Expertă: Care e diferenţa între "să le tăiem lumina că nu vor unirea" al lui Simion şi "să le luăm paşapoartele că nu vor în UE"?

Otilia Nuţu (Florin Chirilă/Epoch Times)
Andrei Pricopie
21.10.2024

Ana Otilia Nuţu, expertă pe energie în cadrul Expert Forum, le-a recomandat celor care visau la o victorie zdrobitoare a opţiunii pro-UE în Moldova să analizeze puţin mai la rece situaţia.

Redăm mai jos, integral, postarea expertei de pe pagina sa de socializare:

"Stiu că toată lumea îşi dorea o victorie zdrobitoare a opţiunii pro-UE în Moldova, dar respiraţi adânc înainte de a arunca vorbe grele la nervi.

1. Să-le-tăiem-gazul-să-le-tăiem-banii-să-le-luăm-paşapoartele: da, sigur, exact asta face Rusia, nu? Dacă le întoarcem noi spatele, locul va rămâne liber sau va fi umplut de Rusia? Care e diferenţa între 'să le tăiem lumina că nu vor unirea' al lui Simion şi 'să le luăm paşapoartele că nu vor în UE'? Ne dorim aceeaşi popularitate ca Simion în Moldova?

Apropo, Rusia mizează mai curând pe divizare 50-50, polarizare şi rupturi sociale decât pe victorie categorică - a se vedea şi pe restul planetei, de la UK Brexit până la Trump. Deci aruncatul de vorbe grele la nervi e exact, dar exact ce-şi doreşte Moscova. Nu, lumea nu se împarte între noi deştepţii şi ceilalţi proştii. Fix la fel se vede şi din cealaltă parte pe orice tema divizivă.

2. Sunt câteva lucruri care trebuie citite la rece şi învăţat rapid din ele, că nu e vreme de pierdut. Iată câteva:

- Găgăuzia-Taraclia 85-95% Nu;

- Transnistria mai pro-UE decât 3-4 raioane din nord;

- raioane tradiţional pro-UE (de ex Cahul) vreo 60% Nu;

- diaspora doar 75-78% Da, deci 22-25% Nu, în condiţiile în care nu mai sunt prea mulţi în Rusia.

Şi mi-aş pune întrebarea dacă e suficientă strategia 'aici n-avem nevoie de efort că-s deja cu noi', respectiv 'aici degeaba ne-am bate capul să le oferim o alternativă că oricum sunt împotriva noastră'.

Iar miza nu e 'cine dintre noi are dreptate, care-i deşteptul şi care-i prostul' (exact pe divizarea asta mizează Rusia), ci 'cum facem să îi aducem alături de noi pe cei care nu sunt, că altminteri pierdem grav, pe cifre, şi proştii rămânem noi'."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor