Atacul israelian asupra Beirutului a făcut 14 morţi, zeci de răniţi

Atac israelian asupra cartierului Dahiya din Beirut, septembrie 2024, Liban (AFP via Getty Images)
Redacţia
21.09.2024

Israel a lansat vineri un atac aerian care a ucis un înalt oficial militar al Hezbollah într-un cartier dens populat din sudul Beirutului, a declarat armata israeliană.

Evoluţia a reprezentat cea mai mortală lovitură de acest fel asupra capitalei Libanului din ultimii ani, autorităţile sanitare libaneze raportând cel puţin 14 persoane ucise şi alte zeci rănite în atac.

Purtătorul de cuvânt principal al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că atacul asupra districtului Dahiya din sudul Beirutului l-a ucis pe Ibrahim Akil, un comandant al Forţei de elită Radwan a Hezbollah, precum şi alţi 10 agenţi Hezbollah.

„Vom continua să ne urmărim inamicii pentru a ne apăra cetăţenii, chiar şi în Dahiya, in Beirut”, a declarat ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, descriind atacul israelian care l-a vizat pe Akil ca parte a «unei noi faze a războiului».

Hezbollah nu a comunicat nimic cu privire la uciderea lui Akil, care a avut loc în timp ce o serie de bombardamente reciproce între cele două tabere au sporit temerile privind izbucnirea unui război total în Orientul Mijlociu.

Cu câteva ore înainte de atacul israelian, Hezbollah a bombardat nordul Israelului cu 140 de rachete, în timp ce regiunea aştepta răzbunarea promisă de liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, pentru exploziile în masă de săptămâna aceasta ale pagerelor aparţinând membrilor grupului militant şiit.

Armata israeliană nu a furnizat identitatea celorlalţi comandanţi Hezbollah care ar fi fost ucişi în atacul asupra cartierului aglomerat aflat la doar câţiva kilometri de centrul oraşului Beirut.

Ministerul Sănătăţii din Liban a declarat că cel puţin 14 persoane au fost ucise şi alte 66 au fost rănite în atac, care a distrus clădirea de apartamente în care armata israeliană susţine că Akil se întâlnea cu alţi militanţi în subsol. Nouă dintre răniţi sunt în stare gravă, a adăugat ministerul.

Televiziunile locale din Liban au difuzat imagini care arată primii intervenienţi care scotocesc printre dărâmăturile unui zgârie-nori prăbuşit în zona Jamous din inima Dahiya, unde Hezbollah îşi desfăşoară multe dintre operaţiunile politice şi de securitate.

Atacul aerian de vineri - cel mai mortal atac de acest fel asupra unui cartier din Beirut de când Israelul şi Hezbollah au purtat un război sângeros, care a durat o lună, în 2006 - a avut loc în timpul orei de vârf, când oamenii plecau de la serviciu şi copiii se întorceau de la şcoală.

Din Israel, Gallant a declarat că a informat înalţi oficiali militari cu privire la atac şi a promis că Israelul va continua să lupte împotriva Hezbollah „până când ne vom atinge obiectivul, asigurând întoarcerea în siguranţă a comunităţilor din nordul Israelului la casele lor”.

Lovitura a avut loc după ce Hezbollah a lansat unul dintre cele mai intense bombardamente asupra nordului Israelului în aproape un an de lupte, vizând în mare parte puncte militare israeliene. Sistemul israelian de apărare antirachetă Iron Dome a interceptat majoritatea rachetelor Katiuşa. Cele câteva care au reuşit să treacă au provocat mici incendii, dar au provocat puţine pagube şi nicio victimă israeliană.

Hezbollah a descris ultimul său val de rachete ca fiind un răspuns la atacurile israeliene din trecut asupra sudului Libanului - nu ca o răzbunare pentru exploziile în masă ale pagerelor şi walkie-talkie Hezbollah de marţi şi miercuri, care au ucis cel puţin 37 de persoane şi au rănit alte 2 900, în atacuri atribuite pe scară largă Israelului.

Israelul nu a confirmat şi nici nu a negat implicarea în atacurile sofisticate din această săptămână, care au semnalat o escaladare majoră în ultimele 11 luni de conflict mocnit de-a lungul graniţei dintre Israel şi Liban.

Israelul şi Hezbollah au făcut schimb de focuri în mod regulat de când atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului a declanşat ofensiva devastatoare a armatei israeliene în Gaza. Dar atacurile transfrontaliere anterioare au lovit în mare parte zone din nordul Israelului care au fost evacuate şi părţi mai puţin populate din sudul Libanului.

Ultima dată când Israelul a lovit Beirutul a fost într-o lovitură aeriană din iulie care l-a ucis pe comandantul senior al Hezbollah, Fuad Shukr.

„Atacul din Liban este pentru a proteja Israelul”, a declarat Hagari la o conferinţă de presă după atacul de vineri, descriindu-i atât pe Shukr, cât şi pe Akil ca fiind cei doi oficiali militari cei mai apropiaţi de liderul Hezbollah, Nasrallah.

Hagari l-a acuzat, de asemenea, pe Akil că a pus la cale o serie de atacuri împotriva soldaţilor şi civililor israelieni care datează de zeci de ani, inclusiv un plan niciodată realizat de a invada nordul Israelului într-un mod similar atacurilor din 7 octombrie conduse de Hamas.

Anul trecut, Departamentul de Stat al SUA a oferit o recompensă de 7 milioane USD pentru informaţii care să conducă la identificarea, localizarea, arestarea sau condamnarea lui Akil, citând rolul acestuia în luarea de ostatici americani şi germani în Liban în anii 1980.

După atacul aerian israelian de vineri, Hezbollah a anunţat alte două atacuri asupra nordului Israelului, dintre care unul ar fi vizat o bază de informaţii de unde, potrivit Hezbollah, Israelul dirijează asasinate.

Israelul rămâne în alertă, Nasrallah promiţând joi să continue atacurile asupra Israelului, în ciuda „loviturii” umilitoare pe care, potrivit lui, Hezbollah a suferit-o în urma sabotării dispozitivelor sale de comunicare.

„Suntem într-o perioadă tensionată”, a declarat Hagari reporterilor vineri. „Suntem pregătiţi în stare de alertă maximă atât ofensiv, cât şi defensiv”.

În ultimele zile, Israelul a trimis o forţă de luptă puternică la graniţa de nord, a desemnat ca obiectiv oficial de război întoarcerea a zeci de mii de locuitori strămutaţi la casele lor din nordul Israelului şi a ordonat cetăţenilor din apropierea graniţei Israelului cu Libanul să rămână aproape de adăposturile antiatomice.

Hamas, care continuă să lupte împotriva Israelului în Gaza, a condamnat atacul israelian care l-a vizat pe Akil drept o „nouă crimă” şi o „încălcare a suveranităţii libaneze”.

Chiar dacă atenţia lumii se îndreaptă spre creşterea tensiunilor dintre Israel şi Hezbollah, numărul victimelor palestiniene din Fâşia Gaza asediată continuă să crească.

Autorităţile sanitare palestiniene au raportat vineri dimineaţă că 15 persoane, inclusiv copii, au fost ucise în loviturile israeliene care au vizat o casă de familie şi un grup de oameni pe stradă în oraşul Gaza. Campania Israelului în Gaza a ucis deja cel puţin 41 000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, care nu face distincţie între combatanţi şi civili.

Ca răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la ultimele lovituri din Gaza, armata israeliană a insistat vineri că a luat „precauţii fezabile pentru a atenua daunele aduse civililor” şi a acuzat Hamas că pune în pericol civilii prin operaţiuni în zone rezidenţiale.

Bombardamentele şi invazia Israelului asupra Fâşiei Gaza - lansate ca răspuns la uciderea de către Hamas a 1 200 de persoane şi luarea a 250 de ostatici în sudul Israelului la 7 octombrie - au provocat distrugeri imense şi au dus la strămutarea a aproximativ 90% din populaţia de 2,3 milioane de locuitori din Gaza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor