FBI i-a arestat pe soţii Radu şi Diana Nemeş, complicii lui Codruţ Marta

(photos.com)

FBI i-a arestat marţi pe omul de afaceri Radu Nemeş şi pe soţia sa Diana Nemeş, care erau daţi în urmărire generală în România de peste un an şi jumătate pentru fraudă şi evaziune fiscală. Cei doi sunt acuzaţi că, împreună cu fostul şef de cabinet al preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, Codruţ Marta, ar fi produs un prejudiciu statului român de circa 53 de milioane de euro.

Din documentele judiciare rezultă că Radu şi Diana Nemeş se ascundeau printre membrii unei secte religioase din Yelm, lângă Seattle, având o viză expirată. Cei doi deţineau mai multe conturi bancare utilizate pentru transferul banilor din ţara noastră în conturi din Dubai.

Anchetatorii din România susţin că soţii Nemeş, care au fugit în SUA în iunie 2012, erau proprietarii mai multor pizzerii şi altor proprietăţi în regiunea oraşului Seattle şi aveau domiciliul în comitatul Thurston.

În dosarul de evaziune de peste 15 milioane de euro fostul şef al ANAF este acuzat, de autorităţi, de complicitate la evaziune fiscală şi de sprijinirea unui grup infracţional organizat, fiind cercetat în acelaşi dosar împreună cu fostul său şef de cabinet, Codruţ Marta şi de fostul director al Autorităţii Naţionale a Vămilor, Viorel Comaniţă, soţii Nemeş, precum şi alte persoane.

Curtea de Apel Bucureşti a emis pe 11 iulie 2012 mandate de arestare, în lipsă, pe numele lui Codruţ Marta, Radu Nemeş, Diana Marina Nemeş, precum şi a altor două persoane, aceştia fiind urmăriţi internaţional.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale realizată de procurori reiese că în intervalul mai 2011-iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru, Radu Nemeş şi Dana Nemeş au constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

Folosind această metodă, statul a fost prejudiciat cu peste 15 milioane de euro, suma reprezentând accize şi TVA neachitate. Practic motorina era achiziţionată fără plata accizelor şi se pretindea că aceasta va fi transformată în păcură, însă era revândută prin staţiile de distribuţie de carburanţi.

„În paralel, aceste operaţiuni sunt justificate scriptic în contabilitatea SC Excella Real Grup SRL care, aparent, comercializează către firme tip „fantomă” produse asimilate păcurii, taxate cu un nivel mult mai scăzut al accizelor decât motorina. Aceleaşi firme «fantomă» pun la dispoziţie companiilor specializate în distribuţia carburanţilor documente contabile din care să rezulte, în mod nereal, că au achiziţionat motorină euro 5 pentru care a fost achitată acciza corespunzătoare”, susţin procurorii DNA.

Procurorii susţin că gruparea infracţională organizată era structurată pe mai multe paliere, iar unul dintre acestea era denumit de aceştia "palierul de protecţie", din acesta făcând parte Sorin Blejnar, Codruţ Marta şi Viorel Comăniţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne