Mâncare de varză nouă - o sursă excelentă de fibre şi fier

Mâncare de varză nouă
Mâncare de varză nouă (Maria Matyiku / Epoch Times)

Cum în aceste zile varza nouă se găseşte din abundenţă pe piaţă, vă sugerăm această mâncare de varză nouă uşor de preparat, extrem de săţioasă şi plină de arome.

O adevărată farmacie verde, consumul verzei are o multitudine de beneficii asupra sănătăţii. Conţinând o concentraţie mare de vitamine, minerale şi nutrienţi: vitamina C, fibre alimentare, vitamina K şi componentele antioxidante care conţin sulf, aceste substanţe nutritive ajută la buna funcţionare a sistemelor fiziologice principale.

Şcoala de Sănătate Publică de la renumitul institut Harvard sugerează că pentru persoanele care consumă regulat substanţe nutritive din produse proaspete cum ar fi varza, e mai puţin probabil ca acestea să dezvolte felurite boli cronice.

Este o mâncare versatilă ce se poate servi rece sau caldă, simplă, cu mămăliguţă sau sub formă de garnitură pe lângă o friptură de raţă, pui, porc, etc. La servire puteţi adăuga câteva linguri de smântână şi ardei iute.

Ingrediente:

1 varză dulce potrivită (aprox. 1 kg.)
1 lingură de sare grunjoasă,
3-4 linguri de ulei,
2 cepe uscate (sau 3 cepe verzi),
1 ardei gras (sau 2 ardei dacă sunt mai mici),
2-3 morcovi noi,
1 linguriţă boia dulce,
1/2 linguriţă curcuma(opţional),
250 g roşii (opţional cherry),
1 cană de bulion sau 2 linguri de pastă dizolvate într-o cană de apă,
½ cană apă,
piper după gust,
o legătură de mărar proaspăt şi cimbru

Mod de preparare:

Varza se curăţă de frunzele de deasupra şi de cotor, apoi se taie fideluţă. Se sărează şi se frământă bine cam un minut, până când începe să se înmoaie şi să lase lichid.

Ceapa uscată se toacă mărunt iar cea verde în rondele subţiri. Morcovii se dau prin răzătoare cu găuri mici. Ardeii se taie în feliuţe.

În vasul în care se prepară mâncarea, se pun 3-4 linguri de ulei, după care se adaugă ceapa, morcovii şi ardeii, amestecându-se din când în când.

După câteva minute se adaugă paprica şi curcuma precum şi varza stoarsă bine de lichid. Se amestecă în continuare câteva minute, până când varza începe să se lase.

Se adaugă jumătate din verdeaţa tocată apoi se toarnă bulionul şi apa şi se amestecă totul foarte bine. Se aşează de jur împrejur roşiile cherry sau cubuleţele de roşii (dacă folosiţi roşii clasice) şi se presară piper după gust.

Vasul se acoperă cu capac şi se lasă să fiarbă la foc mic aproximativ o oră sau până când se înmoaie varza. Dacă doriţi, puteţi să puteţi cratiţa la cuptor la 180 C.

Când e gata, presăraţi pe deasupra restul de mărar şi cimbru tocate. Mai lăsaţi câteva minute să se îmbine aromele, apoi e numai bună de servit.

Vă dorim poftă bună!