Bodu către Băsescu: Nu daţi curs cererii de graţiere pe care Becali o cere cu o milă lipsită de orice demnitate

Sebastian Bodu
Sebastian Bodu (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Europarlamentarul Sebastian Bodu i-a trimis sâmbătă o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu să respingă cererea de graţiere a lui Gigi Becali pentru a nu crea un precedent negativ în mandatul său şi a transmite un semnal negativ pentru cei implicaţi în impunerea legii, cât şi pentru românii „care au început să îşi câştige încrederea în Justiţie”.

Vă prezentăm integral textul scrisorii:

„Domnule Preşedinte,

Vă scriu această scrisoare deoarece în recentele declaraţii publice aţi lăsat deschisă posibilitatea graţierii lui Gigi Becali, condamnat la închisoare cu executare (şi) pentru fapte de corupţie. Declaraţia Dumneavoastră mă obligă, atât ca cetăţean, dar şi ca om implicat în efortul de consolidare a instituţiilor statului de drept, să vă adresez apelul public de a respinge graţierea condamnatului Gigi Becali. Alături de mulţi români, cred că o decizie contrară, o premieră în acest mandat al Dumneavoastră, ar reprezenta un semnal negativ atât pentru cei implicaţi în impunerea legii, cât şi pentru aceşti români, care au început să îşi câştige încrederea în Justiţia statului lor.

Condamnarea lui Gigi Becali a însemnat un mare pas înainte în procesul de instituire a echilibrului moral şi juridic. Ca şi în cazurile Năstase ori al transferurilor din fotbal, sentinţele definitive au dat speranţă multora că Justiţia devine funcţională şi nepărtinitoare inclusiv cu aceia care s-au comportat ca stăpâni de facto ai ţării şi imuni în faţa legii, bazându-se pe notorietate, pe poziţie politică ori pe avere. De aceea o graţiere influenţată de campanii pseudoumanitare şi manipulatorii, concepute doar ca să stoarcă lacrimi gratuite, ar pune în pericol singurul sprijin pe care îl are astăzi Justiţia: încrederea milioanelor de români care vor să trăiască într-o societate morală şi dreaptă.

Închei, Domnule Preşedinte, cu speranţa că veţi ţine cont de toate acestea şi nu veţi da curs cererii de graţiere pe care Gigi Becali o cere cu o milă lipsită de orice demnitate, cerere ce pune atât de evident în lumină deosebirea dintre un baci şi un cioban”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că este preocupat şi se "gândeşte profund" la graţierea lui George Becali, afirmând că nu este o decizie uşoară şi că va analiza sesizarea acestuia cu privire la modul de funcţionare a Administraţiei Penitenciarelor.

"Gândesc profund. Este un om într-o situaţie dificilă, iar eu sunt într-o situaţie şi mai dificilă, pentru că nu discutăm despre o femeie cu patru copii acasă, de o bătrână de 80 de ani care a mutat gardul. Vă rog să mă înţelegeţi că nu este o decizie uşoară", a declarat Băsescu, la Palatul Cotroceni, întrebat dacă s-a mai gândit la cererea de graţiere a lui George Becali.

În legătură cu afirmaţiile făcute de Becali că este posibil să fie graţiat până la Paşte, şeful statului a menţionat că "Toţi credem în câte ceva".

Amintim că Gigi Becali a fost condamnat la 20 mai 2013 la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării. Acesta a mai primit ulterior un spor de şase luni închisoare, urmare a condamnărilor din dosarul "Valiza" şi în dosarul sechestrării celor care i-au furat maşina. Astfel, latifundiarul are de executat o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne