Mineriada. Când va fi judecat Iliescu? Înalta Curte le-a dat procurorilor un termen pentru finalizarea dosarului

Mineri la mineriadă în Bucureşti (Epoch Times România)
Ana Ion
21.10.2024

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit ca termen data de 24 aprilie 2025 pentru finalizarea dosarului Mineriadei, dosar plimbat între parchete şi instanţe de peste 34 de ani.

Fixarea unui termen limită de finalizare a dosarului - întors la Parhchet în 2019, când instanţa a dispus reluarea de la zero a dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990 - vine în urma unei acţiuni deschise la Înalta Curte de activiştii civici Marian Ceauşescu şi Viorel Radu.

"În temeiul art. 488/6 alin. (1) din Codul de procedură penală, admite contestaţia formulată de contestatorii Moroşanu Tivilic Marian şi Viorel Radu privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 47/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare.

Stabileşte termen la data de 24 aprilie 2025, până la care procurorul învestit urmează a finaliza dosarul, în condiţiile art. 327 din Codul de procedură penală şi până la care, în prezenta cauză, nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului penal. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei rămân în sarcina statului. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 17 octombrie 2024", se arata în minută.

În cadrul audierilor în instanţă, Marian Ceauşescu a întrebat-o pe judecătoare cât mai trebuie aşteptat până când vinovaţii vor fi judecaţi: "Trebuie să aşteptăm să moară Iliescu? Să moară şi victimele? O să vină cineva să-mi bată în cruce să mă cheme să mai dau o declaraţie?"

Trebuie precizat că nu este însă deloc exclus ca decizia ÎCCJ să rămână fără vreo finalitate practică. În ianuarie 2024, Ceauşescu şi Radu au mai avut o astfel de acţiune în instanţă şi au câştigat şi atunci, judecătoarea dispunând ca dosarul să fie finalizat în iulie 2024, lucru care nu s-a întâmplat. Mai mult, nu doar că nu s-a întâmplat, dar nici n-a existat, după informaţiile noastre, nicio consecinţă pentru nefinalizarea dosarului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor