Albuşurile se separă de gălbenuşuri, se pun într-un bol şi se bat spumă.

Separat, într-un bol mai mic sau o farfurie adâncă se amestecă gălbenuşurile de ou cu uleiul şi apoi se adaugă bicarbonatul şi sarea.

Treptat, amestecul de gălbenuşuri se toarnă în albuşul bătut spumă. După ce amestecul s-a omogenizat, se adaugă grişul în ploaie fină, amestecând uşor cu un tel în formă de pară, folosind mişcări circulare de sus în jos.

Înainte de-a pune găluştele în supă, compoziţia se lasă deoparte cel puţin 10 minute.

Când supa strecurată dă primul clocot se adaugă găluştele. Folosind o linguriţă înmuiată în apă rece, se adaugă în supă, rând pe rând câte o linguriţă din compoziţia de găluşte.

După ce s-au pus toate găluştele, vasul se acoperă cu un capac şi se dă la foc mic.

Când găluştele se ridică deasupra, e timpul să se ia supa de pe foc, altfel riscăm să fierbem găluştele în exces şi se vor zdrobi. Timpul aproximativ de fierbere este 3-4 minute, în funcţie de mărimea linguriţei. Se lasă în continuare acoperite cel puţin 5 minute, astfel încât acestea vor continua fierberea în supă fierbinte.

Supa se potriveşte de sare, iar opţional se poate adăuga şi puţin piper măcinat. Se presară deasupra verdeaţa tăiată foarte fin şi se serveşte fierbinte. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor