Excelenţa sa Mihail Vlasov, preşedintele Camerei de Comerţ, prins în flagrant de luare de mită

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a România (CCIR), Mihail Vlasov a fost ridicat marţi seara de procurorii DNA, după ce a fost prins în flagrant, în timp ce primea suma de 200.000 de la o persoană căreia îi promisese să-i aranjeze o soluţie favorabilă la Curtea de Arbitraj. Suma reprezenta o primă transă dintr-un milion de euro.
Loredana Diacu
19.03.2014

alte articole

(photos.com)
Loredana Diacu
19.03.2014

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a România (CCIR), Mihail Vlasov a fost ridicat marţi seara de procurorii DNA, după ce a fost prins în flagrant, în timp ce primea suma de 200.000 de la o persoană căreia îi promisese să-i aranjeze o soluţie favorabilă la Curtea de Arbitraj. Suma reprezenta o primă transă dintr-un milion de euro.

Mihail Vlasov, supranumit "Împăratul" şi "Excelenţa sa" îi promisese persoanei care i-a oferit mită - un denunţător în acest caz - că îi va obţine o soluţie favorabilă la Curtea de Arbitraj (CA), lăudându-se ca va interveni pe lângă fiica să, Vanda, care este judecător la CA. Mihail Vlasov a fost reţinut împreună cu şoferul său, pe care Vlasov îl convinsese să ia banii de la denunţător, pentru a nu se expune personal.

Procurorii l-au audiat marţi câteva ore pe Vlasov şi au emis o ordonanţă de reţinere pentru 24, urmând ca miercuri să ceară judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti arestarea sa preventivă, pentru trafic de influenţă.

Supranumit Excelenţa Sa pentru că le-ar fi cerut angajaţilor CCIR să i se adreseze cu acest apelativ, este un personaj foarte controversat. Deşi a fost condamnat înainte de 1989 pentru trafic de influenţă, executând un an de închisoare, după revoluţie, Vlasov a reuşit să se relanseze spectaculos. De profesie avocat, a reuşit să anuleze sentinţa prin care fusese condamnat pentru că a luat mită 70.000. de lei la un proces în Focşani, pretinzând că a fost o victimă a sistemului. A devenit preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, ulterior fiind ales preşedintele pe ţară a acestei organizaţii.

Vlasov, în vârstă de 70, este tatăl a două fete, judecătorul Vanda Anamaria Vlasov, căsătorită cu fostul ministru de Interne, Cristian David (PNL) şi creatoarea de modă Ingrid Vlasov.

Filozofia de viaţă a Excelenţei sale este simplă: „Dacă eu gândesc despre cineva că este un idiot, atunci e idiot. Dacă el crede despre mine că sunt un golan, un beţiv, nu contează”, afirma Mihail Vlasov.

Vlasov nu are neapărat reputaţie de "golan şi beţiv", ci de împătimit al cazinourilor. Vlasov este implicat în celebrul dosar al clanurilor de interlopi "Duduianu" şi "Caran", acuzaţi că dădeau bani cu camătă unor amatori de jocuri de noroc. Preşedintele Camerei de Comerţ este cunoscut în lumea interlopă ca un personaj care pierde milioane de euro la ruletă şi îi dă înapoi, a doua zi, cu valiza. Şi cu dobândă cerută de cămătari. O anchetă a Parchetului General confirmă pasiunea lui Vlasov pentru jocuri de noroc:

"Cu privire la Mihail Vlasov s-a stabilit faptul că acesta frecventează săptămânal cazinourile. Acesta pariază sume considerabile de bani, iar în momentul în care pierde, pentru a continua să joace, apelează la diverşi cămătari, printre care şi Stan Gheorghe, zis "Bulgaru’", de la care împrumută bani cu camătă", se arată în rechizitoriul procurorilor în dosarele cămătarilor.

Despre Vlasov s-a afirmat de-a lungul timpului că ar conduce Camera de Comerţ dictatorial, iar vizita de marţi la DNA nu este prima de acest gen. În 2012 Împăratul a fost reclamat la DNA pentru corupţie. 12 preşedinţi de camere de comerţ din teritoriu au transmis către DNA o plângere penală în care arătau că Vlasov ar fi folosit discreţionar fondurile Camerei de Comerţ, acuzându-l pe Vlasov că ar fi cheltuit, în anul 2011, suma de 12.239.098 lei deşi membrii Camerei Naţionale aprobaseră cheltuieli în valoare de doar 6.300.000 lei. Mai mult, se pare că există indicii serioase că aceşti bani nu au fost cheltuiţi doar în interesul CCIR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor