Forţele americane de la aeroportul din Bagdad ar fi fost atacate cu rachete

Agresori necunoscuţi au atacat o bază militară americană din Bagdad (Getty Images)
Redacţia
01.10.2024

Mai multe rachete Katyusha au fost trase în apropierea Aeroportului Internaţional din Bagdad, au declarat doi oficiali militari irakieni pentru Reuters, marţi dimineaţă, dar un oficial american a contestat rapoartele potrivit cărora forţele militare americane au fost vizate în incident.

„Tot personalul militar este contabilizat şi forţele militare nu au fost vizate, aşa cum a fost raportat”, a declarat oficialul american din domeniul apărării, vorbind sub rezerva anonimatului.

Incidentul a reamintit tensiunile crescânde din Orientul Mijlociu, în timp ce se speculează dacă Iranul şi grupurile susţinute de acesta îşi vor pune în aplicare ameninţările de răzbunare după o serie de lovituri majore israeliene împotriva Hezbollah din Liban, susţinută de Iran.

Două surse de securitate irakiene au declarat că o investigaţie iniţială a arătat că au fost trase trei rachete, inclusiv una care a aterizat în apropierea clădirilor folosite de forţele irakiene de combatere a terorismului, provocând daune şi incendii la unele vehicule, dar fără victime.

Sursele au declarat anterior că cel puţin două rachete Katyusha au fost trase şi asupra unei baze militare care găzduieşte forţe americane, iar apărarea aeriană a interceptat rachetele.

Dar oficialul american a declarat că Washingtonul era la curent cu rapoartele privind un atac în schimb asupra Complexului de Sprijin Diplomatic din Bagdad, care este o facilitate a Departamentului de Stat al SUA.

„Pentru detalii despre incident vă trimitem la Departamentul de Stat”, a declarat oficialul.

Departamentul de Stat al SUA evaluează pagubele provocate de atac, potrivit unui purtător de cuvânt, care a afirmat că nu au existat victime.

Irakul, un partener regional rar atât al Statelor Unite, cât şi al Iranului, găzduieşte 2.500 de soldaţi americani şi are, de asemenea, facţiuni armate susţinute de Iran legate de forţele sale de securitate.

Grupările armate din Irak aliniate Iranului au atacat în mod repetat trupele americane din Orientul Mijlociu de la începutul războiului din Gaza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor