Ar putea referendumul lui Nicuşor Dan să-i explodeze în faţă lui Ciolacu la alegeri? Ce spune un cunoscut politolog

Marcel Ciolacu (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
21.10.2024

Politologul Cristian Pîrvulescu a apreciat, într-o emisiune Digi24, că referendumul pe care primarul general Nicuşor Dan îl vrea organizat în ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale va afecta electoral PSD-ul.

Jurnalist: Îşi doreşte Nicuşor Dan referendumul pe 24 noiembrie la primul tur al prezidenţialelor ca să influenţeze alegerile? Ca să îşi îndeplinească o agendă? De ce?

Cristian Pîrvulescu: Dacă vorbim de bunele practici electorale, unu, nu organizezi atât de târziu un referendum şi nu organizezi un referendum alături de alegeri naţionale. Înţeleg argumentaţia, dar la mine nu ţine foarte mult, cu cheltuielile mai mici. Au făcut-o şi PNL-işti şi PSD-işti când au pus simultan alegerile europene şi alegerile locale. Ştiţi, democraţia costă. Şi democraţia electorală costă destul de mult. O să-mi daţi exemplul cu Statele Unite ale Americii, unde faptul că ele se desfăşoară în aceeaşi zi creează o mare confuzie.

Există însă un cod de bune practici electorale în Europa, al Comisiei de la Veneţia, care cere ca referendum-urile să nu fie organizate la aceeaşi dată cu alegeri. De ce? Pentru că referendum-ul, vă aduceţi aminte, în 2009, referendumul lui Traian Băsescu, consultativ naţional pentru modificarea Constituţiei şi aşa mai departe, referendum-ul simplifică foarte mult dezbaterea. Dincolo de asta, pentru ca referendumul domnului primar Dan să aibă efect, va fi nevoie de o schimbare legislativă. Este un referendum consultativ în ceea ce priveşte legea Bucureştiului. Nu bucureştenii, prin vot, oricât de mulţi ar fi prezenţi, o vor schimba, ei doar vor indica o preferinţă şi atâta tot.

Parlamentul în România legiferează şi dacă Parlamentul va avea o altă culoare decât cea pe care, să zicem, ar dori-o domnul Dan, nu va merge în această direcţie. Da, este o intervenţie în jocul politic din România, deci îl înţeleg şi pe domnul Ciolacu, pentru că, evident, avantajează anumite formaţiuni politice în raport cu altele. Dacă se va desfăşura, însă va crea exact această reacţie de respingere a PSD-ului în Bucureşti de care vorbea doamna Liliana Ruse (jurnalista - n.r.) mai devreme. Deci vom vedea cum oamenii vor vota atât împotriva PSD-ului cât şi pentru Nicuşor Dan.

Jurnalist: Dacă nu cumva, până la urmă, Marcel Ciolacu se va răzgândi sub presiunea acestui gând, pentru că ce ştie Nicuşor Dan ştie şi Marcel Ciolacu - că ar putea să aibă un vot negativ din partea bucureştenilor, cel puţin din partea celor care îl susţin pe Nicuşor Dan.

Cristian Pîrvulescu: Şi care sunt aproape jumătate din bucureşteni aproape, care n-au fost puţini la alegerile locale, să o spunem. Au fost foarte mulţi, surprinzător de mulţi. 300.000 de voturi are Nicuşor Dan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor