Ghiveci de legume cu orez - o mâncare de sezon cu gust desăvârşit

Ghiveci de legume cu orez
Ghiveci de legume cu orez (Maria Matyiku / Epoch Times)

Doriţi să savuraţi un ghiveci în care amestecul de culori, gustul şi aroma legumelor se îmbină perfect? Preparat cu legume ce se găsesc în abundenţă pe piaţă, acest ghiveci e atât de bun încât nu mai are nevoie să fie combinat cu alte feluri de mâncare.

Ingrediente:

2 vinete mici
o ceaşcă (150 g) de orez cu bobul mare
3 linguri ulei
o ceapă mare
2 gogoşari
un ardei
un morcov
250 g varză tăiată mărunt
250 g fasole păstăi sau mazăre verde
4 cartofi potriviţi
2 dovlecei
1/2 conopidă
4 roşii potrivite
1/2 linguriţă zahăr (opţional)
sare, piper după gust
pătrunjel verde tocat mărunt

Modul de preparare:

Se aleg două vinete mici şi fără sâmburi formaţi (uşor pufoase). Vinetele se spală şi se taie în cuburi, se presară cu sare şi se lasă deoparte 30 de minute să se scurgă de sucul amar.

Orezul se spală în apă rece, apoi se pune la fiert în 3 ceşti de apă, în care se adaugă un praf de sare.

Între timp se pregătesc celelalte legume. Ceapa se taie mărunt, gogoşarii şi ardeii se taie în felii subţiri, morcovul se taie în felii rotunde sau se dă prin răzătoarea cu găuri mari. Varza se taie fideluţă, iar păstăile de fasole se curăţă de capete şi se rup în bucăţi de 2-3 cm.

Într-o tigaie sau cratiţă largă, se pun la încălzit 3 linguri de ulei, apoi se adaugă ceapa, gogoşarii şi ardeiul. După ce se călesc câteva minute, se adaugă morcovul. Când morcovul începe să-şi schimbe culoarea se adaugă varza şi fasolea. Se fierbe în continuare la foc mic/mediu pentru 15 minute.

Cartofii se curăţă de coajă, se taie în cuburi şi se pun în cratiţă, împreună cu roşiile curăţate de pieliţe şi tăiate mărunt. Vinetele se clătesc sub jet de apă rece, se scurg într-o strecurătoare, apoi se adaugă în ghiveci.

Se continuă fierberea încă 15 minute, după care se adaugă dovleceii tăiaţi în cuburi şi floretele de conopidă si se continuă fierberea. Legumele nu se lasă să fiarbă până când se zdrobesc. Fiecare legumă trebuie să-şi menţină forma şi să-şi păstreze culoarea.

La sfârşit se adaugă orezul fiert în apă cu sare, bine scurs, învârtindu-se uşor până când boabele se amestecă bine cu ghiveciul de legume.

Se condimentează cu sare şi cu piper, după gust, se adaugă puţin zahăr şi se garniseşte cu pătrunjel verde tocat mărunt.

Se serveşte cald sau rece, simplu sau în combinaţie cu alte feluri de mâncare (ou ochi, cârnaţi sau friptură de carne) şi ardei iute.
Vă dorim poftă bună !