Baconschi: Dacă românii nu aleg un preşedinte de dreapta, cu adevărat atlantist, suntem în pom
alte articole
În contextul în care Rusia a semnat marţi tratatul de anexare a Crimeei şi Transnistria şi-a manifestat aceeaşi dorinţă, fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, atrage atenţia asupra faptului că este extrem de important pentru români să aleagă un preşedinte de dreapta care să ghideze ţara înspre vest şi nu să o lase pe mâna celor de la PSD care au o cu totul altă agendă.
„Ca şi în cazul generaţiei post-unioniste, istoria ne-a dăruit doar 25 de ani de construcţie liniştită. Cei de după 1918 au fost mult mai harnici şi mai fertili. Noi am reuşit intrarea în NATO şi UE, dar avem o proasta întocmire internă cauzată de foarte slaba calitate a "elitei politice" (precum şi de legăturile acesteia cu regimul comunist, de la mentalitate, până la apucături). Acum intrăm iarăşi într-o zonă istorică turbulentă, iar vecinătatea noastră estică e sub presiunea revizionistă a lui Putin. Nu trebuie să panicăm, dar e obligatoriu să ne trezim la realitate. În contextul nostru regional, alegerile prezidenţiale de anul acesta vor fi cruciale pentru următorul sfert de secol”, a atras atenţia Baconschi.
Încă de la sfârşitul anului trecut premierul Victor Ponta anunţa noua direcţie externă pentru României, respectiv Rusia - China, iar lucrurile devin din ce în ce mai clare pe măsură ce trece timpul. Deja premierul Ponta intrase în centrul atenţiei când a decis să participe la Jocurile Olimpice de Iarnă din Rusia, în timp ce în Transnistria aveau loc abuzuri de drepturile omului la şcolile cu predare în limba română.
Atitudinea Guvernului se reflectă şi din modul în care a tratat conflictul ucrainean ministrul de Externe Titus Corlăţean, sau din opiniile emise de senatorul PSD Mircea Geoană, numit recent "Înalt Reprezentant pentru promovarea proiectelor economice strategice şi diplomaţie publică", cu misiunea de a consolida Noului Drum al Mătăsii, respectiv parteneriatul între Guvernul Ponta şi Guvernul Comunist Chinez.
Baconschi a citat declaraţia senatorului PSD Mircea Geoană referitoare la atitudinea care ar trebui să o ia Vestul faţă de Rusia în contextul conflictului din Ucraina: "E adevărat că Federaţia Rusă, dacă se pune cu picioarele pe îndărăt, cum se spune mai popular în România, poate să creeze dificultăţi la nivel global şi pe dosarul sirian, şi pe dosarul iranian, şi pe dosarul nord-coreean. E o ţară importantă, e o ţară de mare calibru la nivel internaţional. Nu este interesul Europei, nu este interesul Alianţei Atlantice, nu este interesul SUA şi al Canadei să intrăm într-o formă de nou război rece cu Federaţia Rusă".
„Nu a ajuns preşedintele României, dar exprimă perfect gândirea PSD. Dacă românii nu aleg un preşedinte de dreapta, cu adevărat atlantist, suntem în pom”, a subliniat Teodor Baconschi.
Recent, Baconschi a criticat şi strategia lui Titus Corlăţean în gestionarea situaţiei din Ucraina, care este mai degrabă asemănătoare cu cea a Kremlinului decât cu cea a unui ministru de Externe care reprezintă un stat european.
„După victoria Euro-maidan-ului şi căderea lui Ianukovici, dl Corlăţean nu a avut o vorbă bună despre noul guvern de la Kiev, care promovează aderarea la NATO şi doreşte să semneze Acordul de Asociere cu UE cât mai curând. Sau care gestionează atât de reţinut agresiunea rusească în Crimeea. Singura grijă a dlui Corlăţean a fost legată de riscul abrogării Legii limbilor regionale, care ar putea afecta etnicii români. A dat vreo trei comunicate nervoase, s-a văzut cu dna Astrid Thors, comisar OSCE pentru minorităţi: i-au trebuit câteva săptămâni, între 23 februarie şi 4 martie, pentru a afla, în sfârşit, ca Legea limbilor regionale NU fusese de fapt abrogată”, a declarat Teodor Baconschi.
Liderul PMP a remarcat comparat politica externă promovată de Corlăţean cu cea a Kremlinului, în ciuda faptului că Ucraina se îndreaptă cu paşi grăbiţi în direcţia UE - NATO.
„Până şi Moscova s-a mirat văzând cât de apropiată e abordarea sa cu privire la etnicii ruşi din Ucraina de abordarea dlui Corlăţean, care vânează pretexte, se luptă cu false pericole şi ratează punct cu punct dinamica diplomatică euro-atlantică. Ucraina pe drumul UE şi NATO serveşte nemijlocit interesul naţional al României. Inclusiv în materie de standarde aplicate minorităţilor, deci şi etnicilor români. Ridicolul suprem constă în faptul că dl Corlăţean a ratat mizele mari şi s-a luptat cu o moară de vânt: repet, legea limbilor regionale NU a fost abrogată, pentru că preşedintele interimar al Ucrainei s-a opus prin veto”, a subliniat Baconschi.
Fostul său coleg din PMP, Adrian Papahagi declara recent că Titus Corlăţean „nu ştie să iasă din crisparea securisto-iliesciano-(post) sovietică”. Înainte de alipirea Crimeei, Papahagi scotea în evidenţă diferenţa de viziune în domeniul politicii externe între premierul Ponta, care trage spre est, şi preşedintele Traian Băsescu care trage în direcţia opusă.
„La Bruxelles, Traian Băsescu face eforturi să se ralieze Poloniei, mediator major în Ucraina, şi să sprijine poziţia tranşantă a NATO, SUA şi UE. Băsescu vrea ca România să aparţină clubului filo-american. La Ruse, Victor Ponta vrea să creeze un mic Vişegrad cu prietenii Rusiei, Bulgaria şi Serbia, adică să disloce România din frontul atlantist serios (statele baltice-Polonia). Ponta se înscrie în clubul euro-asiatic şi sprijină dialogul Moscova-Kiev – nu retragerea imediată a agresorului rus, ci dialog. Idiot să fii să nu înţelegi că Băsescu trage înspre Atlantic, Ponta înspre Urali”, a afirmat Adrian Papahagi.
Cristian Preda scria marţi pe blogul său: „Aşa cum era de aşteptat, regiunea separatistă Transnistria urmează modelul Crimeei. Presa rusă a anunţat, în această dimineaţă, că la Moscova a sosit deja o solicitare de la Tiraspol. Autorităţile ilegitime de peste Nistru cer alipirea teritoriului la Federaţia lui Putin. La Chişinău va fi accentuată astfel prăpastia dintre comunişti (pro-ruşi) şi celelalte partide, în principiu pro-europene. La Bucureşti, efectul politic va fi altul: accentuarea clivajului dintre unionişti şi susţinătorii independenţei Moldovei. Ponta e în a doua categorie, eu în prima”.